Overheden en machtige bedrijven houden, zoals bekend, niet zo van vrijheid van meningsuiting. Geen wonder dat met bijvoorbeeld kinderporno of terrorisme als rechtvaardiging, poging na poging wordt gedaan het vrije internet aan banden te leggen. Het aan de TU Delft ontwikkelde Tribler komt dan ook als geroepen. Eindelijk een antwoord op de steeds sterker wordende censuur op internet?
De twee zwakke punten van Bittorrent
Bittorrent is in de laatste tien jaar een razend populair geworden manier om bestanden te delen. In het kort werkt Bittorrent als volgt. Iemand die een bestand wil delen, de seeder, laat het verwerken door een bittorrent programma. Hierbij wordt het bestand opgedeeld in pakketjes en wordt er een torrent aangemaakt, een beschrijvend bestandje waarvan de naam eindigt op .torrent. De torrent bevat de locatie van de tracker, de computer die de download coöordineert, en de inhoud van de bestanden. De seeder uploadt dit bestandje naar een torrent site zoals bijvoorbeeld The Pirate Bay.
Downloaders, de peers of leechers, krijgen alle van elkaar verschillende pakketjes toegestuurd. Deze gaan ze onderling delen, waardoor de seeder niet meer hoeft te uploaden. Ook explodeert de downloadsnelheid nu.
Nadeel van deze methode is dat “justitie” of een andere censurist dit proces kan dwarsbomen, zowel door de trackers juridisch te vervolgen als door de site waar de torrents op worden gedeeld, te blokkeren. Dit is ook precies wat er is gebeurd.
Het trackerprobleem is nu door programmeurs opgelost. Alle grote Bittorrent clients bevatten nu een systeem waardoor tracking door alle clients gemeenschappelijk plaatsvindt. Het tweede zwakke punt, de noodzakelijkheid van een site als The Pirate Bay om torrents op te zoeken, blijft echter. Een geliefde strategie van dubieuze organisaties als RIAA, Brein en de “rechterlijke macht” is dan ook deze sites plat te leggen of in ieder geval de toegang tot deze webstes te blokkeren.
Laatste zwakke punt nu aangepakt
De op de TU Delft ontwikkelde bittorrent client Tribler heeft geen sites als The Pirate Bay meer nodig. Tribler bevat naast een ingebouwde videospeler, een overlay network, een virtueel netwerk dat over internet heen ligt. In dit redundante netwerk liggen de torrents opgeslagen. Zelfs als de meeste Tribler clients offline worden gehaald, werkt het systeem nog steeds. Kortom: de nachtmerrie van bedrijven als Viacom, die op dit moment grof verdienen aan het pluggen van hun eigen muziek op hun muziekzenders.
TV van de toekomst heeft geen tv zenders meer nodig
De grote droom van de bedenkers van Tribler is de tv te verbinden met internet. Op dit moment ontwikkelen ze tv hardware doe het mogelijk maakt met behulp van Tribler video’s te delen en op de tv te bekijken. Populaire video’s komen bovenaan te staan, zodat tv-kijkers niet vaak meer geconfronteerd worden met saaie programma’s.
Tribler downloaden
Het wordt tijd dat wij, de burgers, de controle over ons leven terugpakken en zelf bepalen wat voor informatie we willen ontvangen. Hoe meer gebruikers Tribler krijgt, hoe succesvoller het systeem wordt. Droom je ook van vrijheid en een onbeperkt TV-aanbod met programma’s die jij leuk vindt, of nog beter: de mogelijkheid zelf programma’s te maken? Je bent niet de enige. Daarom roepen we onze lezers op om massaal Tribler te installeren en ook hun vrienden in te lichten. Tribler is hier te downloaden.
Lees ook:
Open-source televisie
Alternatieven voor internet
Komt er een einde aan open internet?