zondag 10 juli 2011

Kosten en baten van Europa - Europa Nu

Kosten en baten van Europa - Europa Nu
Nederland droeg in 2010 ca. 5,74 miljard af aan de EU. In hetzelfde jaar ontvingen we 2,27 miljard aan Europese steun. Deze positie als netto-betaler bestaat voor Nederland sinds 1991. Nederland was in de periode 1981-1990 een netto-ontvanger. In de jaren daarvoor wisselde de positie regelmatig. Sinds 2007 krijgt Nederland een jaarlijkse korting van een miljard euro op haar afdrachten.




Nederland ontving 0,04% van ons BBP terug van de EU als het verschil tussen onze EU bijdrage en subsidie.

Link naar spreadsheet, het gemiddelde europese land is hetzelfde als alle nederlanders in griekenland wonen; en er met de spaanse slag leven, er op zijn belgies betalen en als portugezen incasseren en onze belasting betalen als een cyprioot, en met een zweeds parlement er op zijn litouws stemmen voor een engelse zetel.

De voormalige oostbloklanden bijelkaar betaalden 8,23 miljard euro aan de EU en ontvingen 24,96 miljard euro aan subsidies. Slechts 3 oostbloklanden betaalden een bijdrage groter dan 1 miljard euroos en slechts 3 hebben een staatschuld groter dan 50% van hun BBP. De som van alle nationale BBP van het voormalige oostblok is 870 miljard euro.
Alle oostbloklanden evenals griekenland, spanje en portugal hebben een BBP per capita die onder het EU gemiddelde van 23.095,68 euro ligt en alleen 7 westerse landen hebben een staatsschuld die boven het gemiddelde ligt van 324,83 miljard euro en alleen 2 westerse landen hebben een staatsschuld groter dan hun BBP. Alle westerse BBP bij elkaar is 10932 miljard euro, het positief saldo aan verschil EU baten en kosten van de oostblok landen is 0,15% van het totale westerse BBP.

Er is een balansverschil van de EU van zo'n 8,42 miljard euro door een teveel aan subsidies aan de EU landen en te weinig aan bijdrages van de EU landen in 2009. De gemiddelde bijdrage per land aan de EU was 3,5 miljard euro oftewel 0,8% van het gemiddelde BBP, en de gemiddelde subsidie per land was 3,8 miljard euro oftewel 0,87% van het gemiddelde BBP.

De gemiddelde bevolkingsgrootte van 18,364 miljoen koppen van de landen binnen de EU is even groot als het gemiddelde BBP van 437,10 miljard euro van diezelfde landen uit de EU, nl 3,7% oftewel 100/27 van hun totalen.

Dat de oostblok landen stommer zouden zijn dan de westerse is dus helemaal niet bewezen, het enige wezenlijke verschil is tussen oost en west europa is resp. het BBP per capita en de staatsschuld. Dat het oosten het westen op schulden jaagt is nu een ontkrachtte mythe.
Het aantal euro-diplomaten dat in Luxemburg woont zou wel eens een onderzoek waard kunnen zijn.

Voor een EU overzicht van de groei van het BBP kan men hier terecht