vrijdag 6 april 2012

‘Nieuwe kruistocht gaat door’

‘Nieuwe kruistocht gaat door’:
Benedictus de 16e zal in zijn traditionele paastoespraak oproepen de tiende kruistocht in de geschiedenis van het Vaticaan. Dat blijkt uit de door een anonieme vicaris aan een verslaggever van La Republica gelekte tekst van de “Urbi et Orbi” van 2012. De laatste keer dat de katholieken tot zo’n exercitie zijn overgegaan was in 1271.
Aartsbisschop Eijk van het bisdom Utrecht bevestigt de geruchten, en voegt er aan toe dat de Nederlandse parochies goed voorbereid zijn: “Vorige week zijn de rayonkardinaals in Rome bij elkaar gekomen, en de conclusie was duidelijk: ‘erit’, oftewel: het gaat door. Als de Paus straks in zijn paastoespraak officieel groen licht heeft gegeven kunnen we in ons aartsbisdom nog voor Hemelvaart alle katholieken met een startnummer verzameld hebben. We hebben de bussen voor het vervoer naar het officiële startpunt, het Pietersplein van het Vaticaan, al geregeld.”
Volgens analisten heeft de voorgenomen Tocht de potentie om de negatieve spiraal waarin het katholicisme zich de laatste jaren bevindt, te doorbreken. “Ontzuiling, ontkerkelijking en seksschandalen hebben de Kerk geen goed gedaan,” zegt pauswatcher van het eerste uur Thomas van Assisi (geen familie). “De Tiende kruistocht heeft de potentie de katholieken weer te verenigen, vooral als het Vaticaan erin slaagt ook jongeren voor zo’n evenement te enthousiasmeren. Bijvoorbeeld bij de EO Jongerendag was het inzetten van Facebook, Twitter en emailcampagnes heel effectief, dus als we die lijn doortrekken heb ik goede hoop.”
Voor het startschot definitief kan worden gegeven zullen nog wel enkele kleine problemen uit de weg moeten worden geruimd. Zo is het traject dat de Tocht door Servië voert nog niet berekend op de grote stroom van gelovigen en wordt nog hard gewerkt om het aantal veerponten bij de Bosporus op te schroeven om de massa’s kruisvaarders te verwerken. Ook is het de vraag of er genoeg Saracenen zullen zijn om alle tochtgangers te kunnen bedienen.
De goedgelovigen trekken zich van deze details niet veel aan: in reactie op het nieuws steeg de populariteit van Benedictus XVI in de peilingen met ruim 10 procent, waarmee de goedheiligman nu ruim boven de oppergeestelijken van andere monotheïstische godsdiensten staat.