zaterdag 19 januari 2013

Fries veroordeeld voor ontkennen Elfstedentocht 1985

Fries veroordeeld voor ontkennen Elfstedentocht 1985:
De rechtbank van Leeuwarden heeft een 47-jarige inwoner van Dronrijp veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 14 dagen. De man onkent de Elfstedentocht van 1985, wat in Friesland strafbaar is.
Hielke K. noemde de door Evert van Benthem gewonnen tocht in een ingezonden brief in de Franeker Courant een ‘absolute mythe’. “Er kunnen vanwege de intredende dooi op die dag onmogelijk ruim 16.000 mensen op het ijs hebben gestaan. De beelden van de NOS moeten gemonteerd zijn.”
Volgens zijn raadsman Foppe Feddema is K. geen principiële Elfstedentochtontkenner. “Het gaat mijn cliënt enkel om de tocht van 1985. Hij sluit niet uit dat er een schaatstoertocht heeft plaatsgevonden op die bewuste 21e februari in 1985, maar hij ontkent dat het hier gaat om een Elfstedentocht.”
Wiebe Wieling, voorzitter van vereniging De Friesche Elf Steden, is blij met de uitspraak. “Die wet is er niet voor niets. Elfstedentochtontkenning is bijzonder kwetsend voor mensen die de tocht aan den lijve hebben ondervonden.” Wieling maakte bekend dat Hielke K. is uitgesloten van deelname aan de komende twaalf edities.