zaterdag 31 maart 2012

littlepawz:@—>—>—“It is said that power corrupts, but...

littlepawz:

@—>—>—
“It is said that power corrupts, but...
:

littlepawz:
@—>—>—
“It is said that power corrupts, but actually it’s more true that power attracts the corruptible. The sane are usually attracted by other things than power.” — David Brin (via: Daywhite)

vrijdag 30 maart 2012

Kan Anonymous morgen het hele internet platleggen? - Internet & Media - VK

Kan Anonymous morgen het hele internet platleggen? - Internet & Media - VK: Het beruchte hackerscollectief heeft vorige maand aangekondigd op 31 maart, morgen dus, de DNS-servers te hacken die het belangrijkst zijn voor het wereldwijde web. Of gaat het hier om een publiciteitsstunt? Zo is het op 31 maart in de Verenigde Staten in de meeste landen tenslotte allang 1 april.

De ondergang van het Retorisch Dagblad: ‘Is het niet doodzonde?’

De ondergang van het Retorisch Dagblad: ‘Is het niet doodzonde?’:
Het Retorisch Dagblad stopt per 30 april aanstaande de persen. Hoewel de krant in de journalistieke wereld van meet af aan als verfrissend en origineel werd betiteld, bleef de hoeveelheid abonnees structureel achter bij de verwachtingen. De breed ingezette reclamecampagne ‘U wordt toch ook abonnee?’ hielp de krant niet aan de broodnodige extra abonnees, waarna het failliet onvermijdelijk bleek.
Ron de Bont, hoofd productie van Wegener, spreekt van een pijnlijk maar onontkoombaar besluit. “Het is vervelend, maar zo’n beslissing neem ik toch niet zomaar? Zonder adverteerders houdt geen enkele krant het uit, toch? Moet ik het dan uit mijn eigen zak gaan betalen?” De Bont uit ook kritiek: “Volgens sommige lezers roepen de artikelen meer vragen op dan antwoorden. Dat leest toch niet fijn? Moeten we zulke klachten negeren?”
Ook Jack van Gelder, hoofdredacteur Sport bij het Retorisch Dagblad, verlaat de krant met pijn in het hart. “Denk je dat Nederland zonder mijn interviews kan? Ik stel toch goeie vragen? Ik weet het nog goed, toen ik voor een reportage voor het Retorische Dagblad aan Advocaat vroeg ‘Die wissel van Bosvelt voor Robben, dat was niet de meest briljante wissel ooit, toch?’ Wie anders kan zo’n vraag stellen?”
Eindredacteur Jos de Mos is teleurgesteld in het besluit: “Zou jij het leuk vinden als je je baan kwijtraakt? Zoiets verwacht je toch niet? De laatste editie van de krant verschijnt nu net twee weken voor het tweejarig bestaan. We hadden allemaal mooie plannen voor de jubileumeditie, maar die kunnen nu weer terug in de ijskast, naast de champagne. Dat is toch eeuwig zonde?”
De Mos hoopt voorzichtig op een digitale doorstart voor enkele succesvolle onderdelen van het Retorisch Dagblad. Volgens de plannen zullen de weerrubriek ‘Lekker weertje, niet?’, de misdaadcolumn ‘Vind je dat misdadigers op kosten van de staat vertroeteld moeten worden?’ en de wekelijkse sportcolumnserie ‘Wie houdt er nou niet van voetbal?’ online voortgezet worden. “Het internet is de toekomst, toch?” aldus de Mos.

Nieuwe robot springt negen meter hoog

Nieuwe robot springt negen meter hoog: Van gebouw naar gebouw springen: deze robotisch zandvlo draait er zijn hand niet voor om. Indrukwekkend! De robot is ontwikkeld door Boston Dynamics en kan gemakkelijk negen meter hoog springen. Dat betekent dat de robot eigenlijk elk obstakel wel kan trotseren. Een stoepje op? Geen probleem. Een gebouw in de weg? Voor u het weet zit de robot – die de naam SandFlea draagt – op het dak. Vier wieltjes De robot weegt amper vijf kilo en is uitgerust met vier wielen. Wanneer er gesprongen moet worden, richt de robot zich een beetje op. Eenmaal in de lucht zorgt een gyrostabilisator ervoor dat de robot zich horizontaal verplaatst en weer op zijn wieltjes terechtkomt. Energie...

‘Bloedend’ plastic kan zichzelf repareren

‘Bloedend’ plastic kan zichzelf repareren:
Bloed
Afbeelding: © Wikimedia Commons / Crystal
Ai, mobieltje laten vallen. Daar gebeurt het al: de eerste rode vlek verschijnt rond de scheurtjes in de behuizing. Tijd voor een snelle reparatie. Gewoon fel licht erop, of even wat warmer maken. Gelukkig, de scheur trekt dicht. Probleem verholpen.
Als het aan professor Marek W. Urban van de University of Southern Mississippi ligt dan repareren we in de toekomst zo zelf beschadigingen aan plastic producten. Urban heeft zich gespecialiseerd in zelfhelende materialen. Op de voorjaarsvergadering van de American Chemical Society, deze week in San Diego, presenteerde hij zijn nieuwste vondst. Zijn plastic laat nu op een subtiele manier zien dat het beschadigd is. Het kleurt rood rond de beschadiging.

