woensdag 29 februari 2012

Aarde bedreigd door asteroïde

Aarde bedreigd door asteroïde:

De 140 meter brede asteroïde 2011 AG5 zou in 2040 de aarde kunnen raken.

‘Amerika al in steentijd ontdekt’

‘Amerika al in steentijd ontdekt’:

De wetenschap ging er tot voor kort vanuit dat de eerste ‘ontdekkers’ van Amerika zo’n 15.000 jaar geleden via de dichtgevroren Beringstraat naar Noord-Amerika kwamen. Maar dat lijkt niet te kloppen.


Dennis Stanford van (Smithsonian Institution, Washington) en Bruce Bradley (Universiteit van Exeter) beweren al heel lang dat Amerika niet vanuit Azië, maar vanuit Europa werd bevolkt. West-Europanen zouden in de steentijd, per boot of te voet, via de bevroren noordkant van de Atlantische oceaan de oversteek hebben gemaakt. En dan niet 15.000 jaar geleden, maar al 19.000 tot 26.000 jaar geleden.


Recente archeologische vondsten aan de oostkust van Amerika lijken uit te wijzen dat ze gelijk hebben. Het gaat om stenen gereedschappen die op zes verschillende plekken aan en voor de Amerikaanse oostkust werden gevonden.


Volgens Stanford en Bradley is er nog een aanwijzing dat hun theorie klopt. Als Noord-Amerika vanuit Oost-Siberië was bevolkt, dan had men daar ook 15.000 jaar oude tekenen van menselijke beschaving moeten vinden. En dat is volgens hen niet het geval.


Deze zomer wordt er op de zeebodem en bij de vindplaatsen in Maryland, Pennsylvania en Virginia opnieuw onderzoek gedaan naar voorwerpen die de theorie van de twee onderzoekers kunnen versterken.


Bron: The Independent


Beeld: Shutterstock


dinsdag 28 februari 2012

Oudste sporen van christendom gevonden

Oudste sporen van christendom gevonden: Wetenschappers hebben in een tombe uit de eerste eeuw na Christus de eerste archeologische sporen van het christendom ontdekt. De onderzoekers vonden de tombe...



Lees verder op Scientias.nl >>



#4142: Interactieve kaart: in 2050 woont 70 procent van de mensen in de stad

#4142: Interactieve kaart: in 2050 woont 70 procent van de mensen in de stad:

Unicef heeft de wereldwijde urbanisatie tussen 1950 en 2050 overzichtelijk in kaart gebracht. Met de groeiende steden groeien ook de sloppenwijken, en dat baart Unicef grote zorgen. Lees verder

Миры художницы Hilary Harkness

Миры художницы Hilary Harkness: Миры художницы Hilary Harkness

visionaire art

Individu met hogere sociale status is hufteriger

 Individu met hogere sociale status is hufteriger: AMSTERDAM - Mensen die hoger staan op de sociale ladder vertonen meer onethisch gedrag dan mensen met een lagere sociale status. Dat komt doordat ze hebzuchtiger zijn.

Geschreven door iemand uit een lagere sociale kaste? Of is het gewoon omdat er meer individualisering is in de hogere sociale kaste en er meer groepscohesie (maar niet sportiever) in de lagere sociale kaste, typisch weer zo'n flutonderzoek omdat iemand zijn hypotheek moet betalen. Zie ook het programma tegenlicht:



Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

IBM: Computers gaan zichzelf programmeren

IBM: Computers gaan zichzelf programmeren: Watson, die onlangs werd ingezet in de televisiequiz 'Waagstuk', kan 500 gigabyte aan data per seconde verwerken, vergelijkbaar met een miljoen boeken per seconde. "De Watson-technologie gaat niet om 'vragen-in' en 'antwoorden-uit', maar eerder ...

Flinke prehistorische pinguïn gereconstrueerd

Flinke prehistorische pinguïn gereconstrueerd: Wetenschappers hebben voor het eerst een reconstructie kunnen maken van een gigantische prehistorische pinguïn. De botten die de onderzoekers voor hun studie gebruikten, werden al in 1977 in Nieuw-Zeeland gevonden. Toch heeft het 35 jaar geduurd voordat onderzoekers aan de hand van deze botten een reconstructie van de oude pinguïnsoort maakten. Bijzonder Het gaat om een Kairuku. Uit de reconstructie blijkt wel dat de pinguïn zich onderscheidt van elke andere pinguïn die ons tot nu toe bekend is. “Kairuku was in vergelijking met andere pinguïns een elegante vogel, met een slank lichaam en lange vinnen, maar korte, dikke poten en voeten,” vertelt onderzoeker Dan Ksepka in een persbericht. Flink De soort was ook echt flink....

Video: Archetype

Video: Archetype:

In deze korte sf-film (zeven minuten), vermoedelijk een soort video-sollicitatiebrief van maker Aaron Sims, komt een gevechtsrobot in opstand nadat hij ontdekt wat – of liever gezegd wie – hij werkelijk is. Nu de technologische singulariteit steeds dichter nadert en mens en machine steeds dichter verweven zullen raken, is de vraag niet of, maar wanneer dit science fact wordt.


Regendruppels temmen wind

Regendruppels temmen wind:

Vallende regendruppels zetten met hun wrijving de bewegingsenergie van de wind om in warmte. Met steeds meer regen in het verschiet zal de wind hierdoor mogelijk gaan liggen.



Regen, daar weten we in Nederland alles van. Maar wat we nog niet wisten, is dat al die regen de energie van de wind omzet in nutteloze warmte. De wind verliest daardoor langzaam zijn kracht en kan, getemd door de regen, zelfs weleens voorgoed gaan liggen. Tot deze conclusie zijn atmosfeerdeskundigen Olivier Pauluis en Juliana Dias gekomen.


Turbulente botsingen


Wanneer een regendruppel zijn weg van hoog in de wolken naar het aardoppervlak aflegt, komt hij geregeld in aanraking met de wind. Als deze turbulente luchtmoleculen tegen de druppel botsen, veroorzaakt dat wrijving en wordt de bewegingsenergie voor een deel omgezet in warmte. Deze warmte straalt weg en de wind verliest zo stukje bij beetje zijn aandrijving.


Een enkele regendruppel zal geen wind doen liggen; daarvoor is het energieverlies te klein. Maar Pauluis en Dias berekenden dat de totale neerslag wereldwijd verantwoordelijk is voor een energieverlies van maar liefst 1015 watt; honderd keer zoveel als de hele wereldbevolking verbruikt. Het duo bepaalde dit aan de hand van data verzameld door NASA’s Tropical Rainfall Measuring Mission. Met radarsystemen kijkt deze satelliet naar hoeveel regen er valt in de tropen en van welke hoogte; twee factoren die beide invloed hebben op de hoeveelheid wrijving die de druppels ondervinden.


Sterkere stormen


Mogelijk gaat het met het opwarmen van de aarde vaker en harder regenen, omdat er meer vocht verdampt en in de atmosfeer terechtkomt. Zal de wind dan voorgoed gaan liggen, met alle gevolgen van dien? Paluis snapt deze implicatie van zijn studie wel, maar zegt dat het weer te onvoorspelbaar is om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Individuele stormen kunnen bijvoorbeeld ook sterker worden, als het totaal aan wind maar afneemt.


