donderdag 8 september 2005

evolutie en orgasmen

Het merkwaardige aan evolutie is dat ook de qualiteit van de orgasmen al gedefinieerd in het DNA moet zijn. En mensen streven naar een orgasme dat beter is dan al de anderen orgasmes. Hoe wordt een 'beter' orgasme doorgegeven als de copulatie (het doorgeven van het genetisch matriaal) en het orgasme (het genot) elkaar niet wederkerig kunnen beinvloeden? Op het moment van het orgasme vind ook een verwekking plaats (men aborteert niet omdat het orgasme niet beter was) en met de verwekking ken ik pas de qualiteit van het orgasme. Ik kan nauwelijks genoten hebben en ermee kroost verwekt hebben. En betere orgasmes kunnen kroostloos blijven. Dus de beste orgasmes hoeven geen nageslacht hebben die ook weer nog betere orgasmes hadden kunnen hebben omdat de genen die het orgasme bepalen genetisch niet zijn doorgeven.
De evolutie heeft dan ook nog niet eens die mensen bevoordeeld die voortdurend aan het klaarkomen zijn (ze bestaan wel, maar we benoemen het met een ziekte en is daarmee dus onwenselijk). Ze bezitten geen hogere posten of meer macht, zijn niet intelligenter en blijven een minderheid etc.
Ook lijken andere perversievelingen geen voorkeur voor het bovenstaande te hebben (nymfomanen etc). Welk natuurlijk selectie mechanisme werkt hier dan? Een partner selecteren op basis van orgasmes gaat niet omdat mensen liegen en omdat de genen al doorgegeven worden tijdens het orgasme (en die dan pas bekend wordt). Hoe evolueerde het orgasme? Begon het bij een enkele mens als afwijking en die daardoor steeds weer sex wou? Orgasmen zijn ook geen reden om bij elkaar te blijven want je kan ze bij iedereen halen.
De wet van de grote getallen zou betekenen dat velen een beter orgasme nastreven en dat Schoonheid slechts weinigen gegeven is. Schoonheid is geen garantie voor een beter orgasme (al maakt de maatschappij dat ons wel wijs). Al lijkt een slecht orgasme voor sommige wel een reden voor levensberoving. Dat zal wel door de verkeerde mond-op-mond reclame en andere leugens veroorzaakt zijn.
Als velen een beter orgasme nastereven zo men (op den duur) een effect mogen verwachten maar de natuur lijkt me niet bepaalt mee te werken. Want heeft ons nageslacht betere orgasmes of hadden de generaties voor ons slechtere orgasmen?
En had dit niet allang veroorzaakt moeten zijn door een verslaving aan het orgasme zelf?
Dooredenerend zou men kunnen denken dat alleen het boven-individuele zich om een orgasme lijkt te bekommeren maar de natuur laat het onverschillig en gebruikt het slechts als (slechte) list. (De consequenties van deze gedachtengang werpen een nieuw complex van verwikkelingen en mogelijkheden op, die niet direct beantwoord kunnen worden zoals: zijn de sociale verhoudingen een (direct) gevolg van ons orgasme?, gaat het alleen om mannelijke orgasmen? etc)
Zou men pas na een try-out van vele orgasmen en waarbij het gemiddelde van het individu boven het populatiegemiddelde ligt besluiten tot verwekking van nageslacht dan is dat een hoop zzaadverspilling en een uitputtende (plezierige?) bezigheid. Dan toch kan juist bij verwekking een orgasme plaatsvinden dat het hele gemiddelde keldert. En dan gaat het gemiddelde dus om een een reeks van orgasmen bij een individu. Waarbij dat ene betere orgasme bij een ander dan ook alles kan verpesten (ook voor partner en al aanwezige kroost). De evolutionaire krachten van trouw en monogamie kunnen dan wel op de schop. En wie selecteert zijn kinderen op de qualiteit van hun orgasme als volwassene? En wat zegt me dat mijn gemiddelde beter is dan het populatiegemiddelde, ik kan evengoed toevallig constant alle slechte orgasmen hebben vergeleken. Toch is het dit wat mensen tegenwoordig lijken te doen al is het dan niet katholiek juist. Veel neuken leert je misschien wel veel orgasmen kennen maar niet iets van opvoeding. Dus je pik of kut achterna rennen zou evolutionair wel eens kunnen uitdraaien op een generatie wiens orgasmen beter zijn dan de voorafgaande generaties, maar omdat ze het allemaal deden werd het betere orgasme door vermenging juist minder goed....of juist niet allemaal deden kwamen de betere orgasmen niet overal even gelijk verspreid voor....
Door het verschil een verweg en misschien onbereikbaar doel?
Het veredelen van orgasmen lijkt alleen nog via genenmanipulatie bereikbaar.
Zinloze drang/streven dus...zelfs als zou blijken dat de qualiteit van het orgasme niet in onze genen is vastgelegd.
Of orgasmes zijn goddelijk en de evolutie natuurlijk? De mens blijft het enige wezen die capabel genoeg is om de natuur iets voor te liegen.
En de vraag blijft dat als we allemaal op (betere) sex jagen waarom is er dan bij alle mensen geen altijddurend orgasme als eigenschap geevolueerd? Waarschijnlijk zijn die individuen met die eigenschap te moe voor sex.