woensdag 20 januari 2016

Vissen vissen?

'In 2050 meer plastic dan vis in de zee' | Economie | de Volkskrant: "Meer plastic dan vis in 2050 is overigens sterk overdreven, blijkt uit de kleine lettertjes in het rapport van de stichting zelf. In zee zit naar schatting zo'n 10 miljard ton vis, en 'slechts' 150 miljoen ton plastic, waar jaarlijks zo'n 8 miljoen ton bij komt. Omgerekend zou dat betekenen dat het in het huidige tempo nog tot het jaar 3246 duurt voordat er meer plastic dan vis is. Zelfs bij de verviervoudiging van de plasticdump die de Ellen MacArthur Foundation in het allerergste geval verwacht, zijn de vissen de komende drie eeuwen zeker nog in de meerderheid. "



'via Blog this'



Helaas:

Als de visvangst in het huidige tempo doorgaat, zwemmen er in 2050 in de oceanen geen vissen meer.
Daarvoor waarschuwt een documentaire die maandag in Rotterdam in prèmiere ging. In de film stellen deskundigen dat als direct actie wordt ondernomen, het tij nog kan worden gekeerd.
Consumenten moeten minder en alleen duurzame vis eten, regeringen moeten het probleem harder aanpakken en er moeten meer zeereservaten komen waar niet mag worden gevist. Die boodschap stuurde The end of the line op de zogenoemde wereldoceanendag van de Verenigde Naties maandag de wereld in.

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat ruim 96 procent van de Nederlanders niet op de hoogte is van de bedreigende situatie. Onbekend is dat 40 procent van de 100 miljard kilo vis jaarlijks weer dood overboord wordt gegooid, omdat het bijvangst is. Bovendien denkt vrijwel iedereen dat kweekvis goed is voor de oceanen, terwijl het omgekeerde waar is.



10 miljard ton vis in de oceaan waarvan 60 miljard kilo per jaar vangst en 40 miljard kilo per jaar aan bijvangst, dan is de oceaan binnen 101 jaar leeggevist (behoudens een mogelijke vergissing in europese en engelse schaal in een van de twee numerieke gegevens door de vertaler en als het vis geboortecijfer naar nul neigt) en is er dus al meer plastic dan vis in de oceaan binnen 92 jaar resp. 8 miljard ton vis en 8,9 miljard ton plastic in 2108. Wat betekend dat de conclusies over het tijdsverloop  in beide artikelen onwaar zijn.
Behalve als het visterftecijfer 300 miljard kilo per jaar is (dus inclusief de jaarlijkse 100 miljard kilo menselijke bevissing en bij een visgeboortecijfer van nul waarbij 100 miljard kilo vis van ouderdom en ziekte sterft en nog eens 100 miljard kilo vis door andere vissen gegeten worden wat aannemelijk is omdat de ratio voedsel en lichaamsgewicht in kcal ongeveer 1 op 100 is bij mensen (een persoon van 80 kg eet dagelijks ongeveer 800 gram) aannemende dat het bij vissen gemiddeld gezien hetzelfde is) want dan zijn de oceanen in 2050 inderdaad leeg aan vis en drijft er dan 422 miljard kilo aan plastic in rond en ook waarschijnlijk een 10 meter dikke laag groene plankton drap dankzij de klmaatcrisis, waarbij in 2048 al meer plastic dan vis in de oceaan.
Een vis geboortecijfer van nul is echter onnatuurlijk en catastrofaal en duidt op een Fish Order Collapse Syndrome alleen al vanwege de schattingsfout dat 10 miljard kilo aan vis die wordt verslonden door andere vissen in 2014 maar 1/1000 is van het aantal ton aan rondzwemmende vis in 2015 en teveel vissen dus honger lijden. Want vissen kunnen niet rekenen of lezen en gelukkig is er plastic.

Indien we nu 100 miljard kilo per jaar naar plastic gaan vissen uit de oceaan ipv. vis dan hebben we voor 2018 al plastic vrije oceanen. Met maar slechts 10% van die vissersvloot die dus jaarlijks voor 10 miljard ton aan plastic uit de oceaan vangt en zonder voortdurende plastic dumping, is de oceaan al in 2031 plastic vrij; anders pas in 2091. Kwestie van een wettelijke regeling waarbij het een jaar lang wereldwijd verboden is om vis te vangen en eten.
Nu bent u op de hoogte.

program for fishing ocean clean:
A=10^13 
B=150*10^6*1000 
K=2016 
N=0 
[start] 
A=A-100*10^9 
B=B+8*10^6*1000 
K=K+1 
N=N+1 
print N,K,A,B 
if A<B then stop
goto [start]