maandag 18 april 2011

sociale esthetica?

Het scheppen van een bovenwereld: "...De esthetiek van het sociale is de wetenschap van de toekomst, zoals de esthetisering uberhaupt de toekomst van de wetenschap is. Een esthetische wetenschap moet de grondslag voor de toekomst van onze beschaving leggen, voor zoverre deze nog een toekomst beschoren is...
...Op het hoogtepunt van zijn kennend bestaan is de mens daarom niet een door informatiehuiveringen en overlevings-dwingelandijen teruggedrongen wezen in zijn onder noodweer opgetrokken toevalsnis, maar een scheppende vormgever die zijn oprichten van een wereld van bewustzijnsvormen nog overvleugelt door zijn eigen vrijheidsgestalte die hij uit zijn oprichten omhoog stuwt. De zin van zijn bestaan is door het invullen van zijn eigen zingeving de wereld een nieuwe betekenis te geven en in de spiegeling van de wereld van uitdrukkingen, die hij om zich heen ontwerpt, zijn creatieve opdracht te realiseren en telkens weer opnieuw te toetsen. Doordat het materialisme met de gesel van ontzetting en het opium van geluk de mens van de huidige tijd heeft verdreven uit de waardigheid van zijn opdracht, is deze overgeleverd aan de woestenij en ellende van de zinledigheid. De sociale esthetica moet hem opnieuw voor de opdracht en verantwoordelijkheid inzetten, niet om het overleven veilig te stellen, maar het ‘overworden’ te wagen..."

Na de Gleigschaltung van Gedachten door internet mogen we verwachten dat ook de Vorm hetzelfde proces moet ondergaan. Het eindigt pas als voor elk verschil betaald moet worden in naam van de vrijheid.