vrijdag 21 december 2012

#6191: Liveblog: vooralsnog geen einde der tijden

#6191: Liveblog: vooralsnog geen einde der tijden:
10:50

‘Mijn advies: begin om tien voor twaalf met het lopen van een polonaise’

Johan Vlemmix heeft speciaal voor vandaag twee singles heeft opgenomen. Er is het ietwat zwartgallige ‘We goan er allemol oan”…
“Het einde van de wereld is gekomen. Het leek nog allemaal goed te gaan, maar de Maya’s hebben ons alle hoop ontnomen.”
En een Maya-versie van het bekende polonaise-nummer ‘Is dit het einde’…
“Is dit het einde? Gaat nu de deur dicht? Zijn hier geen woorden voor? Hadden de Ma-ja-ja-ja-ja-ja-ja’s Maja’s dan toch gelijk gehad?”
Heeft Vlemmix niks beters te doen? Nee, niet echt, legt hij uit als we hem bellen:
“Ik heb nu 140 liedjes gemaakt en eigenlijk is er altijd wel een nieuwsaanleiding voor. Of het nu om de varkensgriep gaat of busjes met Polen. Van de week werd ik wakker en dacht ik: ik ga een nummer over het einde van de wereld maken. Het eerste lied is echter bij nader inzien wat somber geworden, dus ik heb nog een tweede nummer gemaakt die iets vrolijker is.”
Geniet van het leven. Dat is dan ook de diepere, onderliggende boodschap van ‘ma-ja-ja-ja-ja-ja-ja’. Vlemmix:
“Mijn advies. Begin om tien voor twaalf met het lopen van een polonaise en je zal zien dat als het 22 december is je nog gewoon aan het feesten bent. Natuurlijk zal de aarde niet echt vergaan. En mocht het onverhoopt wel zo zijn, dan is de wereld tenminste ook van mijn liedjes verlost.”

10:46

In China gelooft een op de vijf dat het dit jaar fout gaat

Eén op de tien mensen gelooft dat de wereld dit jaar vergaat. In China is het percentage het hoogst: één op de vijf denkt dat we 2013 niet halen. Twee oorzaken liggen het meest voor de hand, denkt de mens: een pandemie of een natuurramp. Daarna volgen radioactieve straling, extreme oliecrisis, een grote zonexplosie en een aardbeving.
Dat en meer statistieken over het geloof van de mensheid in een eind aan hun aardse bestaan in deze infographic van NRC. Hier in het groot.

Zo denken mensen op de hele wereld over het einde. Infographic van NRC.
Zo denken mensen op de hele wereld over het einde. Infographic van NRC.

10:36

Wacht even – waarom denken we ook alweer dat de wereld vergaat?

Waar komt de voorspelling dat de wereld vandaag vergaat eigenlijk precies vandaan? En is er enige reden om erin te geloven? Alok Jha, wetenschapscorrespondent van The Guardian, legt uit.

10:22

Dertien dingen die we niet zullen missen

Wat zullen we niet gaan missen als het einde der tijden er is? TIME maakte een opsomming van dertien dingen. Wat we niet gaan missen, bijvoorbeeld, is dat we beroemde koppels een gezamenlijke bijnaam geven, zoals Bennifer en Brangelina. Ook kunnen we best zonder de broeken die Justin Bieber draagt en de hashtag #YOLO.

10:11

Laatste dag levert nog wel fraaie kiekjes op

Een fraaie foto: Maya’s in Tikal, Guatemala. Deze ceremonie markeert het eind van de Maya-cycls Bak’tun 13 en – jawel – de start van een nieuwe.


Foto AFP / Hector Retamal

10:05

Wat we nu weten

Alles is er nog.

09:49

Het weerbericht van vandaag

Uit de nrc.last van vandaag: het weerbericht. Een winterjas is niet nodig.

Weerbericht
Het weerbericht: warm!

“Vandaag stormachtig weer, hevige windstoten, lokaal vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen en temperaturen die kunnen oplopen tot 999 graden.”