Moeder natuur

Met deze vinding sloot Urban mooi aan bij het thema van de bijeenkomst: Chemistry of Life. Want plastic dat kan bloeden, dat lijkt het leven zelf wel. Urban doet er nog een schepje bovenop: “Moeder natuur heeft allerlei biologische systemen de mogelijkheid gegeven zichzelf te repareren. Sommige zien we, zoals de huid die zichzelf heelt en de nieuwe schors die zich op beschadigingen in bomen vormt. Andere zijn onzichtbaar, maar helpen ons in leven en gezond te houden. Zoals het zelfreparerend systeem om genetische beschadigingen in DNA te herstellen. Ons nieuwe plastic probeert de natuur te imiteren door een signaal te geven als het beschadigd is en zich daarna te herstellen bij blootstelling aan zichtbaar licht, temperatuur of pH verandering.”
Zelfhelend plastic met kleurindicatie
Links het beschadigde, verkleurde plastic. Rechts het herstelde plastic na bestraling met zonlicht. Afbeelding: © Marek W. Urban

Handje helpen

Wat hij er niet bij vertelt is dat we de natuur een handje moeten helpen, zo bijzonder ‘levend’ is zijn materiaal nou ook weer niet. Pas bij blootstelling aan licht, warmte of een beetje zure damp verdwijnt de beschadiging. Maar oppervlakkig gezien lijkt dat dan wel op huid die zichzelf repareert.
Het herstel is te danken aan het herstel van moleculaire dwarsverbanden tussen de polymeren die de ruggegraat van het materiaal vormen. Bij beschadiging breken de dwarsverbindingen als eerst. In plaats daarvan ontstaan intermoleculaire waterstofbruggen, waarbij het materiaal verkleurt. De externe stimuli (licht, warmte, zuur) zetten vervolgens een uitgekiend reactiemechanisme in werking dat tot herstel van de dwarsverbanden leidt. Daarmee is het materiaal weer gerepareerd. En als het moet, dan kan het materiaal het kunstje zelfs herhalen: het proces is reversibel.
(Voor de fijnproever: het zelfhelend plastic is gemaakt van (haal diep adem)

poly(methyl methacrylate/n-butylacrylate/2-[(1,3,3-trimethyl-1,3-dihydrospiro[indole-2,39-naphtho[2,1-b][1,4]oxazin]-5-yl)amino]ethyl-2-methylacrylate) [p(MMA/nBA/SNO)]

copolymeren. Veel langere benamingen zijn we nog niet vaak tegengekomen….).

Bron:


Lees meer over zelfhelende materialen op Kennislink:

Worden harde werkers lui van koffie?

Worden harde werkers lui van koffie?: Nieuw onderzoek wijst erop dat cafeïne en andere stimulerende stoffen keihard af kunnen rekenen met een grote prestatiedrang. Dat schrijven wetenschappers in het blad Neuropsychopharmacology. Ze baseren hun conclusie op experimenten met ratten. Experiment De onderzoekers stelden eerst vast welke ratten de drang hadden om te presteren. De ratten konden een grote of een kleine beloning krijgen. Maar voor de eerstgenoemde beloning moesten ze net ietsje harder werken. Lang niet elke rat bleek even sterk geneigd om die grotere uitdaging aan te gaan. Daarna kregen de ratten stoffen toegediend die een stimulans vormen. Denk aan amfetamine en cafeïne. Luilak De resultaten zijn verrassend. De ratten die uitdagingen normaal gesproken uit de weg gingen, werden door...

Minuten van een kernoorlog

Minuten van een kernoorlog:
Brzezinski wist dat hij snel moest handelen. Volgens de draaiboeken, die Brzezinski uit zijn hoofd kende, had de president niet meer dan zeven minuten de tijd om het bevel voor een tegenaanval te geven. Voordat hij de president zou wakker bellen, wilde hij een tweede bevestiging dat het inderdaad om een raketaanval ging en een lijst van mogelijke doelwitten.
Omdat hij het onwaarschijnlijk achtte dat de president geen tegenaanval zou bevelen, gaf hij zijn assistent alvast opdracht om binnen een minuut terug te bellen met een bevestiging dat de vliegtuigen van het Strategic Air Command – een speciale afdeling van de luchtmacht die de tegenaanval op zou moeten zetten – alvast op zouden stijgen.
NORAD commandocentrumPopup
Commandocentrum van NORAD. Hier werden alle geautomatiseerde waarschuwingssystemen in de gaten gehouden. Foto uit 1982.
Odom belde binnen een minuut terug. “Mr. Brzezinski, het gaat niet om 250 raketten. Het gaat om zeker 2200 kernkoppen! Dit is een allesvernietigende aanval!” Washington was uiteraard een doelwit. Brzezinski realiseerde dat hij en iedereen om hem heen in minder dan een kwartier dood zou zijn. Hij had de hoorn al opgepakt om de president te alarmeren, toen zijn telefoon voor de derde keer ging.
Dit keer meldde Odom dat andere radarsystemen de Sovjet-raketten niet detecteerden. Zijn hart bonsde nog in zijn keel terwijl Brzezinski langzaam in zijn stoel zakte en naar de vredig verlichte straten buiten zijn kantoor staarde. Het had nog geen minuut gescheeld of hij had president Carter gebeld en het advies gegeven een tegenaanval te lanceren. Net op tijd werd duidelijk dat het om een vals alarm ging.
Niettemin bleek later dat al tien gevechtstoestellen waren opgestegen. Ook de National Emergency Airborne Command Post – een vliegende commandopost van waaruit de president in geval van acute oorlogsdreiging het land zou kunnen besturen – was al in de lucht, zij het zonder de president of de minister van Defensie aan boord.
Norad thumb
Enkele dagen later liet het Amerikaanse ministerie van Defensie op een drukbezochte persconferentie weten dat een medewerker per ongeluk een oefeningstape in de computer zou hebben geladen. Al snel bleek echter dat deze eenvoudige verklaring niet de juiste was, en moest de commandant van NORAD (de legerdienst die verantwoordelijk is voor de bewaking van het Amerikaanse luchtruim) toegeven dat de oefeningssoftware op ‘onverklaarbare wijze’ in de computers was geladen.

