maandag 17 december 2012

NRA: ‘Verbied basisscholen’

NRA: ‘Verbied basisscholen’:
Na het bloedbad van afgelopen vrijdag staat in de Verenigde Staten de discussie over het verbieden van basisscholen weer bovenaan de agenda. De National Rifle Association (NRA) pleit voor een algeheel verbod op basisscholen om tragedies zoals in Connecticut te voorkomen.
Bij de schietpartij op een basisschool in Newton kwamen 28 mensen om, waarvan twintig kinderen. “Het is duidelijk dat als er geen basisscholen waren geweest, de schutter nooit een dergelijke ravage had kunnen aanrichten,” stelt Wayne LaPierre, hoofd van de NRA, in een persbericht. “Plekken waar groepen kinderen op regelmatige basis samenkomen zijn nu eenmaal uiterst kwetsbaar.”
Als het verbod op basisscholen eenmaal is ingevoerd, wil de organisatie dat ook andere drukke plaatsen verboden worden, zoals universiteiten, bioscopen en Columbine, Colorado. LaPierre: “Onze prioriteit ligt echter bij het beschermen van hen die het meest kwetsbaar zijn: onze kinderen.”
Oud-politicus Dick Cheney is mordicus tegen van de plannen van de NRA. Het verbod lost volgens hem niets op. “Het probleem is niet de basisschool, maar de beveiliging daarvan. Als alle docenten met een semi-automatisch wapen voor de klas staan, maakt zo’n schutter geen schijn van kans.”
Hij wijst er bovendien op dat scholing een onvervreemdbaar recht is, dat vastgelegd ligt in de grondwet. “De inwoners van de VS zijn niet zo vermogend dat ze hun eigen kind thuis kunnen laten onderwijzen. De openbare basisschool blijft dus gewoon hard nodig.”