zaterdag 24 november 2012

Griekenland herdenkt economische groei

Griekenland herdenkt economische groei:
In Griekenland wordt vandaag de economische groei van 2008 herdacht. In het hele land zullen herdenkingsbijeenkomsten worden gehouden om stil te staan bij het laatste jaar dat de Grieken niet in een recessie zaten.
Tijdens de nationale herdenking zal de minister van Financiën een krans leggen bij de Griekse Nationale Bank. Op het Sytagma-plein in Athene zullen de kwartaalcijfers van 2008 worden voorgelezen door families die de jaren van voor de krimp hebben meegemaakt. In de havenstad Piraeus zal een standbeeld van de economische groei worden onthuld.
Volgens premier Samaras is het belangrijk dat het principe van economische groei niet uit het collectieve geheugen verdwijnt: “Naarmate de tijd verstrijkt, zijn er steeds meer kinderen die de jaren van groei niet meer hebben meegemaakt. De nieuwe generatie heeft nog nooit van consumentenvertrouwen gehoord. Toch mogen we nooit vergeten dat ons land ooit positieve jaarcijfers heeft gehad. Met deze herdenking markeren we een belangrijk deel van onze nationale geschiedenis.”
Voor de oude generatie staat de welvaart nog vers in het geheugen. Georgos Sifakis (27) maakte de groei van dichtbij mee: “Mijn vader had een bakkerij. Elk jaar steeg de omzet, waardoor we als gezin steeds meer te besteden hadden.” Sifakis vindt het belangrijk dat de verhalen uit die tijd verteld blijven worden: “In veel families wordt er niet over de groei gesproken omdat het te gevoelig ligt. Toch is het van groot belang dat de cijfers uit die periode niet vergeten worden.”
Volgens Samaras is het belangrijk dat de nationale herdenking elk jaar opnieuw gehouden wordt: “Het draagt bij aan het historisch besef, waardoor we de wereld om ons heen beter begrijpen. Voor ons is het misschien iets uit een ver verleden, maar toch is er nog op heel veel plekken in de wereld economische groei. Wat dat betreft is er hoop.”