donderdag 16 februari 2012

Arm Amerika

Arm Amerika:

1 op de 4 kinderen in de VS zou inmiddels afhankelijk zijn van voedselbonnen


In Nederland en de rest van Europa kijken we nog vaak naar de Verenigde Staten als het grote voorbeeld van succes. We proberen de positieve aspecten van de VS over te nemen, we kijken hun hollywood films en vele van hun televisie series, we eten hun hamburgers en drinken hun cola. Daarbij is de VS een land wat verreweg de meeste conflicten voert en meer dan 1000 buitenlandse militaire basissen zou hebben. En in onze ogen dus een militaire grootmacht. Een land wat dus zowel qua cultuur als qua kracht gerespecteerd zou moeten worden.


Echter na het zien van onderstaande documentaire over de VS ben ik toch wel heel erg verbaasd. Deze documentaire laat een beeld zien wat wij zelden te zien krijgen via de reguliere media. Bittere armoede, gebrekkige ziekenzorg, miljoenen daklozen en een manier van denken die kil en koud over lijkt te komen. Misschien is het goed dat we in Nederland ook begrijpen wat de schaduwkanten van de VS zijn. Poor America van de BBC



Wellicht is het verstandig voor Nederland om niet te veel en te lang naar de VS te blijven kijken als het ultieme voorbeeld van een land. Als dit de kosten zijn van continue oorlog voeren en de politie van de wereld te spelen dan vraag ik mij ernstig af of het geld aan de oorlogen niet veel beter in eigen land kan worden besteed om dit soort schrijnende armoede te bestrijden. Dit is niet een beeld en een weg die we met Europa en Nederland op zouden moeten willen volgens mij.


Gerelateerde artikelen:

Hernieuwbare energie inplaats van oorlog