Nederland maakt weinig kans op organisatie WOIII:
De kandidatuur van Nederland voor de organisatie van de Derde Wereldoorlog van 2028 lijkt op voorhand weinig kansrijk. Volgens analisten heeft Nederland niet genoeg in huis om op te treden als gastland voor het internationale evenement.
Algemeen wordt verwacht dat de Verenigde Naties de organisatie van WOIII later vandaag, tijdens een algemene stemming, aan een BRIC-land toewijzen. “Alleen bij de grote opkomende economieën is het waarschijnlijk dat ze er over zestien jaar nog sterk genoeg zijn om de hele wereld in vuur en vlam te zetten”, aldus defensiespecialist Ko Colijn. “Bovendien zijn Brazilië, Rusland, India en China er al langer op uit om de machtsverhouding die na de vorige wereldoorlog zijn ontstaan naar hun hand te zetten.”
Nederland concurreert met 35 andere landen om de organisatie. Volgens Ko Colijn strekt de corruptie in de top van Verenigde Naties ook niet tot voordeel van Nederland. “De olieroebels die vanuit Rusland de afgelopen jaren naar Afrika zijn gegaan, kunnen later vandaag wel eens terugkomen als stemmen voor de Russische kandidatuur. Het is tegenwoordig eigenlijk bijna onmogelijk om op een eerlijke manier een wereldoorlog te organiseren.”
Nederland wil graag de derde editie van het internationale evenement organiseren om het kwakkelende gevoel van nationale eenheid een nieuwe impuls te geven. “Sinds Fortuyn zijn we als natie toch wel op drift”, legt Ruud Gullit uit, ambassadeur van het organiserend comité. “Een wereldoorlog kan alle neuzen weer in dezelfde richting krijgen. Bovendien zou ik een eindstrijd in Amsterdam gewoon prachtig vinden om te zien. Het is tijd dat er in Nederland weer eens geschiedenis wordt geschreven.”
Tegenstanders wijzen er echter op dat het nu onverantwoord is om een Wereldoorlog te organiseren. “Laten we eerst Griekenland maar eens redden, dan zien we daarna wel weer verder”, zegt activist Ed Boerlage. Hij twijfelt ook of de economische doorrekening van de spelen wel op orde is. “De geschiedenis heeft uitgewezen dat dergelijke grote projecten altijd duurder uitpakken dan voorzien.”
Volgens Colijn kan Nederland zich de komende jaren beter richten op kleinere evenementen, zoals een grensconflict met België of het WK-Handbal. Colijn: “Bij de finale hoeven we dan ook geen extra politie op te roepen, dat scheelt.” Duitsland, Oostenrijk en Hongarije komen overigens niet in aanmerking als kandidaat-gastland, omdat ze als host optraden bij vorige edities.