Spoedbericht

Het lijkt allemaal op een een angstaanjagend scenario uit een Hollywood-rampenfilm, maar tijdens de Koude Oorlog heeft de wereld veel vaker op het randje van een grootschalig conflict gebalanceerd dan algemeen bekend is. Dat blijkt uit voorheen geheime documenten die Amerikaanse onderzoekers van het National Security Archive onlangs op zijn eigen website publiceerden. Het falen van geautomatiseerde waarschuwingssystemen aan Amerikaanse kant kwam regelmatig voor.
Uit een van de documenten blijkt dat Sovjetleider Leonid Brezjnev naar aanleiding van het incident op 9 november 1979 zelfs een persoonlijk spoedbericht naar Washington stuurde. Hij maakte zich zorgen over de “slordige fout aan Amerikaanse kant, waarin een enorm gevaar schuilt.” Hij voegde er aan toe: “U zal het met mij eens zijn dat we ons op dit gebied geen fouten kunnen permitteren.”
Ook toen de Koude Oorlog al afgelopen was ging het nog wel eens mis. Op 25 januari 1995 lanceerden Amerikaanse en Noorse onderzoekers vanuit Noord-Noorwegen een raket met apparatuur om het noorderlicht te onderzoeken. Op de Russische radar leek het pad van de raket verdacht veel op die van een kernkop die rechtstreeks richting Moskou vloog. De Russische lanceerinstallaties werden opgestart en president Boris Jeltsin kreeg het koffertje met de lanceercodes voor zijn neus. Jeltsin geloofde niet in een aanval en twijfelde net zo lang tot de raket – geheel volgens planning – terug naar de aarde viel.
De waarschuwingen mochten maar gedeeltelijk baten. Een half jaar later, op 3 en 6 juni 1980, toen de spanningen tussen de grootmachten opliepen vanwege de onverwachte Sovjetinval in Afghanistan eind 1979, ging het opnieuw mis. De computers gaven opnieuw aan dat er ‘honderden’ raketten het grondgebied van de VS bedreigden. Dit keer bereikte de waarschuwingen de top van de regering-Carter echter niet en werd de valse melding doorzien voordat er vliegtuigen opstegen.
In een van de openbaar gemaakte documenten verklaart minister van Defensie Harold Brown aan president Carter wat er mis ging. Er zou een softwarefout in het waarschuwingssysteem van NORAD zitten. De waakhond van het Amerikaanse luchtruim stuurde regelmatig geautomatiseerde berichten naar het militaire commandocentrum. De berichten bevatten standaard de melding dat er 000 raketten gelanceerd zijn. In plaats van een 0 werd er ‘op onverklaarbare wijze’ soms een 2 ingevuld, zodat er 002 of 200 stond. Genoeg aanleiding voor het leger om uit voorzorg vliegtuigen de lucht in te sturen.

Gevaarlijke kettingreactie

Dit soort computerfouten waren volgens Brown ‘onvermijdelijk’, Maar hij verzekerde de president wel dat er altijd menselijke controle op de geautomatiseerde systemen zijn. Brown wilde echter niet ingaan op vragen van journalisten of een alerte reactie op een vals alarm niet door de Sovjets opgepikt zou worden, waardoor er een gevaarlijk kettingreactie van reageren op elkaars misverstanden zou ontstaan. ‘Laten we hopen dat de Russen een even hoogwaardig menselijk controle mechanisme hebben als wij’, stelde een anonieme Amerikaanse defensiefunctionaris.
Computers bij NORAD
Alle informatie die bij NORAD binnenkort werd in deze computerruimte verwerkt.
Extra verontrustend is dat we nu weten dat het Russische waarschuwingssysteem feitelijk precies andersom werkte. De Russen maakte zich in de jaren tachtig vooral zorgen dat de VS onverwacht een ‘onthoofdingsaanval’ zouden uitvoeren, gericht op het snel uitschakelen van de politieke en militaire top in het Kremlin. Enkele officieren diep in een bunker konden daarom, als aan specifieke voorwaarden werd voldaan – zoals het uitblijven van contact met de leiders – zonder nadere toestemming van de top intercontinentale raketten (ICBM’s) lanceren, eventueel geladen met kernkoppen.
Tijdens de Koude Oorlog waren zowel de Amerikanen als de Russen zich ervan bewust dat het uitvoeren van een kernaanval wederzijdse vernietiging betekende, waarbij niemand iets te winnen had. Dat de politieke top van beide landen deze beslissing nooit serieus heeft overwogen wekt dan ook geen verbazing.
Dat het nucleaire arsenaal van beide grootmachten gecontroleerd werd door (in hedendaagse ogen) primitieve computersystemen die bovendien regelmatig faalden blijkt achteraf een veel grotere bedreiging. En er valt ongetwijfeld nog veel meer te onthullen over dit soort computerfoutjes, waardoor een allesvernietigende oorlog zo nu en dan angstaanjagend dichtbij was.

Dossier Koude Oorlog

Lees alles over de periode van de Koude Oorlog in het dossier op Kennislink.

