maandag 12 september 2011

#2718: Muziek die de wereld heeft veranderd

#2718: Muziek die de wereld heeft veranderd:

Natuurlijk staat de Marseillaise erop, en de Internationale. Maar op de lijst van muziek die de wereld heeft veranderd staat ook, als meest recente song, “Declare Independence”, van Björk, uit 2008 (tekst).


Het overzicht is opgesteld door de Londense versie van het stedenmagazine Time Out. Er staan honderd liederen en andere muziekstukken op, van Beethoven (de vijfde én de negende symfonie) tot Justin Bieber (So Sick – tekst). Het is leuk grasduinen in die lijst - vrijwel overal staat een link bij om te luisteren, alleen niet bij een byzantijns lied uit de vijfde eeuw (op 55).


En wat staat er niet op? Revolution bijvoorbeeld, van The Beatles (tekst ). Of Get Up, Stand Up (tekst), van Bob Marley. Wie verder wil zoeken, kan bijvoorbeeld terecht op een blog hierover van The Guardian. Nummer 1 op de lijst van Time Out stamt uit 1989: Fight the Power, van Public Enemy (tekst). Niet als strijdlied van een Black Power opleving, maar als dat van de tegenstanders van de Servische leider Milosevic.