'Succes zaak-Vaatstra zal discussie over nationale dna-databank doen oplaaien' - Moordzaak Marianne Vaatstra - VK: Steeds meer groepen zijn de afgelopen jaren verplicht om dna af te staan. Zo moeten minderjarige slachtoffers vanaf april dit jaar wangslijmvlies afstaan voor de opsporing van de daders. Tegelijkertijd werd ook het dna-verwantschapsonderzoek wettelijk toegestaan dat is gebruikt in de zaak-Vaatstra. Hierbij kan de dader via het dna van familieleden worden opgespoord.
De afgelopen jaren kwamen er steeds meer voorstellen om de dna-databank uit te breiden. Zo wilde minister Edith Schippers in oktober dat justitie toegang zou krijgen tot het dna dat in ziekenhuizen wordt opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek.
'De privacy erodeert, wordt uitgehold door zulke voorstellen,' zegt hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops van de universiteit Tilburg. 'Nieuwe technologieen voor opsporing worden steeds vaker toegelaten. En de wetgever gaat daar erg makkelijk in mee.'
"
Nou, stel je voor dat al die toekomstige bejaarden een project X gaan organiseren in het bejaardentehuis, dan is het wel zo makkelijk om hun DNA al in een database te hebben voor een eenvoudige arrestatie. En diezelfde tijd niet kunnen benutten voor het opsporen van hooligans.