Tóch barre arbeidsomstandigheden in Apple-fabriek in China

Tóch barre arbeidsomstandigheden in Apple-fabriek in China: Nog geen twee weken geleden werd het nieuws ontkracht dat Apple-fabrikant Foxconn in China zijn werknemers slecht behandelt. Maar een onafhankelijk onderzoek, op het verzoek van Apple zelf, heeft nu uitgewezen dat de arbeidsomstandigheden in de ...

en:

Meer geld en kortere werkweken voor arbeiders Apple-fabrieken:
Apple wil de werkomstandigheden van arbeiders in de Chinese assemblagehallen verbeteren, nadat is gebleken dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van fabrikant Foxconn onder de maat zijn. Apple heeft de productie van zijn producten grotendeels uitbesteed aan Foxconn. Lees verder

donderdag 29 maart 2012

New Algorithm Captures What Pleases the Human Ear—and May Replace Human Instrument Tuners | 80beats

New Algorithm Captures What Pleases the Human Ear—and May Replace Human Instrument Tuners | 80beats:

As computer hardware and software becomes ever more powerful, they find ways to match and then exceed many human abilities. One point of superiority that humans have stubbornly refused to yield is tuning musical instruments. Pythagoras identified the precise, mathematical relationships between musical tones over 2,000 years ago, and modern machines can beat out any human when it comes to precise math. So why aren’t computers better than people? The professional tuner does have one incontrovertible advantage: a trained human ear.
Imprecision, it turns out, is embedded in our scales, instruments, and tuning system, so pros have to adjust each instrument by ear to make it sound its best. Electronic tuners can’t do this well because there has been no known way to calculate it. Basically, it’s an art, not a science. But now, a new algorithm published in arXiv claims to be just as good as a professional tuner. To understand how this new algorithm works, it’s worth understanding how today’s electronic tuners don’t work.
Human 1, Machine 0
One major problem with automatic tuning is baked into the Western musical system and the limits of human hearing. In the equal temperament system, which is used for most modern ...

Het stratenplan in ons brein

Het stratenplan in ons brein:
Onze hersenen zijn verbazend eenvoudig gestructureerd, vergelijkbaar met het stratenplan van de stad New York.



Dat blijkt uit zeer gedetailleerde beelden van het brein gemaakt met een nieuwe MRI-techniek (magnetic resonance imaging). De Amerikaanse onderzoekers publiceren hun resultaten deze week in Science. Op de beelden is te zien hoe de zenuwcellen in het brein in evenwijdige banen lopen, en elkaar alleen loodrecht kruisen. Het patroon dat zo ontstaat lijkt op het stratenplan van New York, of op een geweven stuk stof. Het brein is opgebouwd uit ontelbare lagen van die rasterstructuur. Daardoor verloopt de richting van communicatie binnen het brein zeer eenvoudig in drie richtingen: in het tweedimensionale raster via de twee loodrechte banen, en via een derde baan die door de verschillende lagen diep in het brein trekt.



In het embryonale brein groeit de rasterstructuur bijgevolg in slechts drie richtingen, wat d...

Landbouwgif nekt bijenvolk

Landbouwgif nekt bijenvolk:
Hommel op zoek naar voedsel
Hommels en honingbijen krijgen via het eten van nectar een beetje bestrijdingsmiddel binnen. Afbeelding: © Science/AAAS
Het is weer lente, voor veel dieren tijd voor de bloemetjes en de bijtjes! Alhoewel, juist voor hommels en honingbijen gaat dat helaas niet op. De laatste jaren gaan de bijenvolken in Europa en de VS namelijk snel achteruit. Er is al jaren een vreemde bijenverdwijnziekte gaande: een verschijnsel waarbij in het voorjaar hele bijenvolken verdwenen zijn uit de bijenkorf. Dat is belabberd voor de landbouw. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van veel voedselgewassen als amandelen, appels en bosbessen.
In de poging de oorzaak van deze mysterieuze bijensterfte te achterhalen, hebben wetenschappers eerder al een paar verdachten aangewezen. Is het de varroamijt die schadelijke virussen bij zich draagt, zijn het schimmelinfecties, bestrijdingsmiddelen in de landbouw, of misschien wel een combinatie hiervan? Een zware verdenking rust op bestrijdingsmiddelen – die het zenuwstelsel van bijen zouden beschadigen – maar het fijne was er niet van bekend. Maar twee onderzoeken van Franse en Britse bodem, deze week online verschenen in het tijdschrift Science, lijken het te bewijzen: bestrijdingsmiddelen nekken het bijenvolk.
Experiment met bijenkorvenPopup
De honingbijen kregen een hoeveelheid bestrijdingsmiddel gevoerd die overeenkomt met wat ze in het veld binnen zouden krijgen. Afbeelding: © © Science/AAAS

De weg kwijt

De Britse onderzoekers van de Universiteit van Stirling gaven één groep hommels nectar te eten met daarin het bestrijdingsmiddel imidacloprid, de andere groep kreeg gewone nectar. Vervolgens mochten de hommelkolonies zes weken rond vliegen in een veld om hun werk te doen: pollen en nectar verzamelen. Aan het begin en einde van de zes weken werd van beide groepen hommels het gewicht van de bijenkorf gemeten, als maat voor de groei van de kolonie.
Het verschil? De korven van de imidacloprid-hommels waren na zes weken minder zwaar en zo’n tien procent kleiner dan het onderkomen van de onbehandelde hommels. De wetenschappers denken daarom dat hommels door imidacloprid minder efficiënt voedsel kunnen vinden. Daarnaast werden bij de imidacloprid-hommels gemiddeld maar twee koninginnen geboren, terwijl dat bij de onbehandelde hommels zestien was. Een belangrijke ontdekking: het zijn de koninginnen die de volgende generatie bijen maken.
De Franse onderzoekers van het French National Institute for Agricultural Research keken naar het gevolg van het bestrijdingsmiddel thiamethoxam op honingbijen. Hiervoor lijmden ze chips op de ruggen van vrij rondvliegende honingbijen. Elke keer als een bij de korf in of uitging, werd zijn chip gescand door een speciale lezer. Zo was bij te houden wanneer de bijen kwamen en gingen. Het bleek dat de thiamethoxam-bijen twee tot drie keer vaker niet terugkwamen naar de korf dan onbehandelde bijen. Waarschijnlijk kunnen honingbijen door het bestrijdingsmiddel – omdat het ingrijpt op het zenuwstelsel – de weg naar huis niet meer terug vinden.
Bijen met een chip
De chip, die zo klein is dat de bijen er geen last van hebben, geeft bij het scannen ervan informatie af over individuele bijen. Afbeelding: © © Science/AAAS

