Een goed begin is een nadere analyse van de CBS gegevens zoals het zorggebruik en dan met name de medische contacten gesplitst naar leeftijd en geslacht. Let goed op wat er in de basisverzekering wordt vergoed, of de aanvullende fysio- of tand verzekering wel de moeite waard zijn met zulke risico percentages. Vergeet niet dat men zich ook aanvullend ergens anders kan verzekeren.
Ook handig is om te kijken wat er wordt uitgegeven per persoon aan zorgkosten, om over de wanbetalers maar te zwijgen. Dit moet men niet verwarren met de bestedingen aan geneeskundige verzorging welke helaas nauwelijks over bruikbare categorieen beschikt. Men krijgt nu al een aardige indicatie hoe duur de zorg zal zijn voor de laagste inkomens tegen het einde der tijden.
Natuurlijk moet men weten wat risico's aan ongevallen per leeftijd zijn voor de betere risicoanalyse, helaas laat het CBS (en dus de overheid) ons ook hier in de steek wat informatievoorziening betreft, maar duwt de werkgever ons in de goede richting zonder dat het verzuim ook maar iets vergoed
Voor de volledigheid is nog te melden dat ongevallen in de privesfeer met dodelijke afloop je ook een hoop zorgkosten besparen doet, evenals dodelijke verkeersongelukken en arbeidsongevallen met dodelijke afloop, zolang het jezelf betreft maar ook deze kansen zijn slinkende.
En om het af te maken ben je al vanaf 5 euro al tegen alle zorg tegenslag verzekerd, mocht er toch een ongeval zonder dodelijke afloop plaatsvinden.
2010 zorgkosten p.p. totaal naar leeftijd (x-as voor iedere 5 jaar erbij) en zorgvorm (A t/m M) |