zondag 21 juli 2013

wat is autoriteit?

Autoriteit kan van alles zijn, extern of intern, de paus of koning, een boek, school, het staatsgezag, geld en loon, tijdruimte en praktijk, sympathie en conformisme, expertise, prestatie en succes, geluk en schoonheid, fantasie en verbeelding, het redelijke en werk, waarheid en geweten, koning bier en de barman met zijn handlangers, etc.
De hekel aan autoriteit kan zich dan ook 100-voudig zich uiten en duiden: verzet en protest zijn de bekenden, de duistere blijken de respectloze leugen en bedrog te zijn.
De grenzen van verzet worden weer aangegeven door de autoriteit en de methoden door het verzet.
In onze post-moderne tijd en na de bekende democratiseringsgolven en internet lijkt de nieuwe autoriteit alleen nog maar te bestaan als een cyberfantoom als ik hier in mijn uppie achter dit scherm mijn tekst kakel. De afstand tussen autoriteit en verzet is globaal en onmiddelijk. Onderstaande slide heeft meer info over digicratie en autoriteit



We zijn het kantiaanse ideaal aan het verwerkelijken dankzij de informatieoverload, we worden onze eigen autoriteit omdat we niet anders meer kunnen, wie verzet zich?
Verlichting is de bevrijding van de mens uit de onmondigheid die hij aan zichzelf te danken heeft. Onmondigheid is het onvermogen zich van het verstand te bedienen zonder de leiding van een ander
Bron: Wat is verlichting
Duits filosoof 1724-1804



En voor de ongeoefende hoorders onder de lezers: het is mondig en niet mond dich!
Zelfs in de laffe, geanonimiseerde en hypocriete sociale omgeving die we de onze moeten noemen.
En internet lijkt zelfs dan niet meer het uitgelezen medium omdat tegen anderen te vertellen hoe veel we toch om anderen geven nooit alleen maar de bedoeling kan zijn geweest.