zaterdag 21 april 2012

LIVE: Catshuisberaad mislukt, ‘verkiezingen liggen voor de hand’

LIVE: Catshuisberaad mislukt, ‘verkiezingen liggen voor de hand’:
16:44
In de peilingen doet Wilders het momenteel niet zo goed. Daar is Wilders “nooit zo van onder de indruk”, zegt hij. Ook herhaalt hij nogmaals dat het verlies van koopkracht van AOW’ers voor hem onacceptabel was, waardoor het totaalpakket dat sinds gisteren op tafel lag “totaal onaanvaardbaar” was.
16:41
“Ik hou van campagne voeren, ik verheug me op verkiezingen”, zegt Wilders. “De kiezer is nu aan zet. De kiezer kan zien dat wij tegen Brusselse bureaucraten zijn.”
16:39
Wilders zegt: “Wij zijn nu geen gedoogpartner meer.”
16:38
Wilders verwijst expliciet naar nieuwe verkiezingen. “Hoe eerder, hoe beter. Dit is een definitieve breuk.”
16:36
Wilders:
“Wij willen niet gehoorzamen aan Brussel en willen onze AOW’ers niet laten bloeden voor de dictaten uit Brussel. Totaalpakket was onacceptabel. Ik kan mijn kiezers recht in de ogen kijken, dit pakket is niet in het belang van de PVV-kiezer.”
16:35
Wilders:
“En dat allemaal om Europese eis van 3 procent tekort in 2013 te realiseren. Veertien miljard bezuinigen wat slecht is voor economie, ik als politiek leider van PVV accepteer niet dat ouderen van Nederland gaan betalen voor onzinnige Brusselse eisen.”
16:34
Wilders:
“Het is wel tekenend dat het zwartepietenspel al is begonnen. Ik ga de heren geen verwijten maken. Er is geen deal voordat er een totale deal is. Uiteindelijk is het hele pakket voor ons, samen met de koopkrachtplaatjes, voor ons reden om te zeggen ‘we doen het niet’.”
16:33
Wilders: “Het was een pakket dat de economische groei en de koopkracht met name voor AOW’ers in 2013 zou schaden. [...] Daarom hebben we het vandaag als onaanvaardbaar bestempeld.”
16:32
Wilders nu.
16:29
Ons bericht over de persconferentie van Rutte en Verhagen is hier te lezen.
16:27
Rutte benadrukt nog eens dat ze “heel ver waren” met het beraad. Verhagen haakt daarop in: “Bij alle maatregelen stemde ook de PVV in. Iedere keer zeiden alle drie de partijen ‘ja’. Het is vreemd dat als het totaal er ligt, Wilders de politieke moed niet heeft om in te stemmen.” Rutte oogt en klinkt verslagen, Verhagen vooral geagiteerd.
16:24
Rutte: “Wij hebben de wil om in overleg met de Kamer toch zoveel mogelijk van de noodzakelijke maatregelen te kunnen nemen.”
16:23
“Verkiezingen liggen voor de hand”, aldus Rutte.
16:22
Rutte zegt dat de conclusie van Wilders na overleg met zijn fractie genomen is. “Ik vind dat buitengewoon betreurenswaardige ontwikkeling omdat de economie zich op dit moment geen kabinetscrisis kan veroorloven.”
16:21
Verhagen:
“Juist in economisch moeilijke tijden moeten we vooruit durven kijken, we moeten het belang van Nederland vooropstellen. Nu is helaas duidelijk geworden dat Wilders voor die verantwoordelijkheid wegloopt, op het allerlaatste moment. Dat hij niet de politieke moed heeft de maatregelen te verdedigen waarmee hij al had ingestemd.”
16:20
Verhagen nu. “Wilders boorde de hoop op een goede afloop de grond in. Hij laat Nederlanders daarmee in de steek.”
16:19
Rutte:
“Het belang van Nederland is vandaag niet anders dan gisteren. Gezien die situatie wil kabinet voorstellen doen aan de Kamer, dat alles in het belang van Nederland.”
16:19
Rutte heeft de koningin telefonisch geïnformeerd, maandagochtend komt ministerraad bij elkaar.
16:18
Rutte: “We waren zo goed als klaar, maar de PVV schrok op het laatste moment terug voor de consequenties. [...] Nu staan we met lege handen.”
16:18
Rutte: “Vandaag moet ik u meedelen dat de drie partijen het uiteindelijk niet is gelukt tot gemeenschappelijke antwoorden te komen. En dan houdt het op.”
16:17
Rutte spreekt.
