maandag 6 december 2010

Klokkenluider luidt noodklok over klokkenluidersschandaal

Klokkenluider luidt noodklok over klokkenluidersschandaal: "
Klokkenluider Aad van Berkel deed gisteren in het programma Nieuwsuur een boekje open over de wantoestanden in zijn professie. Steeds meer klokkenluiders zijn onbekwaam, leveren half werk en vragen smeergeld, aldus van Berkel. De klokkenluider oefende het vak ruim 30 jaar uit voor de Gereformeerde Kerk van Hendrik-Ido-Ambacht. Aanvankelijk met veel plezier, maar de laatste jaren ziet hij meer en meer gesjoemel om zich heen. “Om het klokkenluidersambacht te redden moeten we nu de noodklok luiden.”



Volgens van Berkel kan iedereen die bereid is zijn portemonnee te trekken tegenwoordig het klokkenluidersdiploma bemachtigen. Daardoor zijn er steeds meer klokkenluiders actief die het vak niet beheersen. “Vooral hun timing is vaak abominabel. Sommige klokkenluiders maken zich er met een Jantje van Leiden vanaf.” Kerkdiensten, trouwerijen en bruiloften worden volgens Van Berkel regelmatig uitgesteld door absentie van de klokkenluider. In Wijhe was lange tijd een klokkenluider actief die cassettebandjes afspeelde in plaats van zelf de klok te luiden. Hij werd betrapt tijdens een stroomstoring.

Ook smeergeld is aan de orde van de dag. Het komt regelmatig voor dat klokkenluiders die niet voldoende steekpenningen ontvangen zondags veel te vroeg beginnen met hun taak en daar ook ergerniswekkend lang mee doorgaan. In Paterswolde is een geval bekend van een klokkenluider die voor het luiden bij begrafenissen een percentage van de erfenis eiste. De man werd ontslagen, maar in buurgemeente Haren kon hij gewoon weer aan de slag.

Nieuwe klokkenluidersvacatures worden onderling verdeeld, vertelde van Berkel in Nieuwsuur. Er is zodoende altijd maar één kandidaat voor de functie en die kan op die manier flinke salariseisen stellen. Natuurlijk vloeit een deel van die inkomsten weer naar de collega-klokkenluiders.

Van Berkel betaalt een hoge prijs voor zijn biecht. Hij is ondergedoken voor anonieme bedreigingen. Daarnaast wordt hij door justitie vervolgd voor medeplichtigheid aan fraude.
"

hun (de speld) timing is hilarisch