Dodelijke dosis

Thiamethoxam en imidacopriod horen beide bij de groep van de zogenoemde neonicotonoïd bestrijdingsmiddelen: sinds 1990 veel gebruikte middelen die giftig zijn voor plaaginsekten. Imidacloprid staat bijvoorbeeld in honderdtwintig landen, voor in totaal honderdveertig gewassen, geregistreerd voor gebruik. Thiamethoxam is wat nieuwer, maar wordt in steeds meer landen goedgekeurd voor de bescherming van onder andere maïs, koolzaad en andere gewassen die door bijen bestuifd worden.
Om een bestrijdingsmiddel goed te keuren, moeten fabrikanten verzekeren dat de dosis die op de akkers wordt gebruikt niet dodelijk is voor bijen. Maar de schade die zelfs een klein beetje bestrijdingsmiddel oplevert is onderschat, zeggen de Franse wetenschappers. Neonicotonoïden doden bijen wel degelijk, op een indirecte manier. Bijvoorbeeld doordat ze de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Beide onderzoeksgroepen vinden dan ook dat we nog eens goed moeten herzien of het gebruik van neonicotonoïden wel een goed idee is.

Bronnen:

  • Penelope R. Whitehorn e.a. Neonicotinoid pesticide reduces bumble bee colony growth and queen production. Science. Online publicatie op 29 maart 2012.
  • Mickaël Henry e.a. A Common Pesticide Decreases Foraging Success and Survival in Honey Bees. Science. Online publicatie op 29 maart 2012.


Lees meer over bestrijdingsmiddelen op Kennislink:

Megan Fox for Jalouse April 2012. Photographed by Alexei Hay

Megan Fox for Jalouse April 2012. Photographed by Alexei Hay: Megan Fox for Jalouse April 2012. Photographed by Alexei Hay

Negatieve schrikkeldag op komst

Negatieve schrikkeldag op komst:
Het nieuws dat neutrino’s sneller reisden dan het licht lijkt nu een nasleep van jewelste te krijgen. De deeltjes zouden de door Einstein opgelegde snelheidslimiet hebben doorbroken in een reis tussen de deeltjesversneller Large Hadron Collider in Zwitserland en de Italiaanse OPERA-detector. De wetenschappers geloofden zelf hun eigen resultaten niet, maar hun claim bleef lang overeind. Tot begin dit jaar, toen de kwestie ontkracht leek te worden door een losse kabel in de opstelling. De kwestie leek van tafel, maar niets blijkt minder waar.
OPERA-experimentPopup
De enorme OPERA-detector waarmee de sneller-dan-licht-neutrino’s vorige jaren werden gedetecteerd. OPERA staat voor Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus. Afbeelding: © OPERA collaboration

De wereld is te langzaam

Er bleek de afgelopen weken een groeiend aantal wetenschappers binnen en buiten het CERN te zijn dat gelooft dat de metingen van eind vorige jaar wel degelijk correct waren. Dat wil zeggen dat de neutrino’s wel degelijk met de lichtsnelheid reisden en dus niet 60 nanoseconden te snel aankwamen in Italië.
Onderzoeker Mario Rana van de CERN Council Strategy Group (CSG) legt aan de telefoon uit wat voor consequenties die conclusie heeft. “We stellen dat die neutrino’s niet te snel gingen, maar feitelijk de wereld te langzaam! Hoe bizar dat ook mag klinken.”
Rana zegt dat er door het OPERA-experiment aan het licht is gekomen dat de aarde langzaam maar zeker steeds verder uit de pas is komen te lopen met de ‘echte’ tijd van het ruimte-tijd-continuüm. “Het verschil lijkt maar minimaal, maar als we de 60 nanoseconden uit het experiment extrapoleren over de gehele leeftijd van het universum, dan blijkt dat wij inmiddels een hele aardse dag achterlopen.”

Vooral belangrijk voor de wetenschap

Cassini meet generale relativiteitPopup
Afbeelding: © Wikimedia Commons
Voorstelling van het (gekromde) ruimte-tijd-continuüm. Wetenschappers zeggen dat het erg belangrijk is om onze klokken hiermee in de pas te laten lopen.
In ons alledaagse leven lijkt dit tijdsverschil geen gevolgen te hebben. Maar voor de wetenschap is het van groot belang, benadrukt Rana. Hij zegt dat we zo precies mogelijk in de pas moeten lopen met de echte tijd.
Grote verwarringen zoals die na de vermeende sneller-dan-licht-neutrino’s van vorig jaar kun je zo voorkomen. Toen kwam zelfs de speciale relativiteitstheorie van Einstein onder vuur te liggen. “Je wilt een uitstekende theorie die al bijna honderd jaar de basis vormt voor de natuurkunde niet onderuit laten halen omdat blijkt dat je de tijd jarenlang verkeerd hebt bijgehouden”, lacht Rana.
Onderzoeker Barry Ôn van het Amerikaanse Fermilab reageert in eerste instantie verbaasd als we hem de kwestie voorleggen maar beaamt vervolgens dat het van groot belang is dat we met onze tijdsmeting zo dicht mogelijk bij de ruimte-tijd-continuüm blijven. “Vooral voor tijdmetingen in de wetenschap is dat cruciaal. Daar komt het vaak aan op nanoseconden. Maar van wie hebben jullie gehoord dat we zo ver uit de pas lopen?”

