vrijdag 17 augustus 2012

Armoede steeds eerlijker verdeeld

Armoede steeds eerlijker verdeeld:
De armoede in de wereld is veel gelijker verdeeld dan tot nu toe is aangenomen. Een steeds groter wordend deel van de wereldbevolking deelt in armoede.
“We zien dat armoede de laatste jaren steeds gelijkmatiger verdeeld wordt over de wereldbevolking”, zegt Dave Hunter, van het Britse onderzoeksbureau Tax Justice Network, dat onlangs het rapport Inequality, you don’t know the half of it heeft uitgebracht. Volgens het rapport deelt ruim 84 procent van de wereldbevolking in armoede. Dit percentage was nog nooit zo hoog.
Hoewel de resultaten hoopvol zijn, waarschuwt onderzoeker Dave Hunter voor te vroeg optimisme. “In sommige delen van de wereld, zoals West-Europa en Canada, is de situatie nog altijd schrijnend. In Nederland is alle armoede in handen van 11% van de bevolking. 89% van de bevolking heeft geen toegang tot vervuild drinkwater.”
Volgens Hunter zijn opkomende economieën zoals Brazilië en China een punt van zorg: “De verdeling van armoede was in dit soort landen altijd tot in de puntjes verzorgd. Daarnaast was er altijd een enorm overschot aan schaarsheid. Dat maakte het eerlijk verdelen van die schaarsheid een stuk gemakkelijker dan in bijvoorbeeld een rijke oliestaat. De grote opdracht van deze tijd is om te voorkomen dat er in deze landen, met name in Afrika, een middenklasse ontstaat.”
Hoewel de cijfers een stijgende lijn vertonen is er nog volop discussie over de vraag of het verspreiden van armoede wel een overheidstaak is. In Venezuela heeft de overheid een centrale rol ingenomen bij de verdeling van een gebrek aan welvaart met het resultaat dat meer dan 50% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Tegelijkertijd zien we dat in Griekenland de overheid relatief weinig doet aan armoedespreiding maar desondanks indrukwekkende resultaten boekt.
De grootste bedreiging voor de wereldarmoede lijkt het onderwijs. Hunter: “Als je meisjes jarenlang ongestoord naar school laat gaan, moet je niet raar opkijken als dat ten koste gaat van je armoedespreiding.”