Bronnen: Science, Nature News, PhysOrg.com



Beeld: Sudipto_Sarkar/CC BY-SA 2.0


maandag 27 februari 2012

Video: robotje in bloedbaan nu realiteit

Video: robotje in bloedbaan nu realiteit:
Het proof-of-concept, vergeleken met een Amerikaanse penny. Bron: Stanford University

Het proof-of-concept, vergeleken met een Amerikaanse penny. Bron: Stanford University


SF-fanaten herinneren zich zonder twijfel de verfilmde roman Fantastic Voyage over een expeditie in de bloedbaan van een zieke geniale geleerde om zijn leven te redden. Mensen tot de grootte van een amoebe laten krimpen kunnen we nog niet, maar er is nu wel door Stanford-docent Ada Poon een op afstand bedienbaar en met radiostraling te voeden robotje ontwikkeld dat in de bloedbaan kan navigeren.


Tot dusver werd dit onmogelijk geacht: het menselijk lichaam absorbeert kortgolvige radiostraling en langgolvige straling vereist veel te lange antennes. Poon kreeg een slimme ingeving: ons lichaam blijkt een ‘low loss dielectric’ te zijn voor korte radiogolven (1 GHz). Deze dringen volgens haar nieuwe model daarom veel dieper in het lichaam door dan tot nu toe aangenomen. Overigens ook iets om mee te nemen bij de zogenaamd “risicoloze” mobiele UMTS-straling die ook van kortgolvige radiostraling in precies dit frequentiegebied gebruik maakt. Hierdoor werd het mogelijk het vaartuigje aan te sturen en draadloos van energie te voorzien.


In deze korte, twintig seconden durende animatie de werking van dit opmerkelijke voertuigje.

Buitenland - VK

Noord-Korea dreigt met 'heilige oorlog' tegen VS - Buitenland - VK
Poetin waarschuwt Westen tegen ingrijpen Syrie en Iran - Buitenland - VK
EU kondigt nieuwe sancties af tegen regime Assad - Buitenland - VK
Koran-incident kan voor imago Westen fataal zijn - Buitenland - VK

de sfeer in het buitenland?

Trabalho do artista SuécoJonas Löfgren

Trabalho do artista Suéco
Jonas Löfgren
:





Trabalho do artista Suéco


Jonas Löfgren

Photo

Photo:

zondag 26 februari 2012

‘Transparency grenade’: de opvolger van Wikileaks?

‘Transparency grenade’: de opvolger van Wikileaks?:

Wil je je baas een loer draaien? Wil je meeluisteren als de buren vals zingen onder de douche? Of heb je een rondleiding op het bedrijf van de concurrent geregeld en wil je hun masterplan om jouw bedrijf van de markt te drukken in handen krijgen? Dan is dit coole apparaatje wat je zoekt.


De transparency grenade: het antwoord op konkelendefoezende overheden en megacorporaties?

De transparency grenade: het antwoord op konkelendefoezende overheden en megacorporaties?


De transparency grenade heeft veel in zich om viral te gaan. Ten eerste: het apparaat, in de vorm van een transparante granaat, ziet er erg cool uit. Ook het gebruik is simpel. Trek de pin er uit in de buurt van een netwerk vol gevoelige informatie en een datastroom afgeluisterde gegevens belandt op internet. Met locator er bij.

De transparency grenade bestaat in wezen uit een kleine computer met een krachtige draadloze antenne en microfoon. Het apparaatje pakt alle draadloze datapakketjes en stemmen op. Alle opgevangen draadloze signalen en geluiden belanden als data stream op internet, waar een dedicated server de data uitpluist voor stukjes email, HTML code, beelden of audiomateriaal.


Deze worden vervolgens online gezet als een feed, die geraadpleegd kan worden door op de lokatie van het lek, een rode stop op een digitale kaart, te klikken. Ook voor iemand die weinig verstand heeft van techniek, maar wel een appeltje te schillen heeft met zijn baas, is dit uiteraard van onschatbare waarde.


Bron

Transparency grenade

De zeven hypermoderne wereldwonderen

De zeven hypermoderne wereldwonderen: Architectonische hoogstandjes worden ook nu nog gebouwd, zo bewijst dit lijstje met zeven hypermoderne wereldwonderen. Vele jaren geleden ontstond het wereldberoemde lijstje met de zeven wereldwonderen. En hoewel de loftuitingen over deze bijzondere bouwwerken anno 2012 nog bewaard zijn gebleven, hebben de meeste wereldwonderen het onderspit moeten delven. De tempel van Artemis, de hangende tuinen van Babylon, de kolossus van Rhodos, het beeld van Zeus, het mausoleum van Halicarnassus en de vuurtoren van Alexandrië: ze zijn er niet meer. Alleen de piramide van Cheops heeft de tand des tijds doorstaan. Hypermodern Het lijstje met de zeven wereldwonderen zou haast de indruk wekken dat de mensheid alleen in vroegere tijden in staat was om architectonische hoogstandjes...

zaterdag 25 februari 2012

Download: ontwikkeling van de astrobiologie volgens NASA

Download: ontwikkeling van de astrobiologie volgens NASA:

Zijn er naast onze wereld nog andere, door al dan niet denkende wezens bewoonde werelden? Een vraag, zo oud als de mensheid. NASA stelde enkele downloadbare boek in stripvorm samen over de ontwikkeling van astrobiologie, vanaf grotschilderingen en de speculaties van Epicurus tot de moderne onderzoeken naar exoplaneten.


De geschiedenis van astrobiologie is rijk, maar toch zijn de meeste vragen nog onbeantwoord. Zie deze twee afleveringen van NASA Astrobiology dus als de eerste veertig pagina’s van een boek waarvan het grootste deel in de eeuwen en millennia die nog volgen, zal worden geschreven.


Titelpagina eerste nummer

Titelpagina eerste nummer. Klik op het plaatje om het te downloaden.


In de tweede aflevering staat de zoektocht naar leven op Mars centraal. Een omstreden experiment door de Marslander Viking leverde enkele ambigue resultaten op, die door de meeste astrobiologen werden geïnterpeeteerd als bewijs dat er geen leven bestaat op Mars.


Toch bleven de twijfels. Zo zijn er merkwaardige schommelingen in het methaangehalte van de Martiaanse atmosfeer. Onder grote delen van Mars ligt een dikke ijslaag en de omstandigheden diep onder de oppervlakte van Mars in de buurt van de equator blijken een stuk gastvrijer dan gedacht. Nieuwe experimenten zullen hopelijk een definitief antwoord geven.


Deel twee van NASA's verhaal in stripvorm over de speurtocht naar buitenaards leven.

Deel twee van NASA's verhaal in stripvorm over de speurtocht naar buitenaards leven. Klik plaatje voor download.

Laatste inwoner Renswoude geïndividualiseerd

Laatste inwoner Renswoude geïndividualiseerd:

De 78-jarige Renger Stroothof is gistermiddag om 15:32 uur als laatste van zijn gemeente Renswoude geïndividualiseerd. Dit maakte de burgemeester van de Utrechtse gemeente bekend.


Stroothof was na het overlijden van Fredje Hulsman in 1995 de enige niet-geïndividualiseerde Renswoudenaar. Met zijn hang naar saamhorigheid en zijn collectivistische levensstijl was hij jarenlang uniek in het dorp. Door het organiseren van buurtbarbecue’s en bingo-avonden groeide hij uit tot een sociaal baken in een geïndividualiseerd bolwerk.


Vage kennissen van Stroothof zijn verrast door de gebeurtenis. ‘Ik heb het altijd al gezegd: Renger is wel de laatst mogelijke van wie je het zou kunnen verwachten’, aldus een buurtgenoot. ‘Hoewel het niet aan ons besteed was, zullen we zijn volhardendheid en sociale betrokkenheid missen. Hij was altijd bereid een praatje te maken, zonder dat we daar ooit gebruik van hebben gemaakt. Renger vierde als enige zijn verjaardag, en stuurde dan het hele dorp een uitnodiging waar wij dan geen gehoor aan gaven. Die traditie zullen we missen.’


