zaterdag 28 april 2012

MIT bedenkt revolutionair glas

MIT bedenkt revolutionair glas:
Een nieuw soort glas zorgt straks voor schone smartphoneschermen, autoruiten en zonnepanelen.
Het Massachusetts Insitute of Technology (MIT) komt met een nieuwe glassoort. Die wordt geproduceerd door een plaat glas te coaten met onder meer fotoresist, een materiaal dat onder invloed van ultraviolet licht verandert. Via een inmiddels door de onderzoekers gepatenteerd procedé worden in die laag vervolgens miljarden kegeltjes uitgeëtst: elk 1000 tot 100.000 keer kleiner dan de doorsnede van een mensenhaar. Aan de basis zijn de kegeltjes slechts 200 nanometer dik (1 nanometer is een miljardste meter). Dat klinkt allemaal heel kwetsbaar, maar volgens het MIT valt dat enorm mee.

Het grote voordeel van de kegeltjes is dat ze het glas waterafstotend maken. Druppels rollen eraf alsof het rubber balletjes zijn en vuil hecht er ook niet of nauwelijks aan. Dat zorgt er trouwens ook voor dat autoruiten, spiegels en cameralenzen straks niet meer beslaan. Bovendien gaat het nieuwe oppervlak reflectie tegen; eveneens een prettige eigenschap voor autoruiten en beeldschermen.
Als er een manier wordt gevonden om het glas goedkoop te produceren, kan het dus een behoorlijke vooruitgang betekenen. Niet alleen voor autoruiten, smartphones en tablets, maar bijvoorbeeld ook voor zonnepanelen. Als die niet worden schoongemaakt, kunnen ze volgens onderzoeker Kyoo-Chul Park binnen een halfjaar 40 procent van hun capaciteit verliezen. Het nieuwe glas maakt zonnecollectors bovendien efficiënter doordat het minder spiegelt en dus meer licht doorlaat.
Bronnen: ASC Nano, Science Business, MIT, LiveScience
Beeld: MIT''


en die kegeltjes zijn geen broeinesten voor ziektenverwekkers?