donderdag 22 september 2011

Overspeligheid beschermt tegen inteelt

Overspeligheid beschermt tegen inteelt:
Van chimpansees tot zalmen doen de vrouwtjes het met meerdere mannetjes, terwijl dat nergens voor nodig lijkt en niet zonder risico is. In keverpopulaties zou inteelt aan de basis van promiscue gedrag liggen.

Amerikaanse wetenschappers testten bij de kastanjebruine rijstmeelkever wat de potentiële voordelen van vrouwelijke promiscuïteit zijn en stelden vast dat in keverpopulaties met veel inteelt, het nageslacht van overspelige vrouwtjes grotere overlevingskansen heeft. In populaties met veel inteelt, brachten vrouwtjes die met slechts één mannetje paarden de helft minder levensvatbare nakomelingen voort. Vrouwtjes die het met vijf mannetjes aanlegden, slaagden erin hun voortplantingssucces constant te houden.

De wetenschappers stelden vast dat mannetjes in populaties met veel en weinig inteelt wel even vruchtbaar zijn. Daaruit leidden ze af dat het verminderde voortplantingssucces een gevolg is van genetische incompatib...


Dit verklaart dan ook de functie het vrouwelijk menselijk orgasme, zodat de hele grot kan horen dat ze niet met buitenstaanders aan de gang is, maar inteelt aan produceren is, en dus kunnen ingrijpen.