Jarenlang is Stroothof naar eigen zeggen door zijn gemeenschap onder druk gezet om ook te individualiseren. ‘Er was een enorme groepsdruk om mee te gaan in de golf van atomisering. Gelukkig ben ik nooit erg gevoelig geweest voor groepsdruk, maar dat is me niet altijd in dank afgenomen. In het dorp werd ik vaak met de nek aangekeken. Op straat werd ik ook niet meer begroet. Later bleek dat erbij te horen.’


Door te volharden in zijn collectivistische levensstijl kwam Renger in een sociaal isolement. Dit leidde uiteindelijk tot zijn besluit zich bij zijn individualistische dorpsgenoten aan te sluiten.


Stroothof heeft grootste plannen voor zijn leven na de individualisering. Hij heeft een Twitter- en Facebookaccount aangemaakt. ‘Ik besef dat ik nog maar net kom kijken in het wereldje en rustig moet beginnen. Ik ga gewoon lekker mezelf zijn en mijn eigen ding doen, wat anderen er ook van zeggen.’


Volgens Stroothof zal het niet meevallen om als individu door het leven te gaan: ‘Gelukkig heb ik veel steun gehad van mensen die hetzelfde proces hebben doorgemaakt.’ Rengers tweets liegen er niet om: ‘in slaap gevallen op de bank. nu weer wakker. #individualisering’

Prints for the salvation of the world

Prints for the salvation of the world: Prints for the salvation of the world

Zayasaikhan Sambuu 

Zayasaikhan Sambuu :



Zayasaikhan Sambuu

“The moral test of government is how it treats those who...

“The moral test of government is how it treats those who...:


“The moral test of government is how it treats those who are in the dawn of life … the children; those who are in the twilight of life … the elderly; and those who are in the shadow of life … the sick … the needy … and the disabled.”
- Hubert H. Humphrey

Photo

Photo:

vrijdag 24 februari 2012

Klimaatverandering deed paarden krimpen

Klimaatverandering deed paarden krimpen:

Voorouder van paard was niet veel groter dan een kat.



Stond er zo'n 55 miljoen jaar geleden een paard in de gang, dan had u het misschien niet eens opgemerkt. Sifrhippus, de voorouder van het moderne paard die toen leefde, woog ongeveer 6 kilogram. Rond die tijd maakte het klimaat een opvallende verandering door: tijdens het Paleoceen-Eoceen Thermaal Maximum (PETM), dat zo'n 175.000 jaar duurde, nam de gemiddelde temperatuur op aarde met 10 graden toe. Dat had ook gevolgen voor Sifrhippus.



Net zoals een derde van de zoogdiersoorten die toen leefden, kromp Sifrhippus: met 30 procent, tot het dier nog ongeveer 4 kilogram woog en even groot was als een kleine huiskat. In de laatste 45.000 jaar van het PETM, toen het weer koeler werd, nam het primitieve paard opnieuw in omvang toe tot het ongeveer 8 kilogram woog. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers afgeleid uit fossiele paardentanden.



Dat dieren vaak...

donderdag 23 februari 2012

New Ultradense Planet Found; Astronomers Baffled

New Ultradense Planet Found; Astronomers Baffled:

An odd Jupiter-like world is so compact that it defies established theory—and may even represent a new class of planet, astronomers say.

Bacterie uit stratosfeer is prima energiebron

Bacterie uit stratosfeer is prima energiebron: Een bacterie die 30 kilometer boven de aarde leeft, blijkt een heel goede energiebron te zijn, zo concluderen wetenschappers. Die conclusie is gebaseerd op een onderzoek van Newcastle University. Bacterie De Bacillus stratosphericus is een bacterie die in hoge concentraties in de stratosfeer wordt gevonden. Dit is de laag in de dampkring die zich bevindt tussen de troposfeer en mesosfeer. De bacterie werd samen met nog 74 andere bacteriën geïsoleerd en vervolgens getest met een biobrandstofcel om te zien welke soorten het meeste vermogen konden brengen. Een biobrandstofcel is een brandstofcel waarin micro-organismen zoals bacteriën door afbraak van organische materialen elektronen leveren. Deze elektronen zorgen voor een ladingsopbouw en uiteindelijk het ontstaan van een kleine...

“Go Ape” Posterby Jason EdmistonEtsy Shop.

“Go Ape” Poster
by Jason Edmiston
Etsy Shop.
:

“Go Ape” Poster


by Jason Edmiston


Etsy Shop.

Neutrinodeeltjes mogelijk toch niet sneller dan het licht | nu.nl/buitenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Neutrinodeeltjes mogelijk toch niet sneller dan het licht | nu.nl/buitenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl: Een woordvoerder van CERN zei woensdag dat wetenschappers een fout hebben gevonden in het GPS-systeem dat werd gebruikt om de aankomst van de neutrinodeeltjes in een laboratorium in Italie te meten

woensdag 22 februari 2012

Next checkt: ‘Google-resultaten zijn voor iedereen anders’ � Nieuwsblog nrc.next

Next checkt: ‘Google-resultaten zijn voor iedereen anders’ � Nieuwsblog nrc.next: “De meesten van ons nemen aan dat als we een woord googelen, we allemaal dezelfde zoekresultaten te zien krijgen”, schrijft internetactivist Eli Pariser in zijn bestseller The Filter Bubble (2011). Maar volgens Pariser kunnen Google-zoekresultaten per persoon juist extreem verschillen. Met andere woorden: Google-resultaten zijn voor iedereen anders. Of zoals Pariser schrijft: “There is no standard Google anymore.” Is dat inderdaad zo?

Next checkt en concludeert: deze bewering is grotendeels waar.

En als je heel vaak solliciteert krijg je ook zoekresultaten waaraan je niks hebt?!

best of russia 2011

best of russia 2011

Tom Hoops

Tom Hoops: Tom Hoops

Photo

Photo:

dinsdag 21 februari 2012

Distant 'waterworld' is confirmed

Distant 'waterworld' is confirmed: Astronomers have confirmed the existence of a new class of planet - a waterworld with a thick, steamy atmosphere.

Books Made From Electrons! | Cosmic Variance

Books Made From Electrons! | Cosmic Variance:

The conventional presentation of a book — words and images printed on sheets, bound together in a folio — is a perfected technology. It hasn’t changed much in centuries, and likely will be with us for centuries to come.


But that doesn’t mean that other technologies won’t be nudging their way into the same conceptual space. Everyone knows that the practice of publishing is being dramatically altered by the appearance of ebooks — a very broad designation for book-length content that is meant to be read on an electronic device. At the simplest level, an ebook can simply be a text file displayed by a reading program. But the possibilities are much more flexible, allowing for different kinds of images, video, interactivity with the user, and two-way connections with the outside world. The production and distribution process is also much easier, which opens the door to books that are faster, shorter, longer, and quirkier than the usual set of hardbacks and paperbacks. If I put my mind to it, I could meander through this blog’s archives, pick out a few posts, and have an ebook published by this evening. It would suck — editing and presenting a good collection requires effort — but it would be published.


In the current state of the market, one question is: how do you find good ebooks to read, ones that don’t suck? Into this breach leaps Download The Universe, a new website devoted to reviewing ebooks about science. Not just “science books with electronic editions,” but books that only exist in the e- format. (Apparently we have already passed through the awkward hypenation phase, and gone from “e-book” right to “ebook.”) Because it would be embarrassing not to, we also have a Twitter account at @downloadtheuni.



