donderdag 12 mei 2011

Huiselijke robot geïnspireerd op iPhone en Android

Huiselijke robot geïnspireerd op iPhone en Android: "




Geheel ‘roboticaloos’ hoeft een huiskamer tegenwoordig niet te zijn. Zo heb je Roomba, de zelfstandige stofzuiger (zie filmpje hiernaast) en Scooba, de dweilrobot.

Maar wat je nog níet hebt, is een robot die (enigszins) lijkt op een echte huishoudhulp; dat wil zeggen, qua menselijke grootte en in staat om verschillende, ook nieuwe, instructies op te volgen. Luna, een systeem van het bedrijf RoboDynamics (en dus niet Apple of Google) zou zo’n robot kunnen zijn.

Even voorstellen: Luna


Als je kijkt naar de specificaties (welke hard- en software bevat de robot?) dan is Luna een heel degelijke robot. Het heeft bijvoorbeeld een snelle processor, een high-end grafische kaart, een 8-megapixel camera, een PrimeSense 3D-sensor (zoals in de Xbox Kinect) en een mooi ontwerp.



Zoals je in het filmpje kan zien, is het verhaal rond Luna omgeven door mysterie. Het is bijvoorbeeld lastig te ontdekken wat de robot nou daadwerkelijk doet. Dat komt waarschijnlijk omdat het niet zozeer gaat om de robot, als wel om het systeem erachter. Het is de bedoeling dat je de robot ‘leeg’ (of bijna leeg) koopt en vervolgens zelf met apps (kleine computerprogrammaatjes) of door middel van programmeren, laat doen wat je wilt. En dat maakt de robot bijzonder, want dan zou het de eerste aanpasbare robot zijn die je gewoon thuis, als niet-robotexpert, kunt gebruiken.

LunaPopup
Luna ziet er in ieder geval strak uit. Afbeelding: © IEEE Spectrum



Aanpassen en verbeteren


In een artikel van IEEE Spectrum wordt de robot vergeleken met de doorbraak van de PC en smartphonesystemen zoals iPhone en Android. De reden dat iedereen ‘aan de computer ging’, was dat er een apparaat werd ontwikkeld dat je direct, zo uit de doos kon gebruiken, ook als je niet over technische kennis beschikte. En wat maakt iPhone en Android zo succesvol? Vooral dat je het systeem gaandeweg steeds beter en nuttiger (geschikt voor meer taken) kunt maken, door de app-winkels.

De directeur van RoboDynamics, Fred Nikgohar, wil Luna op dezelfde manier tot een succes maken. Volgens hem zijn er nog steeds geen échte huisrobots beschikbaar en de open-sourcesystemen – waarbij je zelf de robot kan programmeren – zijn te moeilijk voor mensen zonder opleiding in de robotica. Hij hoopt dan ook dat Luna als “goed ontworpen, open, en betaalbare robot een kickstart betekent voor innovatie”.

Obstakels


IEEE Spectrum ziet echter wel wat obstakels, waaronder de prijs. Eerst werd die gesteld op 1000 dollar en dat zou een heel acceptabel bedrag zijn geweest. Twee enigszins vergelijkbare robots (TurtleBot en Bilibot, zie hieronder) kosten rond de 1200 dollar, terwijl Luna extra groot is en beschikt over een touch screen.


Robots in huis


Voor 1200 dollar kun je kiezen uit twee programmeerbare huisrobots: TurtleBot en Bilibot. Beide systemen zijn vooral iets voor de hobbyist: het zijn zogenaamde Robot Operating Systems (ROS), waarmee je een basisrobot hebt die je daarna – met flink wat technische kennis – naar wens kunt uitbouwen.


Helaas is de prijs van de nieuwe robot inmiddels bijgesteld naar 3000 dollar: de 1000 dollar is het uiteindelijke doel, maar dat is nog niet haalbaar bij de eerste versie. Hoewel 3000 dollar nog steeds redelijk is voor wat je ervoor krijgt, is het niet een bedrag dat de consument snel zal uitgeven.

Of Luna inderdaad een revolutie ontketent, ligt ook aan de software. Het is voor een robot cruciaal om over goede programmatuur te beschikken, want die maakt in feite dat de robot zijn/haar werk goed doet. Tot nu toe is dit echter één groot vraagteken. Het systeem draait op een eigen besturingssysteem (LunaOS), maar het is nog niet bekend hoe goed dat werkt. Ook de Sofware Development Kit (SDK) – de ‘gereedschapskoffer’ waarmee je de robot zelf kunt programmeren – is nog niet aan het publiek getoond. Net als de app-winkel, en dat zou de sleutel tot het succes kunnen zijn. Als er direct goede apps beschikbaar zijn en er verschijnen regelmatig nieuwe, dan wordt Luna behoorlijk aantrekkelijk. Maar dat is dus even afwachten.

Lees meer over robotica op Kennislink:


"