vrijdag 19 juli 2013

dirk de wachter

http://www.npo.nl/programmas/NPS_1226766

Psychiater Dirk de Wachter waarschuwt in zijn bestseller Borderline times voor het groeiend aantal mensen met psychische problemen. De huidige samenleving is volgens hem gekmakend.
"

Het ongebreideld altijddurend geluk najagen zoals in onze huidige speedboot maatschappij op zoek naar het ultieme geluk is ook een ziekte. Presteren omwille van het succes om niet te falen, en presentatie omwille van de glamour om niet te verliezen, een beetje ongelukkigheid kan men niet ermee wegmoffelen of in de opvoeding verbieden. Het delen van geluk is volgens zulke mensen niet veel meer dan een presentatiekwestie. Gevoelens kan je niet wegkopen. Verdriet is ook leven, zelfs al zit het achter een glimlach. Alles wat ongelukkig maakt uit de weg gaan of belachelijk maken, succes ermee, omdat daaruit blijkt dat we met ongelukkigheid en tegenslag niet meer hebben of kunnen leren omgaan. Een ander blij maken is dan ook een verloren kunstje. Vroeger noemden we zulk een streven naar maakbaar geluk gewoonlijk puur egoisme; nu noemen ze het een plaatsgebrek voor andermans z'n geluk en is er geen plaats meer voor ongeluk. Zo beschouwd lijkt alleen de grootste bedrieger of de dief van andermans geluk het meest gelukkig (en zijn je eigen verdiensten alleen datgene wat je zijnsgelijken je gunnen, omdat niemand zich tegenwoordig nog afvraagt of ze een ander gelukkig kunnen maken en ondankbaarheid troef is), al zal het dan niet met zijn geweten zijn. Ontgoocheling en teleurstelling zijn dan de spiegelingen in de zeepbel die we geluk noemen, totdat die uiteenspat omdat sommige mensen sommige anderen nooit blijer kunnen of zullen willen maken. Maar voor sommigen onder ons is de zeepbel de verslagenheid want de spiegeling was hebzucht, schoonheid en geluk.
Het bekijken waard.

zie ook:
http://www.hpdetijd.nl/2013-04-05/psychiater-dirk-de-wachter-geluk-maakt-depressief/
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3434828/2013/05/01/Er-is-niets-mis-met-af-en-toe-ongelukkig-zijn.dhtml
http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/31-03-2013/fragmenten/de_geluksverslaving