donderdag 24 mei 2012

Kiezers voldoen niet aan eisen GroenLinks

Kiezers voldoen niet aan eisen GroenLinks:
Steeds meer kiezers blijken niet te voldoen aan de criteria van de GroenLinks-kiescommissie om op de partij te mogen stemmen. Dit maakte de partij gisteren bekend.
De afgelopen jaren heeft GroenLinks het profiel voor de potentiële kiezer aangescherpt. Het doel is een standvastige achterban op te bouwen zonder zwevende kiezers. Commissielid Tof Thissen: “We selecteren aan de poort, om de rotte appelen er meteen tussenuit te kunnen vissen.” De partij zegt veel in huis te hebben voor de kiezer, maar vindt dat daar ook wat tegenover mag staan. “Wij willen communicatief vaardige kiezers die met voldoende democratische ervaring hun idealen omzetten in een stem op GroenLinks.”
Sonja Beukelaar (31) past perfect in het profiel dat de commissie heeft opgesteld. Ze is hoogopgeleid, leeft duurzaam en levert een actieve inhoudelijke bijdrage aan het debat. Ze straalt realisme en daadkracht uit, onmisbare eigenschappen voor iedere GroenLinks-stemmer. “Het is een zware selectie, ik ben blij dat ik naar de tweede ronde ben,” zegt Beukelaar.
Thijs Besseling was jarenlang trouw stemmer, maar werd in de selectie voor de komende verkiezingen ongeschikt bevonden. Thissen: “Thijs kan zijn enthousiasme voor mens, milieu en samenleving onvoldoende vertalen in democratisch inzicht. Met zijn 37 jaar heeft hij onvoldoende ervaring als kiezer om op verantwoorde en solide wijze een stem uit te brengen op onze partij. Zijn optreden is vaak solistisch en onvoorspelbaar. Hij kan ondanks zijn aanstekelijke enthousiasme geen politici aan zich binden. Niettemin zien wij groeimogelijkheden in hem en we willen hem graag aanmoedigen het een volgende keer opnieuw te proberen.”
Thijs is verontwaardigd over wat hij ‘een terugkeer naar de CPN-tijd’ noemt. “Het is niet meer van deze tijd om de kiezer te laten selecteren door een kiescommissie. Laat de leden van de partij in een referendum bepalen wie van de 433.796 kandidaten GroenLinks mogen stemmen en wie niet. Dat is democratie anno 2012.”