woensdag 21 november 2012

Kabinet wil zeven provinciën

Kabinet wil zeven provinciën:
Het kabinet heeft concrete plannen voor het herindelen van de provincies gepresenteerd. VVD en PvdA kiezen voor één Randstadprovincie ‘Holland’.
Drenthe krijgt geen vertegenwoordiging meer op landelijk niveau, Noord-Brabant verliest zijn eigen bestuur, Limburg wordt afgestoten en Flevoland wordt onder water gezet, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bekend.
Plasterk spreekt van een ‘ambitieuze, maar haalbare agenda’. Hij kiest bewust voor rigoureuze maatregelen om de overheid slagvaardiger te maken. “We versterken de Randstad, onze economische motor. Dat is hard nodig.” De minister erkent dat de enorme provincie een dominante positie krijgt: “Je moet niet raar opkijken als men in het buitenland op termijn heel Nederland met ‘Holland’ gaat aanduiden.”
De plannen brengen een aantal taalkundige wijzigingen met zich mee. Zo gaat Gelderland ‘Gelre’ heten, Noord-Brabant ‘Staats-Brabant’ en Groningen ‘Stad en Lande’. Ook gaan provincies voortaan ‘provinciën’ heten. Plasterk: “Dat vind ik mooier.”
Deskundigen reageren overwegend positief. Nanne Hupperts, hoogleraar bestuurskunde aan Universiteit Leiden, spreekt van een uniek experiment. Hij wijst op de voordelige effecten van het plan: “Zo zijn er straks geen Drentse Tweede Kamerleden meer en kan door de ontpoldering van Flevoland de Hedwigepolder behouden blijven.” Hupperts plaatst ook de nodige kanttekeningen: “Je kunt je afvragen of een monarchie hiervoor wel de beste staatsvorm is. Ik betwijfel of daar voldoende over is nagedacht.”
In Engeland en Frankrijk is naar aanleiding van de plannen onrust ontstaan. De Britse premier Cameron heeft aangekondigd extra te investeren in de marine. Publicist Thierry Baudet maakt zich geen zorgen: “Dit plan zorgt voor gezonde concurrentie met andere natiestaten. Voor een handelsland als Nederland is dat alleen maar goed. Ik voorzie een glorieuze eeuw voor ons land.”
In de nieuwe plannen zal de Afsluitdijk worden wegbezuinigd. Ter compensatie wil het kabinet extra investeringen in graanmolens.