donderdag 9 februari 2012

Nog geen duidelijkheid over Friesche Zwemzesdaagse

Nog geen duidelijkheid over Friesche Zwemzesdaagse:

Slecht nieuws voor zwemliefhebbers: de Friesche Zwemzesdaagse, de grote zesdaagse tocht langs de elf Friese steden, gaat er ook dit jaar waarschijnlijk niet komen. Dat maakte de Raad van Slootmeesters vanmorgen bekend in een persconferentie.


Komt ‘ie er wel of komt ‘ie er niet? Een paar weken geleden begon de zwemkoorts toe te nemen na enkele dagen van dooi: tot diep in de tweede week van januari leken alle seinen op groen te staan voor een nieuwe ‘duik der duiken’. Na wekenlange vrieskou is de kans op een nieuwe duik echter tot ver onder het nulpunt gedaald. ‘Veiligheid staat voorop, mensen moeten met een gerust hart het natuurwater in kunnen duiken, anders is het te gevaarlijk’, aldus de Slootmeesters.


De Friesche Zwemzesdaagse kent een rijke historie. Legendarisch was ‘de hel van 1961’, toen meer dan tachtig deelnemers ingevroren raakten tussen Dokkum en Franeker. Geen van hen bereikte de finish. De laatste keer dat de route werd gezwommen was in 1995, toen Kees Nagels voor de overwinning tekende in een recordtijd van nog geen 75 uur.


Het is de vraag of Nagels ooit een opvolger krijgt. Volgens klimatologen zullen milde winters steeds zeldzamer worden, wat de kans op een nieuwe Zwemzesdaagse verkleint. Ook dit jaar bereiden de Slootmeesters zich voor op een teleurstelling: ‘We kijken vooral naar de traditionele probleemgebieden. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en de zwakste schakel is op dit moment het parcours’, aldus watermeester Bert Veenstra. ‘Aan de voorbereiding heeft het ook dit jaar niet gelegen: sinds november lagen alle draaiboeken klaar. Maandenlang zag het er ook gunstig uit, door de milde weersomstandigheden, maar uiteindelijk lijkt het toch weer uit te lopen op een deceptie.’


Oud-zwemmers Pieter van Hoogenband en Marcel Wouda hebben de afgelopen dagen het parcours verkend. Zichtbaar teneergeslagen doet Wouda verslag: ‘In het zuidoosten van Friesland zijn de wakken groot genoeg, maar op de meeste plekken is het ijs gewoon nog te dik om doorheen te zwemmen.’


Ook het plan om met negen ijsbrekers het parcours ijsvrij te maken, lijkt geen uitkomst te kunnen bieden. De Vereniging van Natuurschaatsenrijders heeft dit vorige week via een kort geding kunnen voorkomen. ‘We worden van alle kanten tegengewerkt, kennelijk mag het niet zo zijn’, aldus Veenstra.


Als de vorst de komende dagen aanhoudt, moet het evenement voor de zeventiende keer op rij worden verplaatst naar het gemeentelijk sportfondsenbad in Drachten.