donderdag 28 april 2011

de verzakelijking van het nieuws in de oude media

Het bericht gisteren over databases waarbij privacy gevoelige gegevens betrokken zijn (tomtom, ps3 en vingerafdrukken) was een samenhangend bericht met een klein schoonheidsfoutje, wat betekent dit voor de kleine man?
Niet op RTL en zelfs niet in het NOS kreeg je erbij te horen hoe men dan kan handelen, waarschijnlijk omdat het drama daardoor ook nog wel eens nieuwswaarde zou kunnen hebben!
Het volgende nieuwsbericht dat mensen hun creditcard niet hebben geblokkeerd of alleen maar een ID aanschaffen is daarmee al in de maak.
Ik zapte toevallig naar het belgische journaal die nog wel het sociaal fatsoen hadden om een zulks te vermelden, hetzelfde fatsoen dat de NOS ook nog wel eens vertoonde 20 jaar geleden.
Of is het de nieuwe norm te verwachten dat iedereen naar zijn internet connectie rent om te zoeken naar cc blokkeren? Hoe wil je zoeken naar iets waarvan je het bestaan niet kon! Informatie is geld, want dat blijkt.
Fijn geregeld voor die 1 miljoen nederlandse alleenstaanden.
En je auto pakken naar sony gaat ook niet omdat je overal je vingerafdrukken achterlaat.
En met de slogan van kabinet bruin: vrijheid en verantwoordelijkheid, is je privacy dus eigenlijk al zo goed als geschaad.
En is terrorismedreiging wel gebruikt als de legale manier om informatie te kapitaliseren.