Negatieve schrikkeldag

Dat het bloedserieus is bleek gisteren bij een speciaal belegde vergadering van het CSG. Daarbij waren ook de hoogste bazen van het CERN en de direct betrokken wetenschappers van het OPERA-experiment aanwezig. Via CSG-lid Rana kwam informatie uit dat overleg bij Kennislink terecht. Volgens hem waren de wetenschappers het snel met elkaar eens dat er iets moet gebeuren aan de discrepantie tussen onze tijd en de echte tijd. “Er is besloten dat de beste oplossing een negatieve schrikkeldag is. Bovendien moet dat zo snel mogelijk gebeuren. Ingrijpend, maar in feite gebeurt zoiets op kleine schaal wel vaker. Het gaat dan om schrikkelsecondes.”
SamoaPopup
Samoa voerde eind vorig jaar al een negatieve schrikkeldag in.
Dat naast schrikkelsecondes ook negatieve schrikkeldagen mogelijk zijn bewees Samoa vorig jaar. Op die eilandengroep werd vorig jaar besloten om 29 december volledig over te slaan. Dat gebeurde toen om economische motieven. Door de datumaanpassing kwamen de eilanden in de pas te lopen met de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland. De nu door de CSG voorgestelde datumverandering zou de eerste in de geschiedenis zijn vanwege een louter wetenschappelijk oogpunt.
Het is dus mogelijk een dag over te slaan, maar dan rijst dan snel de vraag: welke? En ook daar kon Rana al iets over vertellen. “De voornaamste kandidaat is nu de eerste zondag van april, daar leek een meerderheid van de aanwezigen het over eens te zijn. Het schrappen van een doordeweekse dag zou volgens ons grote gevolgen hebben voor het toch al fragiele economische klimaat.”
Spinner
Steunbetuigingen of andere opmerkingen kunnen jullie kwijt via info@kennislink.nl


geen 1 april grap?

Ancient Foot Suggests Lucy Lived Among Cousins

Ancient Foot Suggests Lucy Lived Among Cousins: The discovery sheds light on how humans began to walk upright.

woensdag 28 maart 2012

Photo

Photo:

Photo

Photo:

Amerikaanse piloot tijdens vlucht door het lint | nu.nl/algemeen | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Amerikaanse piloot tijdens vlucht door het lint | nu.nl/algemeen | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Teken aan de wand, wie heerst er nu in de hemel?

Hoe cultuur zich over Europa verspreidde

Hoe cultuur zich over Europa verspreidde: Eindelijk ben ik om: sinds enkele weken reis ik in de trein op een OV-chipkaart. Steeds meer mensen in mijn omgeving gingen het doen, en na verloop van tijd vond ik dat ik er ook maar aan moest geloven. Dat mensen elkaar na-apen is niks nieuws. Maar hoe zulk gedrag zich vervolgens geleidelijk over een groep mensen verspreidt, wordt nog uitgebreid onderzocht. Onlangs bogen Deense onderzoekers van...



Lees meer op www.sciencepalooza.nl


en:

De 10 procent regel: minderheid wordt meerderheid:
Als tien procent van de bevolking een onwrikbare overtuiging heeft, zal na verloop van tijd onwrikbaar meer dan de helft van de bevolking die overtuiging hebben. Dat blijkt uit computersimulaties van Rensselaer Polytechnic. De bevinding heeft verstrekkende gevolgen, variërend van marketing tot politiek. Een klein groepje extremisten heeft een enorme invloed, zo blijkt.
Omslagpunt bij tien procent
Minderheid wordt meerderheid. Tien procent of meer ware gelovigen is genoeg om een maatschappij snel te kantelen.
Minderheid wordt meerderheid. Tien procent of meer ware gelovigen is genoeg om een maatschappij snel te kantelen.
“Als het aantal overtuigde personen onder de tien procent ligt, is er geen zichtbare vooruitgang in de verspreiding van ideeën. Het zou letterlijk de leeftijd van het universum kosten voor de groep om de meerderheid te bereiken,” aldus SCNARC directeur Boleslaw Szymanski, als Claire and Roland Schmitt Distinguished Professor verbonden aan Rensselaer. “Zodra het aantal boven de tien procent groeit, verspreidt de overtuiging zich als een vuur.”
Als voorbeelden geeft hij de gebeurtenissen in Tunesië en Egypte, die een vergelijkbaar proces doormaken volgens Szymanski. “In deze landen werden dictators die tientallen jaren aan de macht waren, in een paar weken omvergeworpen.”
‘Sociale organisatie doet niet ter zake’

Heel belangrijk: het vereiste percentage van mensen met een overtuigde mening om de meerderheidsopinie te veranderen verandert niet significant, onafhankelijk van hoe mensen met elkaar in verbinding staan. Met andere woorden: het percentage van overtuigde aanhangers van een bepaalde mening blijft tien procent, waar in de maatschappij het idee ook ontstaat en hoe het zich ook verspreidt.
Hoe gingen de onderzoekers te werk?

Voor hun onderzoek ontwikkelden de wetenschappers computermodellen van diverse soorten sociale netwerken. In één netwerk was ieder persoon verbonden met ieder ander persoon. In het tweede meer hiërarchische model zijn bepaalde mensen met heel veel anderen verbonden, wat ze opiniehubs of opinieleiders maakt. Zo heeft bijvoorbeeld Barack Hussein Obama meer Facebookvrienden of twittervolgers dan de wijkzuster van de Mercatorbuurt in Amsterdam. In het laatste onderzochte model heeft ieder lid van het netwerk een beperkt, maar gelijk  aantal contacten. De beginstatus van elk model was een zee van mensen met een traditionele mening, die echter open staan voor verandering.
Zodra de netwerken waren gevormd, strooiden de wetenschappers wat “ware gelovigen” door elk van de netwerken. Deze mensen waren totaal overtuigd van hun gelijk. Het was niet mogelijk hun overtuiging aan het wankelen te brengen. Zodra deze ware gelovigen met anderen begonnen te communiceren die het traditionele geloofssysteem aanhingen, begonnen de verhoudingen eerst gradueel en dan heel snel te veranderen.
Consensuszoekers versus ware gelovigen