This brand-new project has been led by our inestimable blog neighbor Carl Zimmer, who has assembled a crack editorial team consisting of some of the world’s leading new-media science journalists and also me. We’ll be contributing regular (one hopes) reviews of ebooks old and new, all with a science focus. Suggestions welcome, of course.


The world is going to change, whether we like it or not. It always feels good to help channel that change in constructive ways.

maandag 20 februari 2012

Cohen klaar voor nieuwe stap

Cohen klaar voor nieuwe stap:

‘Als je benaderd wordt om filiaalhouder van De Lidl in Cuijk te worden, kun je eigenlijk geen nee zeggen’

bim bam

Liveblog: gebeurtenissen

Liveblog: gebeurtenissen:

Vandaag gebeuren er ook weer heel veel dingen. Om u hiervan á la minute op de hoogte te houden experimenteren we met een liveblog. Zo hoeft u dingen niet meer te missen op het moment dat ze gebeuren.


16.34 Het is bijna vijf uur. Er is het een en ander gebeurd, maar nu is het voorbij. Dag.


16:27 Op de ring van Amsterdam ter hoogte van knooppunt de Nieuwe Meer is met het tegelijk afremmen van een grijze Mercedes en een huurbusje van Ouke Baas vier minuten geleden officieel de aftrap gegeven voor de avondspits van 16 februari 2012. Later meer over het spannende verloop van deze avondspits.


16:01 De Telegraaf reageert op experiment NRC. ‘De voorpagina van onze website is al jaren een liveblog.’


15:24 Wallstreet opent onder de tien seconden. Beleggers in paniek. Wennemars enthousiast.


15:03 Dag valt wat tegen. Weinig om over te schrijven. De redactie hoopt op een ramp, aanslag of revolutie.


14:57 In Amsterdam nadert de ontdooiing van de Lijnbaansgracht haar voorlopige ontknoping. Ook in Stadskanaal en Borgharen zet de dooi door. De situatie in de rest van het land is op dit moment onduidelijk.


14:16 Mexico viert het 65-miljoen-jarig jubileum van de komeetinslag op het Yucatan-schiereiland. Plannen zijn inmiddels onderweg om het 70 miljoen-jarig jubileum groots te vieren. Kaarten zijn verkrijgbaar via ticketservice.


14:01 Tweede Kamer dreigt met olieboycot NS. Parlement verdenkt ov-organisatie ervan intercity’s te ontwikkelen voor militaire doeleinden.


13:54 Ter herinnering: commentaar, opmerkingen en vragen over dit liveblog zijn niet relevant. U kunt hieronder reageren maar de reacties zullen niet door de redactie ter harte worden genomen. Wij weten heus wel wat we aan het doen zijn.


13:34 Foto opgedoken van de familie Vermeulen exact 1 minuut voor hun ontzuiling in 1958.


13:04 WK Langebaanschuiven opnieuw uitgesteld. De organisatie blikt tevreden terug op de geboekte resultaten.


12:48 Amsterdam op dit moment aan kop met 13.365 gebeurtenissen. Rotterdam en Utrecht blijven achter.


12:25 Voorlopig gebeurt er niets. We gaan lunchen.


12:16 Op Twitter doen geruchten de ronde dat er iets aan de hand is in Syrië. We sturen onze correspondent erop af.


Michiel Eijsbouts @Eijsbouts: “Ik ben onderweg. Gezellig!”


12:04 BREAKING: Whitney Houston is afgelopen zaterdag overleden. Later meer.


12:02 Het Amerikaanse bedrijf Chatter Inc. heeft aangegeven het experiment van NRC.nl geïnteresseerd te volgen. Zij overwegen al enkele jaren om een website te bouwen waar ook de gewone consument kan livebloggen over alles wat hem bezighoudt. “Een gat in de markt”, aldus internetgoeroe Alexander Klöpping op Twitter.


12:00 DUIDING: Terugblik op het weer: Veel bewolking en af en toe (mot)regen.


11:47 Als Nederland nu in de finale van het WK-handbal zou staan zou er waarschijnlijk verloren worden van Honduras.


11:43 DUIDING: NRC komt met: “Lees hier een eerste versie van ons nieuwsbericht over de uitspraken van Wilders bij RTLZ. Dit artikel wordt nog verder uitgewerkt.”


Een mooie, pakkende zin die uitnodigt tot verder lezen. Wilders is altijd een interessant onderwerp, zeker als hij uitspraken heeft uitgesproken. Het gebruik van zogeheten hyperlinks is een efficiente manier om extra informatie toe te voegen zonder het artikel onnodig lang te maken. En het past mooi bij het web 2.0, een hyperlink. De cliffhanger aan het einde van de zin betekent dat de trouwe lezer welhaast moet terugkeren om te weten hoe het afloopt. Spannend, informatief en een tikje informeel: wat ons betreft een van de uitblinkers van het NRC liveblog over alles tot nu toe.


11:41 De werkloosheid is gestegen to 9,25 procent


11:39 De werkloosheid is gestegen tot 9 procent.


11.30: VERANTWOORDING: Voorlopig schrijven wij Twitter over. U leest het hier dus als tweede.


11:10 Een korte terugblik op de dag tot nu toe. Zie hieronder.


11:05 Chef internet Peter van der Ploeg (NRC) meldt op twitter dat hij erg blij is met zijn liveblog: “Ik ben erg blij met ons liveblog.”

103 pensioenfondsen korten op uitkering, ruim 7 miljoen gedupeerden

103 pensioenfondsen korten op uitkering, ruim 7 miljoen gedupeerden:

Per april 2013 gaan 103 van de 450 pensioenfondsen korten op de pensioenen. Dat heeft De Nederlandsche Bank maandag bekendgemaakt. Hierdoor worden 7,5 miljoen actieve deelnemers en gepensioneerden geraakt. Lees verder

zondag 19 februari 2012

thijme termaat

acteren

het enige gedragsverschil tussen het heilige roomse rijk en het amerikaans imperium is dat ze 1000 jaar geleden allemaal voor een god acteerde en in onze moderne tijd acteren we voor elkaar (of liever gezegd voor onszelf)

A Scientist’s Worst Nightmare

A Scientist’s Worst Nightmare: A detailed analysis of a new infographic dealing with the issue of falsification in scientific research....




Ioannidis, J. (2005) Why Most Published Research Findings Are False. PLoS Medicine, 2(8). DOI: 10.1371/journal.pmed.0020124 Why Most Published Research Findings Are False




Moonesinghe, R., Khoury, M., & Janssens, A. (2007) Most Published Research Findings Are False—But a Little Replication Goes a Long Way. PLoS Medicine, 4(2). DOI: 10.1371/journal.pmed.0040028 Most Published Research Findings Are False—But a Little Replication Goes a Long Way




Young NS, Ioannidis JP, & Al-Ubaydli O. (2008) Why current publication practices may distort science. PLoS medicine, 5(10). PMID: 18844432 Why current publication practices may distort science.




Fanelli D. (2009) How many scientists fabricate and falsify research? A systematic review and meta-analysis of survey data. PloS one, 4(5). PMID: 19478950 How many scientists fabricate and falsify research? A systematic review and meta-analysis of survey data.


Percent Job Losses: Great Recession and Great Depression

Percent Job Losses: Great Recession and Great Depression: The causes of the Great Recession were similar to the Great Depression - as opposed to most post war recessions that were caused by Fed tightening to slow inflation - and I'm frequently asked if we could compare the percent job losses during the two periods. Unfortunately there is very little data for the Great Depression, although there are some annual estimates.



