Kabinet overlegt over inkrimpen Eerste en Tweede Kamer - Politiek - VK: "Het plan is om het aantal zetels in de Tweede Kamer terug te brengen van 150 naar 100 leden en in de Senaat van 75 naar 50 leden. Voordat dit kan gebeuren, is wel een grondwetswijziging nodig."
En de kwaliteit van de democratie maar liefst met 33,33% verminderen!
Kwaliteit van de democratie is met de huidige aantal zetels vandaag nog maar slechts 54,2% van dat van 1956 toen de huidige zetelaantal werden ingevoerd.
7,075 miljoen in 1956 / 13,060 miljoen in 2010 kiesgerechtigde inwoners van NL (cbs).
Voor een goede werking van de democratie zijn er dus nu niet minder maar juist meer zetels nodig, of minder maar niet meer bevolking.
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de provinciale verkiezingen en de eerste kamer.
Waarbij de PVV denkt dat met minder kiesgerechtigde inwoners (iedereen emigreert al dan niet gedwongen die niet PVV stemde) ook minder zetels nodig zijn, en dat hun volgorde is evenmin democratischer want zetelvermindering is altijd ondemocratischer.
Zelfs de EU breidt het aantal zetels uit als er meer landen aan meedoen, het aantal zetels per land is echter een ander verhaal.
In 1979 was ons zetel-aandeel 6,1% bij 25 zetels in het europese parlement en in 2009 was dat 3,4%, zulk een trenddaling geldt voor alle deelnemende landen tot en met 2007 (met 2 uitzonderingen in de 4de europese verkiezingen van 1994 nl. duitsland en nederland).
NL heeft nu ook 25 zetels in de EU en dus geldt bij 100 tweede kamer zetels dat we op nationaal nivo 4 keer meer te vertellen hebben dan in het EU parlement, en bij 150 2de kamer zetels hebben we 6 keer meer zeggingskracht op nationaal nivo dan op europees nivo.
Met een inkrimping van onze staten generaal geldt dat
onze democratie op europees nivo alleen maar 33,33% in kwaliteit toenemen maar zal op nationaal
nivo dus even sterk gaan dalen.
Dat een zulks ook bij andere landen geld die echter een groter of kleiner nationaal parlement hebben en een groter of kleiner aantal EU zetels, moge duidelijk zijn, Luxemburg heeft een nationaal parlement van 60 zetels en 6 zetels in het europese parlement en Slowakije heeft een nationaal parlement van 150 zetels en 13 zetels in het europese parlement.
Bovenstaande berekening is de algemeen geaccepteerde denkwijze over de europese democratie, maar die vergelijkende berekening in ons nationaal belang en niet het europese parlement is een volksverlakkerij.
Alle nationale parlementen (eerste en tweede kamers) van de deelnemende landen aan de EU leveren bij elkaar ongeveer 9000 zetels op en hierdoor zou het EU parlement een democratische kwaliteit hebben van ongeveer 8% van het nationale nivo.
Europese verkiezingen zijn helemaal geen getrapte verkiezingen, al staan er op het stembiljet nationale partijen!
Aangezien we het europese parlement ook rechtstreeks stemmen gaat dit verhaaltje niet op. En dat is maar goed ook.
In vergelijking tussen nu en 1979 is er aan de kwaliteit van
de europese democratie tov. onze tweede kamer niets
veranderd want het aantal zetels zijn gelijk aan toen! En tussen de 4de en 7de europese verkiezing hadden we zelfs meer zetels in het europese parlement en was de kwaliteit van de democratie zelfs beter!
Met het inkrimpen van onze staten generaal zou onze democratie kwalitatief minder worden dan die van Slowakije met zijn 5,5 miljoen inwoners, wat wij dankzij hun nationale zetel-inwoners verhouding toch al moeten zijn. Alleen Duitsland, Spanje en Frankrijk hebben een kleinere nationale zetel-inwoners ratio dan het huidige nederland, en na inkrimping van onze kamers zijn alleen Duitsland en Frankrijk nog kleiner in deze ratio. Er zijn 19 landen in de EU met een kleinere bevolking dan nederland (en hebben ook alle 19 minder percentuele zetelaandeel dan nederland in het EU-parlement) maar slechts 7 met een kleiner nationaal parlement (en alle 7 een kleinere bevolkingsgrootte dan NL) en deze 7 bij elkaar opgeteld hebben slechts 10,8 miljoen inwoners wat dus 65% is van het nederlandse bevolkingsaantal. Het zeteltotaal van deze 7 nationale parlementen is echter 637 zetels, en dat is bijna 3 maal zoveel als onze staten generaal. En dat alles met goede reden.
Vind iemand in naam van het nationaal belang een doodsteek aan onze democratie nog steeds een goed idee?
Aangezien wilders niks geeft om europa noch om democratie, mag je vermoeden dat meneer 1/3 van nederland onder water wil zetten.