woensdag 15 augustus 2012

Onvoldoende regulering in derivatenhandel zorgsector

Onvoldoende regulering in derivatenhandel zorgsector:
De overheid heeft op dit moment te weinig controle over de handel in complexe zorgderivaten. Dat stelt Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen, vandaag in De Telegraaf.
Moerkamp waarschuwt vooral tegen de zogenaamde ‘health default swaps’. In een HDS verzekert een zorgaanbieder, bijvoorbeeld een ziekenhuis, zich tegen het geval dat een zieke onverhoopt aan zijn ziekte overlijdt, waardoor de zieke minder zorg af kan nemen. Speculatieve zorgaanbieders hebben de laatste jaren veel meer HDS’en uitgeschreven dan het totale zorgvolume, vooruitlopend op de verwachting dat de vergrijzende bevolking steeds vaker op zijn leven zal defaulten. Daardoor is de situatie ontstaan dat ziekenhuizen en artsen er belang bij hebben dat zoveel mogelijk patiënten vroegtijdig overlijden, waardoor ze de premie van hun HDS kunnen opstrijken.
Handelen met voorkennis is een ander probleem, aldus Moerkamp. Vrijwel iedereen in de sector beschikt in potentie over informatie over de gezondheid van anderen. Ruim 56% van de artsen geeft aan prognoses te maken over het genezingsproces van hun patiënten, maar ook zorgverzekeraars kunnen met hun kennis over hun patiëntenpopulatie de toekomstige zorgvraag voorspellen, bijvoorbeeld van het aantal bypass-operaties. “Als zo’n verzekeraar weet dat het gros van de verzekerden dik is en rookt, weet hij dat het aantal hartinfarcten zal toenemen. Dat soort informatie is in de markt goud waard.”
Artsenorganisaties erkennen dat er ‘weeffouten’ in de huidige zorgmarkt zitten, maar denken dat de situatie minder ernstig is dan Moerkamp schetst. Dokter Memelban, chirurg in het Flevoziekenhuis: “Uiteraard beleg ik in zorgderivaten. Ik koop bijvoorbeeld altijd put-opties op ongeveer 50% van mijn galblaasoperaties. Als dan plotseling de markt voor die operaties in elkaar klapt heb ik mijn risico’s beperkt. Maar keihard short gaan op organen, zoals sommige collegae dat doen, dat vind ik echt onethisch.”
"

En dan hebben ze het nog niet eens gehad over de sub-prime hypotheek pakketten op  iemands lijf. Waarbij je een lening krijgt op basis van het gezondheidsrisico dat je in je leven loopt. Sommige zijn echt rotzooi, maar dat zie je aan de buitenkant niet af.