In het algemeen houden mensen er niet van een impopulaire mening er op na te houden en proberen ze altijd tot een consensus te komen. De onderzoekers hebben deze dynamiek en elk van de modellen nagebootst, aldus coauteur Sameet Sreenivasan. Dit deden ze door elk van de individuen in het model met elkaar over hun mening te laten praten. Als de luisteraar dezelfde mening er op na hield als de spreker, werd de mening van de spreker versterkt. Als de mening verschilde, nam de luisteraar het in overweging en ging met een ander spreken. Was ook deze dezelfde mening toegedaan, dan begon de luisteraar diens overtuiging over te nemen.
De inertie van 90% of meer traditionalisten was voldoende om de openbare mening stabiel te houden. Als een traditionalist werd ‘bekeerd’, had hij zoveel contacten met traditionalisten dat hij naar verloop van tijd terugkeerde naar het oorspronkelijke geloof.
“Bekeer eerst een dorp of stad voordat je de wijde wereld intrekt”

Wil je een bepaalde ideologie bevorderen – bijvoorbeeld het gebruik van een bepaald merk – of juist tegengaan – het gewelddadige gedachtengoed van bepaalde islamieten en neonazi’s bijvoorbeeld – dan is het nuttig om te weten hoe meningen zich verspreiden. Het kost uiteraard minder marketinginspanning een kleine groep te bekeren dan dat met een grote groep te doen. Sekteleiders weten dat. Ze zorgen altijd dat introducees altijd in de minderheid zijn en steeds weer worden geconfronteerd met een ander sektelid tot hun opinie omzwaait.
Zo kan het ook verstandig zijn een bepaald biermerk in een bepaalde dorp of stad te pushen. Zo is er de befaamde “biergrens” – zo drinken dorpen die vroeger minder dan een dagreis met de bierhuifkar van Groenlo af lagen nog steeds Grolsch, dorpen verder weg drinken Alfred Heineken’s brouwsel.
De onderzoekers gaan nu kijken wat er gebeurt als er twee groepen extremisten op een onschuldige maatschappij worden losgelaten. Wordt het burgeroorlog of krijg je balkanisatie? Met het oprukkende islamisme en nationalisme een vraag met ook veel praktische betekenis. Hopelijk slagen we er in tien procent van de Nederlandse bevolking tot visionair denken te bekeren voor het te laat is…
Bronnen

Social consensus through the influence of committed minorities, Physical Review E, 2011

Minority Rules: Scientists Discover Tipping Point for the Spread of Ideas, Renselaer Polytechnic news release, 2011

NASA brengt bewegingen van oceanen in beeld

NASA brengt bewegingen van oceanen in beeld: Een kijkje naar de oceanen op een wereldkaart doet men wellicht denken dat ze even statisch zijn als het vasteland. NASA's Scientific Visualization studio heeft echter een fraaie video gemaakt, die die bewegingen van de oceaanoppervlakte tussen ...

Superaarde heeft moeite met leven zaaien

Superaarde heeft moeite met leven zaaien: Superaardes blijken niet zo gemakkelijk in staat te zijn om leven in hun zonnestelsel te verspreiden. Dat concluderen onderzoekers nadat ze het planetaire...



Lees verder op Scientias.nl >>





en:
 ESO: Miljarden 'leefbare' superaardes in Melkweg: Een nieuw resultaat van ESO's 'planetenzoeker' HARPS laat zien dat er in de leefbare zones rond zwakke rode sterren in de Melkweg tientallen miljarden rotsachtige planeten te vinden zijn die niet veel groter zijn dan de aarde. Op deze ...''

En aangezien rode dwergen waarschijnlijk meer ultraviolette straling uitzenden, is het merendeel van leven in het universum aangepast aan hoge dosis ultraviolette straling, en zijn wij menselijken slechts een inferieure minderheid in het universum die dat vermogen missen en dus ook niet echt welkom in de Galactische Bond van Planeten.
Een opsteker.

Nieuwe reuzenwesp krijgt een naam

Nieuwe reuzenwesp krijgt een naam: De enorme wesp die vorig jaar zomer werd ontdekt, heeft een naam gekregen. Voortaan gaat hij door het leven als de Megalara garuda. In ons bericht over de...



Lees verder op Scientias.nl >>

De sluipende piraten-revolutie in Duitsland

De sluipende piraten-revolutie in Duitsland:
Het rommelt bij onze oosterburen. Het zijn nog geen aardverschuivingen, het is nog geen „politieke revolutie“, maar onder het oppervlak van het Duitse politieke landschap broeit het. Na in de liberale stadstaat Berlijn uit het niets 7.4% van de stemmen veroverd te hebben, vaart de piratenpartij ook in het mini-Bundesland Saarland de „Landespolitik“ binnen. Waar in Nederland het „piraten-experiment“ nog jammerlijk mislukte, lijkt de partij in Duitsland daarentegen aangekomen en, belangrijker, een serieuze bedreiging te worden voor de gevestigde parlementaristische partijen. Met nog een aantal „Landes-verkiezingen“ (deelstaat-verkiezingen, zeg maar provincie, alleen dan met veel meer macht) te gaan en een dik jaar voor de nieuwe Bundestag-verkiezingen (voor Duitsland als land), beginnen de handen wat zweterig te worden. Er valt maar geen grip te krijgen op dit partijtje met „basis-democratie“ als uitgangspunt, zoals blijkt uit de spastische, krampachtige reacties van massa-media en politiek op het fenomeen „piraten“.