From BLS economist Steven Haugen: Measures of Labor Underutilization from the Current Population Survey
It is estimated that in 1933, at the depth of the Great Depression, about 13 million persons in the U.S. were unemployed, which translates into an unemployment rate of about 25 percent.1 However, those estimates were not available at the time. Throughout the Great Depression, there was little information on the extent of unemployment in the country. More important, there was no good way to assess whether the situation was getting better or worse. The wealth of timely statistical information on the labor market that we now take for granted simply didn’t exist.
1 Stanley Lebergott, “Labor Force, Employment, and Unemployment, 1929-39: Estimating Methods,” Monthly Labor Review, July 1948.



However we can use some of the annual estimate to get a rough idea of the comparison to the current recession:



Percent Job Losses During RecessionsClick on graph for larger image.



This graph compares the job losses from the start of the employment recession, in percentage terms for the Great Depression (rough estimate) and the 2007 recession.



Although the 2007 recession is much worse than any other post-war recession, the employment impact was much less than during the Depression. Note the second dip during the Depression - that was in 1937 and the result of austerity measures.



Percent Job Losses During RecessionsThis graph shows the job losses from the start of the employment recession, in percentage terms for the post war recessions. This shows the depth of the employment recession - and the relatively slow recovery due to the lingering effects of the housing bust and financial crisis - similar to the lingering effects of the Depression.



Yesterday:

Summary for Week ending February 17th

Schedule for Week of February 19th



ysvoice:| ♕ |   s u n s e t   p i e r  

ysvoice:

| ♕ | s u n s e t p i e r
:

ysvoice:



| | s u n s e t p i e r


zaterdag 18 februari 2012

About Dear Esther � Dear Esther

About Dear Esther � Dear Esther: Built in the Source engine and originally released in 2008 as a mod for Half Life 2, Dear Esther quickly established itself as an award-winning, critically acclaimed experimental first-person game. It abandons all traditional game play, leaving only a rich world soaked in atmosphere, and an abstract, poetic story to explore.

In 2009, it was picked up by a professional game artist, Robert Briscoe, for a complete overhaul of the visuals and level design, in the hopes that it would be able to overcome it’s early shortcomings as a mod and be able to fulfil its true potential.

In late 2010 it became clear the overhaul had become something much more, and with Valve and the community’s support the project was granted a license to make Dear Esther a completely independent release, and allowing everyone the opportunity to get a chance to experience the game for themselves!

Nieuw onvernietigbaar filesharingsysteem ontwikkeld

Nieuw onvernietigbaar filesharingsysteem ontwikkeld:

Overheden en machtige bedrijven houden, zoals bekend, niet zo van vrijheid van meningsuiting. Geen wonder dat met bijvoorbeeld kinderporno of terrorisme als rechtvaardiging, poging na poging wordt gedaan het vrije internet aan banden te leggen. Het aan de TU Delft ontwikkelde Tribler komt dan ook als geroepen. Eindelijk een antwoord op de steeds sterker wordende censuur op internet?




Tribler is alleen uit te schakelen door het gehele internet er uit te trekken

Tribler is alleen uit te schakelen door het gehele internet er uit te trekken


De twee zwakke punten van Bittorrent

Bittorrent is in de laatste tien jaar een razend populair geworden manier om bestanden te delen. In het kort werkt Bittorrent als volgt. Iemand die een bestand wil delen, de seeder, laat het verwerken door een bittorrent programma. Hierbij wordt het bestand opgedeeld in pakketjes en wordt er een torrent aangemaakt, een beschrijvend bestandje waarvan de naam eindigt op .torrent. De torrent bevat de locatie van de tracker, de computer die de download coöordineert, en de inhoud van de bestanden. De seeder uploadt dit bestandje naar een torrent site zoals bijvoorbeeld The Pirate Bay.

Downloaders, de peers of leechers, krijgen alle van elkaar verschillende pakketjes toegestuurd. Deze gaan ze onderling delen, waardoor de seeder niet meer hoeft te uploaden. Ook explodeert de downloadsnelheid nu.


Nadeel van deze methode is dat “justitie” of een andere censurist dit proces kan dwarsbomen, zowel door de trackers juridisch te vervolgen als door de site waar de torrents op worden gedeeld, te blokkeren. Dit is ook precies wat er is gebeurd.


Het trackerprobleem is nu door programmeurs opgelost. Alle grote Bittorrent clients bevatten nu een systeem waardoor tracking door alle clients gemeenschappelijk plaatsvindt. Het tweede zwakke punt, de noodzakelijkheid van een site als The Pirate Bay om torrents op te zoeken, blijft echter. Een geliefde strategie van dubieuze organisaties als RIAA, Brein en de “rechterlijke macht” is dan ook deze sites plat te leggen of in ieder geval de toegang tot deze webstes te blokkeren.


Laatste zwakke punt nu aangepakt

De op de TU Delft ontwikkelde bittorrent client Tribler heeft geen sites als The Pirate Bay meer nodig. Tribler bevat naast een ingebouwde videospeler, een overlay network, een virtueel netwerk dat over internet heen ligt. In dit redundante netwerk liggen de torrents opgeslagen. Zelfs als de meeste Tribler clients offline worden gehaald, werkt het systeem nog steeds. Kortom: de nachtmerrie van bedrijven als Viacom, die op dit moment grof verdienen aan het pluggen van hun eigen muziek op hun muziekzenders.


TV van de toekomst heeft geen tv zenders meer nodig

De grote droom van de bedenkers van Tribler is de tv te verbinden met internet. Op dit moment ontwikkelen ze tv hardware doe het mogelijk maakt met behulp van Tribler video’s te delen en op de tv te bekijken. Populaire video’s komen bovenaan te staan, zodat tv-kijkers niet vaak meer geconfronteerd worden met saaie programma’s.


Tribler downloaden

Het wordt tijd dat wij, de burgers, de controle over ons leven terugpakken en zelf bepalen wat voor informatie we willen ontvangen. Hoe meer gebruikers Tribler krijgt, hoe succesvoller het systeem wordt. Droom je ook van vrijheid en een onbeperkt TV-aanbod met programma’s die jij leuk vindt, of nog beter: de mogelijkheid zelf programma’s te maken? Je bent niet de enige. Daarom roepen we onze lezers op om massaal Tribler te installeren en ook hun vrienden in te lichten. Tribler is hier te downloaden.


Lees ook:

Open-source televisie

Alternatieven voor internet

Komt er een einde aan open internet?

Britten waarschuwen voor wapenwedloop in Midden-Oosten

Britten waarschuwen voor wapenwedloop in Midden-Oosten:

Als Iran een kernmacht wordt, kan er in het Midden-Oosten een wapenwedloop op gang komen die een situatie kan creëren die gevaarlijker is dan die tijdens de Koude Oorlog. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague in een interview met The Daily Telegraph.


Hague stelt dat de situatie rond het Iraanse nucleaire programma uit de hand dreigt te lopen omdat de Iraniërs “overduidelijk doorgaan met hun kernwapenprogramma”. De Britse mnister vreest dat andere landen in het Midden-Oosten ook een kernmacht willen worden als Iran een nucleaire macht wordt. Zo’n situatie zou volgens Hague “een internationale ramp” zijn omdat er volgens hem in het Midden-Oosten niet voldoende veiligheidsmechanismen aan het werk zijn escalatie van conflicten te voorkomen.


In het interview herhaalt Hague het bekende Britse en westerse standpunt dat “alle opties op tafel moeten blijven” om de dreiging van een nucleair Iran te stoppen. Militair ingrijpen is daarbij ook een optie, hoewel Hague stelt dat Groot-Brittannië op dit moment geen voorstander is van een aanval op Iran. Hague zegt dat de Britten er ook bij Israël op hebben aangedrongen Iran niet aan te vallen. Hij denkt dat een combinatie van diplomatieke druk en sancties Iran van het ontwikkelen van kernwapens kan weerhouden.


