donderdag 16 februari 2012

Stagiaire blikt tevreden terug op Eurocommissariaat

Stagiaire blikt tevreden terug op Eurocommissariaat:

Bachelorstudente Internationale Betrekkingen Mariska Lodenbach (21) kijkt met tevredenheid terug op haar deeltijdstage als Eurocommissaris van Institutionele Betrekkingen. Zes maanden lang mocht Mariska zich drie dagen per week bezighouden met de nieuwe financiële infrastructuur van de Europese Unie.


Mariska had een gevarieerd takenpakket. Naast licht administratieve werkzaamheden en het verzorgen van de koffie hield ze multilateraal toezicht op de begrotingssituaties van de lidstaten en de coördinatie van het economisch beleid. Al doende specialiseerde ze zich in de stabiliteits- en convergentieprogramma’s om de buitensporige tekorten van de overheidsadministraties beter te stroomlijnen.


“In het begin dacht ik: kan ik dit allemaal wel? Ik had geen enkele ervaring met administratie. Aanvankelijk durfde ik dan ook nauwelijks een vrije dag op te nemen, omdat ik dacht dat alles van mij afhing. Gaandeweg word je daar flexibeler in.” Ook op andere vlakken heeft Mariska zichzelf zien groeien. “Als je regeringsleiders en vakministers van verschillende lidstaten aan de gemaakte afspraken moet houden, is dat ontzettend goed voor je sociale vaardigheden. Daar heb je later weer voordeel van als je de arbeidsmarkt op gaat.”


Mariska kwam naar eigen zeggen in een gespreid bedje terecht. “Ik was erg blij dat ik meteen een ambtelijk apparaat tot mijn beschikking had. Tijdens mijn vorige stage in de gemeentebibliotheek van Boekel moest ik echt alles zelf doen.’ Met name het gebrek aan regie en coördinatie binnen de Commissie ervoer Mariska als een verademing. ‘Dat doelgerichte aangestuurde werken binnen een enthousiast team is helemaal niets voor mij. Laat mij maar lekker mijn ding doen.”


“Het prettige aan de Europese Commissie is dat je niet meteen afgerekend wordt op catastrofale fouten. In de eerste week presenteerde ik bijvoorbeeld een beleidsplan waarvan ik later hoorde dat het jarenlange economische krimp zou betekenen voor de eurozone. Toch maakten mijn collega’s daar geen groot drama van, alle begin is immers moeilijk. Dat gaf me veel vertrouwen.”


Stagebegeleider José Manuel Barroso complimenteert zijn voormalige leerlinge. “Mariska heeft geholpen de logica van het stabiliteitspact aan te scherpen en een raamwerk te ontwerpen voor een efficiënt begrotingsbeleid. Lidstaten die de komende tien jaar financieel over de schreef gaan, kunnen nu rekenen op keiharde sancties. Daar mag ze best trots op zijn.”


Door de stage heeft Mariska de smaak te pakken. “Ik ga volgend semester een vak volgen in Europese studies. Ik wil eindelijk wel eens weten hoe dat nou precies zit met al die verschillende landen waar je zoveel over hoort.”