09:44

BBC maakt een rondje: hier bereiden ze zich tenminste goed voor

De BBC maakte een rondje om de wereld, langs plekken waar men zich klaarmaakt voor het einde. In Moskou bijvoorbeeld, waar men tientallen meters onder de grond een groot feest houdt dat tot morgen duurt. En uiteraard begint het item in Bugarach, het Franse dorpje (tweehonderd inwoners slechts) waarvan sommigen geloven dat hij redding biedt. Dat zit zo: in de aanliggende berg zitten UFO’s die mensen kunnen redden als de aarde ten prooi valt. Cool.

09:34

Oei, de sirene. Dat zal de apocalyps wel zijn

Waalwijk was van plan vandaag om half tien de sirenes te testen, maar annuleerde dat bij nader inzien maar. Om die arme Waalwijkers niet ten onrechte de stuipen op het lijf te jagen met het einde der tijden.

Twitter avatar Gem_Waalwijk Gemeente Waalwijk Vrijdag 21/12 is er om 09.30 uur een oefening bij Stahl in Waalwijk. De sirenes zullen gaan. U hoeft geen actie te ondernemen. 21 uur geleden


Twitter avatar Gem_Waalwijk Gemeente Waalwijk Stahl in Waalwijk heeft besloten de oefening van vandaag 21/12 niet door te laten gaan om onrust te voorkomen. 2 uur geleden

09:28

Laten we de Amerikanen beetnemen

Dat is zo’n slecht idee nog niet. Jongens, allemaal even niet twitteren, kun je lachen.

Twitter avatar LeSoupi スープ Beikā Biggest Twitter prank ever, we all stop tweeting before the Americans wake up. #2012 23 uur geleden

09:16

‘t Is het einde van de wereld zoals we die kennen

Soundtrack van vandaag.

Je kunt op Spotify deze afspeellijst aanvullen met je eigen apocalyps-liedjes.

09:12

Vandaag ligt de nrc.last in de bus

De nrc.next is vandaag een nrc.last. Daarin wordt het einde van de wereld zowel aangekondigd (Nederlanders die erin geloven en de laatste dagen goed proberen te besteden – “veel vrijen”) als ontkracht (want de “Maya-apocalyps is een verzinsel van Amerikaanse schrijvers van esoterische boeken”). Ook: een recensie van de wereld, door Arjen van Veelen.
“Minpuntje is hoogstens dat het verhaal zo tergend langzaam op gang kwam – 4,6 miljard jaar voorspel, voor een paar duizend jaar actie. Maar het wordt helemaal gered door de spetterende finale in de laatste decennia. En dan heb je ook wat: eerst was de aarde woest en leeg, nu is het een pretpark. De mooiste wereld ooit, dus. Dankzij ons. Spijtig dat-ie vandaag vergaat.”

De next van vandaag.
De next van vandaag.

08:59

Leeft iedereen nog? Voorlopig wel

De jongens van techsite The Next Web hebben op het laatste moment (haha) nog een mooi speeltje gebouwd: de website iseveryonealive en het bijbehorende Twitteraccount. De site telt af naar 21 december voor allerlei wereldsteden en monitort hoe de bevolking het daar doet. In Amsterdam, tot zo ver: crescendo.

08:54

Lieve hemel, problemen down under

Ja, dat zeggen we nu wel, dat er niets gaat gebeuren. Maar dit verontrustende beeld uit Australië komt zojuist binnen.

Beeld van Reddit / colt1hryh
Beeld van Reddit / colt1hryh

Hoewel je elders vast andere dingen leest, vergaat de wereld vandaag niet. Hoogstwaarschijnlijk. Maar er zijn wel genoeg grapjes en de journalistiek heeft een verzetje. In dit liveblog: de hoogtepunten van die flauwigheid, totdat we het zelf ook zat zijn. Of totdat… nou ja. Lees verder
"

Lets call this day Pukeday