De Verenigde Staten en Europese landen probeerden Iran de afgelopen maanden verder onder druk te zetten, bijvoorbeeld met sancties tegen de Iraanse centrale bank en het dreigen met een olieboycot. Deze week stuurde Iran de westerse landen een brief waarin staat dat het land weer over zijn nucleaire programma wil praten. De Amerikaanse minister Hillary Clinton noemde de brief gisteren “langverwacht”, hoewel het nog onduidelijk is of de vorig jaar opgeschorte gesprekken met Iran daadwerkelijk zullen worden hervat.

De verloren geheimen van Nicola Tesla

De verloren geheimen van Nicola Tesla: We gooien er vandaag weer een interessante docu tegenaan: The lost secrets of Nikola Tesla. Een lekker ronkende titel rond de meest intrigerende grenswetenschappelijke persoonlijkheid ooit: Nicola Tesla. Grenswetenschappelijk, inderdaad. Tesla uitsluitend als wetenschapper beschouwen zou nu eenmaal te veel krediet zijn voor andere wetenschappers. De man begaf zich op en over de grenzen van wat men toen wist. En nu weet. Laat deze 45-minuten durende documentaire nog wat extra licht op de zaak Tesla werpen...

vrijdag 17 februari 2012

De Rio schaal voor buitenaards leven

De Rio schaal voor buitenaards leven:

UFO-enthousiastelingen opgelet. Er is nu een schaal ontwikkeld waarop alle close encounters met buitenaardsen kunnen worden ingedeeld, variërend van irrelevant, gebaseerd op zwak bewijs tot een complete bezetting van de aarde.


De Rio Schaal

De Rio Schaal werd ontwikkeld door de astronomen Iván Almár en Jill Tarter om de relevantie van een ontdekkigen van buitenaards leven in te schatten. De schaal loopt uiteen van nul, helemaal niet relevant, tot tien, wereldschokkend.


In de nieuwe SF-film Year Twelve is er geen misverstand: tien op de schaal van Rio. De realiteit is weerbarstiger.

In de SF-film Year Twelve is er geen misverstand: tien op de schaal van Rio. De realiteit is weerbarstiger.


Rio Schaal Calculator

De schaal is wiskundig gedefinieerd, met een aantal invoervariabelen die bepaalt wat de waarde wordt. Zo telt de betrouwbaarheid van de waarneming, de afstand van de buitenaardsen tot de aarde en de aard van het bewijs. Zelf experimenteren? Probeer de Rio Scale Calculator.


Films getest

Er is alleen een probleem. Er zijn geen voorvallen geweest van door de mainstream wetenschap geverifieerde waarnemingen van buitenaardse beschavingen. Daarom zochten beide auteurs en collega Seth Shostak hun toevlucht tot Hollywood. In hun paper testen ze SF-films over buitenaards contact.


Independence day scoort hoger dan monoliet

Voorlopige resultaten: weinig verrassend scoren de moordzuchige aliens die in Independence Day grote steden op de aarde verwoesten, een tien, terwijl de geheimzinnige monoliet in 2001: A Space Odyssey slechts een zes scoort.


Praktijk dubbelzinniger dan Hollywoodscript

Hierbij komen we direct op een belangrijk nadeel. Omdat vrijwel alle UFO-waarnemingen omstreden en grenswetenschappelijk van aard zijn, is er de nodige ambiguïteit. In Hollywoodscripts is dit uiteraard anders. Zo is er in 1977 door een radiotelescoop een geheimzinnig signaal waargenomen dat nog steeds niet verklaard is. Hou zou je dit zogeheten Wow-signaal moeten indelen?


In de woorden van Shostak en de zijnen:


Twijfel of bewijs voor buitenaardsen bestaat of niet, maakt nooit onderdeel uit van Hollywood films. Een fopsignaal door grappenmakers komt al helemaal niet voor in films. …Als dubbelzinnigheid inderdaad zo uitzonderlijk was, was de Rio-schaal niet nodig. In de echte werld zijn dingen niet altijd wat ze lijken; dit is zowel een rechtvaardiging als een aanmoediging om instrumenten te bedenken die kunnen helpen een vermeende ontdekking van buitenaardse intelligentie op te helderen.


Bron:

SETI League – RIO

‘Geluiden bepaalden bouw Stonehenge’

‘Geluiden bepaalden bouw Stonehenge’: Geluid bepaalde waar de enorme stenen duizenden jaren geleden werden neergezet, zo stelt een onderzoeker. Onderzoeker Steven Waller deed zijn theorie deze week tijdens een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) uit de doeken. Hij baseert zijn conclusie op experimenten. Luisteren Tot op de dag van vandaag verbazen mensen zich over Stonehenge. Wanneer ze proberen te achterhalen wat het precies betekent, kijken ze vooral. En daar gaat het volgens Waller fout. “Het lijkt erop dat er een verband is tussen de stenen van Stonehenge en het patroon waarin geluid verstoord werd,” vertelde Waller de aanwezigen. Zodra hij dat bemerkte, besloot hij een onderzoek te starten. WIST U DAT… …wetenschappers onlangs...

Dorian Ceavenger's fantasy art

Dorian Ceavenger's fantasy art: Dorian Ceavenger's fantasy art

donderdag 16 februari 2012

Onderzoekers maken plastic uit snoeihout - Nieuws - VK

Onderzoekers maken plastic uit snoeihout - Nieuws - VK: Normaliter is voor de productie van plastic aardolie nodig. Maar dankzij een katalysator met piepkleine ijzerbolletjes hebben de onderzoekers onder leiding van professor Krijn de Jong nu een andere manier gevonden. Biomassa, zoals snoeiafval, wordt half verbrand, waarbij de gassen koolstofmonoxide (CO) en waterstof (H2) vrijkomen. De katalysator maakt daar bouwstoffen voor plastic van. Voor elke ton plastic is zeker 1,5 tot 2 ton biomassa nodig.

Permanent controleren van internetverkeer verboden - RTL Nieuws.nl

Permanent controleren van internetverkeer verboden - RTL Nieuws.nl: Providers en sociale websites zoals Hyves hoeven niet alles wat gebruikers op hun site doen te monitoren en filteren. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechter in Europa.

Wetenschap komt met superantibiotica

Wetenschap komt met superantibiotica: De opkomst van superbacteriën vraagt om een superantibiotica. En die hebben wetenschappers nu ontwikkeld. Bacteriën worden superbacteriën wanneer ze het enzym NDM-1 produceren. Dit enzym zorgt ervoor dat antibiotica zich niet aan de ziekteverwekker kan binden. Het enzym is inmiddels al aangetroffen bij bacteriën zoals K. pneumoniae. Deze bacterie veroorzaakt bijvoorbeeld longontsteking en urineweginfecties. Deze aandoeningen treden vaak op in ziekenhuizen bij mensen die toch al verzwakt zijn en deze complicaties er niet bij kunnen hebben. Negatief K. pneumoniae is een zogenoemde gram-negatieve bacterie. Voor deze klasse bacteriën zijn altijd al weinig antibiotica beschikbaar. En de weinige middelen die we hebben, worden door het enzym dus nog schaarser. De onderzoekers hebben daar nu iets op...

Dark matter, apparently, is midichlorians | Bad Astronomy

Dark matter, apparently, is midichlorians | Bad Astronomy:

Dark matter, to re-interpret Obi Wan Kenobi, surrounds us and penetrates us. It binds the galaxy together.


