donderdag 4 oktober 2012

De top drie ergste vakantiebestemmingen ter wereld

De top drie ergste vakantiebestemmingen ter wereld:
Vakantiereizen maken is een ritueel dat eigenlijk pas de laatste honderd jaar populair is geworden. Vakantie is niet voor iedereen even geschikt. Veel mensen zweren erbij, enkelen haten vakantie. Waar ga je heen als je wilt afkicken van de dure en onnodige gewoonte van het op vakantie gaan? Speciaal voor de vakantiehaters onder onze lezers (of zij die geen vakantie kunnen betalen) een arbitraire selectie van de vijf ergste vakantiebestemmingen ter wereld.
Principality of Sealand

Pro: uitzicht op zee, echte royals, verdwalen is onmogelijk

Contra: geen attracties, verblijf alleen op uitnodiging, winderig, regenachtig klimaat
Hoe kom je er?

Het voormalige fort Roughs Towers ligt in de Noordzee, enkele kilometers van de Engelse kust. Het prinsdom Sealand, zoals bewoner en stichter Bates het nu noemt, bestaat uit twee betonnen pilaren met hierop een platform van 350 vierkante meter. Het is per boot te bereiken, na toestemming van de autoriteiten van Sealand (i.e. Bates). Sealand bevatte tot voor kort een datacentrum voor elders illegale websites. Deze activiteit is na een grote brand in 2006 stopgezet.

Wat is er te beleven?

Naast een kopje thee met de prinselijke familie, kan het platform worden gebruikt voor zeevissen of urenlang over de golven staren.

De Gazastrook

Pro: zonnig klimaat, lage prijzen, veel avontuur, gastvrije bevolking

Contra: weinig attracties, strenge islamitische wetten, geregeld afgedwaalde katjoesjaraketten en inslaande bommen, vaak gedwongen gastvrijheid
Hoe kom je er?

Gemakkelijk is het niet om de Gazastrook binnen te komen. Relatief het gemakkelijkst gaat het via de Egyptische grenspost Rafah, de meestgebruikte toegang is de Israëlische grenspost Erez. Toestemming krijgen via Erez vergt soms maandenlange bureaucratie. De Gazastrook verlaten is echter nog veel moeilijker, vooral als je een Palestijnse man tussen de 18 en 40 jaar bent.  Zorg in dat geval dat je vijfduizend dollar op zak hebt om de Hamas-grenswachten om te kopen.

Wat is er te beleven?

Sinds de verkiezingsoverwinning van de lokale incarnatie van de Moslimbroederschap, Hamas, is de Gazastrook veranderd in een minuscuul islamitisch republiekje. Op de smalle strook van 360 vierkante kilometer, ongeveer zo groot als Vlieland, zijn maar liefst 1,3 miljoen mensen samengepakt. Gaza Stad kent de zwaar gehavende Grote Moskee (een omgebouwd kruisvaarderskerkje met resten van een hellenistische tempel en een synagoge) en een Turks badhuis, naast de nodige pittoreske Palestijnse vluchtelingenkampen.. Verder is er een luxueuze winkelboulevard. Geniet verder van de strenge implementatie van de islamitische wet, bijvoorbeeld door te kussen met je vriend/vriendin op straat. Als westerse toerist is de kans groot dat je wordt gekidnapt en voor duizenden euro losgeld wordt vrijgelaten. (WikiTravel)

Nova Zembla, Siberië

Pro: stilte, grote ijsberenpopulatie

Contra: poolklimaat, radioactiviteit, militair spergebied, hongerige ijsberenpopulatie
Hoe kom je er?

Ten noorden van Siberië liggen enkele schaarsbewoonde pooleilanden, die alle hun best doen om in aanmerking te komen voor ergste vakantieplaats ter wereld. Hoewel elk eiland zijn sterke en zwakke punten heeft, gaan we toch voor Nova Zembla, al was het maar wegens de dramatische gebeurtenissen van Willem Barentz en de zijnen in het Behouden Huys. Novaya Zemlya is militair gebied en de enige nederzetting, is alleen te bereiken via luchtvaartmaatschappij Nordavia, die vluchten vanuit Archangelsk verzorgt. Althans,verzorgde, want nieuwe regels verbieden sinds zomer 2012 alle burgervluchten naar Belusha Guba.
Wat is er te beleven?

Deze uit twee grote eilanden bestaande archipel kent een nog steeds in gebruik zijnd testgebied voor kernwapens, een bar poolklimaat waarbij het zelfs in de zomer zelden boven de tien graden komt en een Russische militaire basis met naburige nederzetting, Belushya Guba, die ook meteen de enige nederzetting van de Novaya Zemlya archipel vormt. De grote hoeveelheid hongerige ijsberen maakt vooral in de winter, een avondwandeling een hachelijke onderneming.