16:17
Kort voor de persconferentie van Maxime Verhagen en Mark Rutte nog een keer wat we nu weten: Wilders heeft vanmiddag amper twee uur na het hervatten van de Catshuisbesprekingen de onderhandelingen verlaten. Wilders zou na overleg met zijn achterban hebben besloten dat hij de gevolgen voor de koopkracht die de miljardenbezuinigingen zouden hebben, niet kan slikken. Het lijkt erg sterk op een definitieve breuk, maar het is nog onduidelijk wat het precies betekent voor het kabinet-Rutte. De oppositie wacht af en spreekt al van nieuwe verkiezingen.
16:09
Correctie: volgens Politiek24 zou Wilders om 16.30 uur gaan spreken.
16:07
Ter herinnering: rond 16.15, over een paar minuten, spreken de twee gescheiden kampen: Wilders en Rutte/Verhagen.
16:02
Een korte terugblik op zeven weken in het Catshuis:
15:53
Diederik Samsom bij de NOS: ‘Als het inderdaad uit elkaar valt, zullen er ergens in september verkiezingen moeten komen’, zei hij. Hij heeft een spoeddebat aangevraagd en zei dat de hele Tweede Kamer verantwoordelijkheid moet nemen voor de begroting van 2013.
15:52
Pechtold (D66) herhaalde tegenover NRC zojuist dat zijn partij klaar is voor verkiezingen, maar dat het initiatief nu eerst bij Tweede Kamer moet liggen. Hij zei dat hij zich een demissionair kabinet kan voorstellen dat de financiële zaken afhandelt, maar dat de Kamer het voortouw moet nemen met hervormingen op de arbeidsmarkt en woningmarkt. En hij voegde daar nog aan toe dat zij bij D66 ‘wel op zondag werken’ en dus morgen al aan de slag kunnen – een verwijzing uiteraard naar de samenwerking van dit kabinet met SGP.
15:50
De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV spraken inmiddels zo’n zeven weken met elkaar in het Catshuis. Ze moesten het daar eens worden over vijftien miljard aan extra bezuinigingen.
15:45
In de aanloop naar de twee verklaringen van 16.15 uur (die van Rutte/Verhagen en die van Wilders) komt er nu al even geen nieuwe informatie naar buiten. Het blijft nog grotendeels speculeren: zeker is dat Wilders vandaag van tafel is weggelopen tijdens gesprekken over nieuwe miljardenbezuinigingen, die nodig zijn omdat het begrotingstekort anders te hoog oploopt. Nog onzeker is of hiermee het kabinet-Rutte gevallen is.
15:41
Ondertussen reageren diverse oppositieleiders bij de NOS. ‘Goed nieuws voor Nederland, want na volgende verkiezingen kunnen we een breder gedragen kabinet hebben, zei Sap van GroenLinks. Arie Slob (ChristenUnie) benadrukte dat er eerste een crisisaanpak moet komen voordat nieuwe verkiezingen aan de orde zijn. Roemer (SP) was duidelijk: als het echt geklapt is, moet de Kamer naar de kiezer kijken. Hij wil snel geïnformeerd worden over de doorberekeningen van het CPB en over wat er nu aan de hand is.
15:34
SP-leider Roemer wijst alvast naar nieuwe verkiezingen.
Twitter avatar emileroemer Emile Roemer #Catshuis lijkt mislukt. Nu alle stukken openbaar. Dan weet iedereen waar 7 weken over gesproken is en wat dit betekent. 1 uur geleden
15:33
Wilders zou na overleg met zijn achterban besloten hebben dat de effecten die de nieuwe bezuinigingen zouden hebben op de koopkracht, niet acceptabel waren. Verhagen en Rutte vonden de cijfers juist wel meevallen, meldt de NOS.
15:30
Een korte samenvatting van hoe het ervoor stond: gistermiddag leverde het Centraal Planbureau berekeningen af bij de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV. Aan het CPB was het de taak om te berekenen wat de gevolgen van het voorlopige akkoord zouden zijn voor het begrotingstekort, de werkgelegenheid, de koopkracht en de economische groei. Het lijkt er nu op dat Wilders die conclusies niet wilde accepteren en daarom vertrok. Het ‘Catshuisberaad’ is daarmee mislukt.
15:24
Ook Wilders zal rond 16.15 uur de pers te woord staan, meldt de NOS.
15:23
Rutte en Verhagen geven om 16.15 uur een persconferentie bij het Catshuis. Dat laat de RVD weten. Dan zal duidelijker worden wat de situatie van de onderhandelingen en de status van het kabinet-Rutte nu is.
Amper twee uur na het hervatten van het Catshuisberaad liet Geert Wilders vanmiddag de andere onderhandelaars achter. Het lijkt er sterk op dat de ‘tussenformatie’ over extra bezuinigingen mislukt is. Zijn nieuwe verkiezingen nodig? Op nrc.nl houden we een liveblog bij over de laatste ontwikkelingen.