At least that’s what a new scientific study seems to show. Dark matter appears to stretch well beyond the visible limits of galaxies, flowing through and filling even the vast, previously-thought empty space between galaxies. The researchers, led by Shogo Masaki of Nogoya University, used computer simulations to model how dark matter behaves over time as it helps form galaxies, and found that while it’s concentrated in and around galaxies, it doesn’t fade away into nothing with distance. It does get thinner, but still exists to a measurable degree well outside of galaxies. The model structure they found is actually quite lovely:



Remember, this is a model, and not an actual map. It does show concentrations of dark matter along galaxies and clusters of galaxies, but also shows how even "empty" space well outside of galaxies has pervasive dark matter in it.


OK, so what’s the deal then?


Dark matter was discovered a long time ago, when it was found that galaxies that live in clusters were moving way too fast to be held by the cluster gravity. They ..."


So darkmatter behaves like our greymatter, its there but invisisble.



Robot haalt zijn kracht uit koffie

Robot haalt zijn kracht uit koffie: Er zijn genoeg mensen die het doen, maar nu is er ook een robot die kracht ontleent aan een pakje koffie. De robot bestaat uit een robotarm, met daaraan een ballon. Aan de ballon zit een buisje. Via dit buisje kan lucht uit en in de ballon worden gepompt. In de ballon zit gemalen koffie. Eenvoudig Een rare constructie, zo zult u misschien denken. Maar dit is één van de meest effectieve robothanden ooit ontwikkeld. En de robotarm is ook nog eens spotgoedkoop en heel eenvoudig. Hoe werkt het? Wanneer de robot iets op wil pakken dan wordt de ballon met daarin lucht en gemalen koffie op het op te rapen object geplaatst. Vervolgens wordt...

Next checkt: ‘Vrouwen doen 66 procent van al het werk en verdienen 10 procent van het wereldinkomen’ � Nieuwsblog nrc.next

Next checkt: ‘Vrouwen doen 66 procent van al het werk en verdienen 10 procent van het wereldinkomen’ � Nieuwsblog nrc.next: De bewering dat vrouwen 66 procent van al het werk doen en maar 10 procent van het wereldinkomen verdienen, heeft geen betrouwbare bron – het is vermoedelijk een bewering die door herhaling gemeengoed is geworden. De claim is sowieso moeilijk te staven, omdat de relevante data grotendeels ontbreken.

Intuition, photography by Carsten Witte

Intuition, photography by Carsten Witte: Intuition, photography by Carsten Witte

noord-korea slachtoffer

kim jong-un toch niet dood

Sovjet-dictator door software

Sovjet-dictator door software:

Je kent het probleem. Je hebt een leuk kiekje genomen op vakantie, alleen staat die vervelende ex van je ook op de foto.

Arm Amerika

Arm Amerika:

1 op de 4 kinderen in de VS zou inmiddels afhankelijk zijn van voedselbonnen


In Nederland en de rest van Europa kijken we nog vaak naar de Verenigde Staten als het grote voorbeeld van succes. We proberen de positieve aspecten van de VS over te nemen, we kijken hun hollywood films en vele van hun televisie series, we eten hun hamburgers en drinken hun cola. Daarbij is de VS een land wat verreweg de meeste conflicten voert en meer dan 1000 buitenlandse militaire basissen zou hebben. En in onze ogen dus een militaire grootmacht. Een land wat dus zowel qua cultuur als qua kracht gerespecteerd zou moeten worden.


Echter na het zien van onderstaande documentaire over de VS ben ik toch wel heel erg verbaasd. Deze documentaire laat een beeld zien wat wij zelden te zien krijgen via de reguliere media. Bittere armoede, gebrekkige ziekenzorg, miljoenen daklozen en een manier van denken die kil en koud over lijkt te komen. Misschien is het goed dat we in Nederland ook begrijpen wat de schaduwkanten van de VS zijn. Poor America van de BBC



Wellicht is het verstandig voor Nederland om niet te veel en te lang naar de VS te blijven kijken als het ultieme voorbeeld van een land. Als dit de kosten zijn van continue oorlog voeren en de politie van de wereld te spelen dan vraag ik mij ernstig af of het geld aan de oorlogen niet veel beter in eigen land kan worden besteed om dit soort schrijnende armoede te bestrijden. Dit is niet een beeld en een weg die we met Europa en Nederland op zouden moeten willen volgens mij.


Gerelateerde artikelen:

Hernieuwbare energie inplaats van oorlog

Zwitserse satelliet gaat ruimteafval opruimen

Zwitserse satelliet gaat ruimteafval opruimen: Geen woorden maar daden: de Zwitsers gaan het probleem van ruimteafval te lijf met een satelliet. Dat melden de Zwitsers zelf in een persbericht. Vanaf deze week wordt er door wetenschappers gewerkt aan de bouw van CleanSpace One: een satelliet die ruimteafval verwijdert. Problemen Ruimteafval is een serieus probleem. Kleinere en grotere stukken van ruimtevaartuigen en satellieten bevinden zich in een baan om de aarde. En dat zorgt voor problemen. Zo moet het internationale ruimtestation regelmatig uitwijken voor ruimteafval. Om te voorkomen dat toekomstige ruimtemissies door ruimteafval mislukken, moet er iets gebeuren. Er zijn al veel ideeën geopperd: afval weglaseren bijvoorbeeld. Of een ruimtevaartuig laten dreggen naar afval. Maar tot concrete plannen is het nooit...

Stagiaire blikt tevreden terug op Eurocommissariaat

Stagiaire blikt tevreden terug op Eurocommissariaat:

Bachelorstudente Internationale Betrekkingen Mariska Lodenbach (21) kijkt met tevredenheid terug op haar deeltijdstage als Eurocommissaris van Institutionele Betrekkingen. Zes maanden lang mocht Mariska zich drie dagen per week bezighouden met de nieuwe financiële infrastructuur van de Europese Unie.


Mariska had een gevarieerd takenpakket. Naast licht administratieve werkzaamheden en het verzorgen van de koffie hield ze multilateraal toezicht op de begrotingssituaties van de lidstaten en de coördinatie van het economisch beleid. Al doende specialiseerde ze zich in de stabiliteits- en convergentieprogramma’s om de buitensporige tekorten van de overheidsadministraties beter te stroomlijnen.


“In het begin dacht ik: kan ik dit allemaal wel? Ik had geen enkele ervaring met administratie. Aanvankelijk durfde ik dan ook nauwelijks een vrije dag op te nemen, omdat ik dacht dat alles van mij afhing. Gaandeweg word je daar flexibeler in.” Ook op andere vlakken heeft Mariska zichzelf zien groeien. “Als je regeringsleiders en vakministers van verschillende lidstaten aan de gemaakte afspraken moet houden, is dat ontzettend goed voor je sociale vaardigheden. Daar heb je later weer voordeel van als je de arbeidsmarkt op gaat.”


Mariska kwam naar eigen zeggen in een gespreid bedje terecht. “Ik was erg blij dat ik meteen een ambtelijk apparaat tot mijn beschikking had. Tijdens mijn vorige stage in de gemeentebibliotheek van Boekel moest ik echt alles zelf doen.’ Met name het gebrek aan regie en coördinatie binnen de Commissie ervoer Mariska als een verademing. ‘Dat doelgerichte aangestuurde werken binnen een enthousiast team is helemaal niets voor mij. Laat mij maar lekker mijn ding doen.”


“Het prettige aan de Europese Commissie is dat je niet meteen afgerekend wordt op catastrofale fouten. In de eerste week presenteerde ik bijvoorbeeld een beleidsplan waarvan ik later hoorde dat het jarenlange economische krimp zou betekenen voor de eurozone. Toch maakten mijn collega’s daar geen groot drama van, alle begin is immers moeilijk. Dat gaf me veel vertrouwen.”


