In de mobiele telefoons van tegenwoordig vind je heel wat slimme snufjes. Een versnellingsmeter bijvoorbeeld, om het beeld de goede kant op te draaien, en GPS om je locatie te bepalen. Voor onderzoekers leveren zulke sensoren een schat aan informatie (zie kader).
Afbeelding: © SXC: lusi
Nieuw onderzoeksmiddel
Moesten wetenschappers vroeger mensen speciale apparaten meegeven om onderzoek te doen, nu draagt vrijwel iedereen voortdurend een computertje met zich mee. Het (met toestemming) verzamelen van gegevens via telefoons heet ook wel participatory sensing of reality mining. Het heeft belangrijke voordelen: het is goedkoop, makkelijk uitvoerbaar en je hebt snel veel deelnemers en gegevens. Daarom zijn er al veel toepassingen bedacht. Zo gebruikt men reality mining voor het in kaart brengen van beschadigde wegen (potholes in het Engels) of het monitoren van de kwaliteit van lokale WIFI-netwerken.
Maar het is natuurlijk jouw data, dus misschien wil je er zelf ook iets mee doen? Dat kan. Een Amerikaanse ondergroep van MIT Media Lab ontwikkelde het (gratis) systeem Funf, waarmee je zelf smartphone-data kunt verzamelen en gebruiken.
Informatieve data
Funf bestaat uit twee delen. Op je telefoon (die wel moet draaien op Android) installeer je Funf Journal, dat is een app die alle gegevens verzamelt. Om de data te onderzoeken heb je een computer of laptop nodig, met speciale Funf-software.
Overzicht van het Funf-systeem. Afbeelding: © MIT Media Lab
Je kiest zelf wat welke informatie Funf Journal precies registreert. Op het scherm kun je zogenaamde probes aan- of uitvinken. Die corresponderen met bepaalde sensoren, maar geven net iets andere informatie. De sensorgegevens kunnen namelijk vrij ingewikkeld zijn en daar heb je als gebruiker niet zoveel aan. Een probe verwerkt de ruwe data alvast een beetje. Zo geeft de activity monitor een waarde voor de hoeveelheid beweging, in plaats van ‘betekenisloze’ gegevens van de versnellingsmeter.
Afbeelding: © Kulkarni et al.
Sensornetwerk
In feite is er bij reality mining sprake van een draadloos sensornetwerk, waarbij de speciale sensor nodes zijn vervangen door telefoons. Het doel is wel iets anders. Bij veel sensornetwerken is het de bedoeling om op basis van de verzamelde informatie (automatisch) actie te ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld de verwarming bijstellen als sensoren een hoge temperatuur meten, zoals in een woningcomplex of kas. Bij reality mining gaat het vooral om de informatie zelf, die onderzoekers iets vertelt over de leefomgeving.
Er zijn op dit moment dertig probes beschikbaar. Naast beweging en locatie, kun je onder andere batterijstatus, browsergeschiedenis en belgegevens registreren. De onderzoekers van MIT hopen dat mensen ook hun eigen probes gaan bedenken en ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld de resultaten van twee (of meer) probes combineren tot één nieuwe.
Efficiënt en veilig
Op zichzelf is het niet bijzonder dat de app sensorinformatie verzamelt en registreert, dat zou je ook met een zelfgebouwde applicatie kunnen doen. Het handige aan Funf is dat er al veel werk voor je gedaan is. Bij het verzamelen moet je bijvoorbeeld rekening houden met stroomverbruik: allerlei sensoren voortdurend laten draaien, vergt veel van de batterij. In Funf gebruikt daarom energiezuinige strategieën, zoals ‘zware’ taken uitstellen totdat de telefoon aan de oplader ligt en pas een GPS-meting doen als de versnellingsmeter aangeeft dat het toestel beweegt.
Een ander lastig punt is de beveiliging van gegevens, je wilt natuurlijk niet dat iedereen jouw data zomaar kan gebruiken. Om dit te voorkomen, wordt alles versleuteld opgeslagen en verstuurd. Ook kun je het programma zo instellen dat de data anoniem blijft of dat alleen resultaten van je analyses toegankelijk zijn en niet de achterliggende gegevens.
Inspiratie
Nog geen idee wat je ermee zou willen? Ter inspiratie kun je kijken naar visualisaties gemaakt voor het tv-programma Britain from Above. Een van de video’s zie je hieronder. Deze maakten ze door de GPS-coördinaten van vliegtuigen gedurende een periode in beeld te brengen. In je eentje is het natuurlijk wat lastiger, maar met een beetje geduld kom je een eind.
Bronnen
- Mednis et al., ‘Real time pothole detection using Android smartphones with accelerometers’, Distributed Computing in Sensor Systems and Workshops (DCOSS), pp.1-6, 27-29 juni 2011, doi: 10.1109/DCOSS.2011.5982206
- Raento et al., ‘Smartphones: An Emerging Tool for Social Scientists’, Sociological Methods & Research, 37, p.426-454, February 2009, doi: 10.1177/0049124108330005
- Eagle and Pentland, ‘Reality mining: sensing complex social systems’, Personal Ubiquitous Comput. 10, 4, p.255-268, March 2006, doi: 10.1007/s00779-005-0046-3