Stagebegeleider José Manuel Barroso complimenteert zijn voormalige leerlinge. “Mariska heeft geholpen de logica van het stabiliteitspact aan te scherpen en een raamwerk te ontwerpen voor een efficiënt begrotingsbeleid. Lidstaten die de komende tien jaar financieel over de schreef gaan, kunnen nu rekenen op keiharde sancties. Daar mag ze best trots op zijn.”


Door de stage heeft Mariska de smaak te pakken. “Ik ga volgend semester een vak volgen in Europese studies. Ik wil eindelijk wel eens weten hoe dat nou precies zit met al die verschillende landen waar je zoveel over hoort.”

Old time

Old time:

Old time

jjones186:we have to come to this side of town more often...

jjones186:

we have to come to this side of town more often...
:

jjones186:



we have to come to this side of town more often buddy, those bitches were hot!



LOL

ik bekijk nu Labyrint via Uitzending Gemist
Kantelpunten en wiskundige economie

woensdag 15 februari 2012

BBC News - How did we forget about mutually assured destruction?

BBC News - How did we forget about mutually assured destruction?: Fifty years ago this week the idea of mutually assured nuclear destruction was outlined in a major speech. But how did this frightening concept of the Cold War fade from people's psyches?

Today the notion of all-out nuclear war is rarely discussed. There are concerns about Iran and North Korea's nuclear programmes and fears that terrorists might get hold of the technology and detonate a "dirty" nuclear bomb.

But the fear of a war in which the aim is to wipe out the entire population of an enemy has startlingly diminished.

Unieke Spaanse vertaling Lof der Zotheid ontdekt - Binnenland - VK

Unieke Spaanse vertaling Lof der Zotheid ontdekt - Binnenland - VK: Twee wetenschappers hebben de eerste Spaanse vertaling ontdekt van het boek Lof der Zotheid van de Nederlandse humanist Erasmus. Harm den Boer en de Spanjaard Jorge Ledo identificeerden een 17de-eeuws handschrift als de eerste tot nu toe onbekende vertaling.

An Extreme Case of Island Dwarfism

An Extreme Case of Island Dwarfism: Recently, researchers have discovered four new species of miniaturized chameleons in Madagascar. From snout to tail it measures only 3 centimeters, small enough to stand on a fingertip. ...




Glaw F, Köhler J, Townsend TM, Vences M. (2012) Rivaling the World’s Smallest Reptiles: Discovery of Miniaturized and Microendemic New Species of Leaf Chameleons (Brookesia) from Northern Madagascar. PLoS ONE, 7(2). info:/

Wat is een recessie?

Wat is een recessie?:
Nederland is officieel opnieuw in een recessie terecht gekomen. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen, een recessie?"




Eigenlijk zou iedere nederlander nu dus moeten gaan short beleggen, en zo verdienen aan de recessie. Dit zou verplicht moeten zijn bij wet! Alleen door een communistische wijze van beheren van kapitaal is een financiele ondergang nog te vermijden. Staatsobligaties zijn dan ook alleen nog maar verhandelbaar op de (toekomstige) beurs van de Verenigde Naties.

Niet slapen brengt chaos in brein

Niet slapen brengt chaos in brein:
LimitlessPopup

Gebruik je maar tien procent van je hersenen? Een pilletje doet wonderen. Lang wakker blijven werkt net zo goed. Afbeelding: © Relativity




Even een misverstand uit de weg ruimen. We gebruiken maar tien procent van ons brein, is een opmerking die je vaak tegenkomt, zoals in de relatief recente film Limitless. Terwijl we denken, ligt de andere negentig procent aan hersencellen te slapen. Zouden ze echter vrolijk mee vuren bij elke gedachte die je hebt, dan waren we allemaal een stuk slimmer. We mogen echter blij wezen dat dit niet gebeurt: wiens hersencellen ongelofelijk veel vaker vuren, ervaart een epileptische aanval. Zo’n aanval is, simpel gezegd, een overprikkeling van je brein.


Dat bracht de neuroloog Marcello Massimini op een idee. Epilepsiepatiënten ervaren hun aanvallen vooral aan het eind van de dag. Betekent dit dat wakker zijn ervoor zorgt dat onze zenuwen vaker connecties leggen en sterker vuren, en daarmee prikkelbaarder zijn?


Om dat te testen vroeg Massimini zes gezonde vrijwilligers om drie dagen in zijn lab te komen wonen, beginnend met een nachtje slapen. De opzet van experiment was simpel. Massimini onderzocht de prikkelbaarheid van het brein van zijn proefpersonen op verschillende tijdstippen: wanneer ze waren uitgerust en wanneer ze extra lang wakker moesten blijven.


EEG badmuts

Elektrische hersenactiviteit meten is geen probleem. Zet een badmuts met elektroden op en sluit ’m aan op een computer.




Op de eerste dag werden de proefpersonen om zeven uur ’s ochtends gewekt. Ze mochten die avond niet naar bed en bleven op tot en met de volgende dag. Gedurende deze anderhalve dag slapeloosheid legden de onderzoekers op een aantal momenten de prikkelbaarheid van het brein vast. Die prikkelbaarheid is een maat van hoeveel elektrische activiteit hersencellen vertonen nadat ze worden blootgesteld aan nieuwe signalen. Normaal gesproken zijn dat andere hersencellen – die dan reageren op iemands woorden of het zien van beelden – maar in het laboratorium gebruikte Massimini een kortdurend magnetisch veld. De activiteit van de hersencellen hield hij bij met simpele elektroden op de hoofden van de proefpersonen.


Wat bleek? Na een slapeloze nacht waren de hersencellen van alle proefpersonen veel gevoeliger voor prikkels dan na een gezonde nachtrust. Met andere woorden: wanneer ze werden blootgesteld aan nieuwe signalen, vertoonden ze meer elektrische activiteit. Ze vuurden dus vaker. Toen Massimini hen in de laatste fase van het experiment weer een nachtje liet bijslapen, daalde de prikkelbaarheid weer tot het basisniveau van het eerste dag.


Pratende neuronen

Hersen- en zenuwcellen communiceren met elkaar via een synaps, een klein knopje dat overal op de vertakkingen van zenuwcellen groeit. Eén cel legt op die manier contact met tienduizenden andere hersencellen. Als ze allemaal tegelijk zouden vuren, raak je overprikkeld en is er kans op hallucinaties, epileptische aanvallen en andere breinproblemen.




Massimini denkt dat hij hiermee het nut van slapen op het spoor is. Uit dierexperimenten blijkt namelijk dat gedurende een wakende toestand, de hersenen continu nieuwe synapsen aanleggen. Dat zijn knoopjes die verbinding maken met andere hersencellen, en zijn noodzakelijk om nieuwe dingen te leren en herinneringen te vormen. Zouden we niet slapen, dan is er een kans dat een overschot aan synapsen ontstaat, waardoor hersencellen zo vaak vuren dat de kans op een epileptische aanval, hallucinaties en andere warrigheid te hoog wordt.


Slapen is waarschijnlijk bedoeld die situatie tegen te gaan, en doet dat door het overschot aan synapsen te trimmen. Niemand weet hoe, het gebeurt, als we Massimini’s onderzoek mogen geloven. Zo blijft de boel netjes geordend – en kunnen we na een nachtje slapen weer nieuwe uitdagingen en leermomenten aangaan.




Na 1 nacht niet slapen ben je al alerter, dat is bekend, maar niet meer na 3 nachten slaapgebrek!