Incompetentie nog vaak taboe

Incompetentie nog vaak taboe:
Incompetente bestuurders durven ook in 2012 nog zelden openlijk uit te komen voor hun gebrek aan capaciteiten. Volgens psychologen is het onderwerp te lang in de taboesfeer blijven hangen.
De vooroordelen die rondom incompetentie hangen, maken dat slechts weinigen openlijk voor hun tekortkoming uit durven te komen. Zeker wanneer deze vooroordelen zonder uitzondering waar blijken te zijn. In de beeldvorming is het kwaad dan vaak al geschied.
Discriminatie van incapabelen is nog altijd aan de orde van de dag. Sommigen worden zelfs ontslagen, enkel en alleen vanwege hun onkunde. Anderen worden met naam en toenaam in de media genoemd, waarbij uiteraard alleen het falen wordt benadrukt.
Het kan lang duren voordat iemand zijn incompetentie herkent en accepteert. Een anonieme burgemeester van Utrecht: “Mijn secretaresse liet me op internet een artikel zien over incompetentie en daar zag ik heel veel van mezelf in terug. Op dat moment viel alles op z’n plaats en had ik eindelijk een verklaring voor jaren van wanprestaties.”
De burgemeester wachtte nog een tijdje voordat hij ermee naar buiten trad. “Ik heb het eerst aan mijn ouders opgebiecht. Die zeiden dat ze het eigenlijk allang wisten en dat ze toch altijd al hadden getwijfeld aan mijn mogelijkheden. Ik ben blij dat ik hun wantrouwen niet beschaamd heb. Er is een last van me afgevallen.”
De burgervader verklaart dat hij heeft leren leven met zijn incompetentie en in zijn naaste omgeving acceptatie heeft gevonden. “Mijn collega’s zijn heel begripvol over mijn gebrek aan vaardigheden, ook al zijn ze dagelijks urenlang bezig met het oplossen van problemen die ik heb veroorzaakt. Als je er open en eerlijk voor uitkomt, zie je dat achter elk wanbeleid een mens schuilgaat.”
Volgens psycholoog Tjeerd Veldhaven worden de kwaliteiten van mensen met incompetentie niet voldoende benut: “Een incompetente is als peper in een organisatie. Hij houdt zijn omgeving scherp. Wie met een incapabele samenwerkt, is extra op zijn hoede. Geen organisatie kan zonder minstens één incompetente medewerker. De meeste hebben er veel meer. Kijk maar om je heen, incompetentie is overal.”
Over zijn toekomst is de burgemeester optimistisch. “Ineens besef ik dat overal mensen zijn zoals ik. Ik wil doorgroeien, historische fouten blijven maken op provinciaal of misschien zelfs landelijk niveau. In Nederland zien we nog te vaak dat problemen worden opgelost en dat maar weinig mensen hun nek durven uit te steken om ze te veroorzaken.”

Onderzoekers bouwen gelddetector

Onderzoekers bouwen gelddetector:
Twee natuurkundigen van de Universiteit van Washington hebben een manier gevonden om op afstand te bepalen hoeveel geld iemand bij zich heeft.
Dollarbiljetten zijn – net als eurobiljetten – bedrukt met magnetische inkt, zodat bijvoorbeeld automaten ze op echtheid kunnen controleren. Onderzoekers Christopher Fuller en Antao Chen kwamen op het idee om daar iets mee te doen. Volgens hen moest het mogelijk zijn om de magnetische straling op afstand te detecteren. Op die manier zou de Amerikaanse douane dus makkelijker geldsmokkelaars op kunnen sporen.
Uit het onderzoek van Fuller en Chen bleek dat een enkel bankbiljet met een gewone metaaldetector al vanaf een meter ‘te zien’ is. Meer biljetten zorgden voor een sterker signaal, waardoor het zelfs mogelijk werd om te bepalen hoeveel het er waren.
Toch wordt het lastig om deze techniek buiten het lab te gebruiken. Over het algemeen zitten er in bagage nogal wat bronnen, zoals laptops en andere apparatuur, die als stoorzender dienen. Maar met een speciale detector die naar een specifiek soort magnetische straling zoekt, is ook dat probleem te ondervangen.
Bron: New Scientist

Een nieuwe handleiding voor de zwaartekracht

Een nieuwe handleiding voor de zwaartekracht:
Waar komt de zwaartekracht vandaan? De Nederlandse natuurkundige Erik Verlinde bedacht een controversiële en complexe theorie om die vraag te beantwoorden. KIJK presenteert zijn idee als bouwpakket.
Waarom vallen dingen? Isaac Newton beantwoordde deze vraag, en na hem Albert Einstein met zijn algemene relativiteitstheorie, en na hem duizenden theoretisch natuurkundigen met hun snaartheorie. Alleen past het antwoord nog altijd niet helemaal lekker bij de rest van de natuurkunde. Maar nu misschien wel, dankzij de Nederlandse theoretisch natuurkundige Erik Verlinde. Hij bedacht een nieuwe verklaring, waarin zwaartekracht geen fundamentele natuurkracht meer is.
In januari 2010 plaatste de gevestigde wetenschapper een tekst online met de prikkelende titel On the origin of gravity and the laws of Newton. Het maakte een stroom van reacties en vervolgpublicaties los, van uiterst sceptisch tot voorzichtig lovend. Verlinde publiceerde een iets aangepaste versie van zijn artikel in het Journal of High Energy Physics en kreeg de Spinozapremie van 2,5 miljoen euro om zijn idee (zelf spreekt hij liever nog niet van ‘theorie’) verder uit te werken. “Het kan nog wel enkele jaren duren voordat er precieze berekeningen en een verdere verduidelijking van alle concepten zijn”, vertelde hij KIJK. “Maar het gaat goed met het idee. Echt onoverkomelijke bezwaren heb ik nog niet gehoord.”
Net als het artikel behelsde ons gesprek met Verlinde een overdonderende stroom ideeën uit bijna de hele natuurkunde. Geen lichte kost, zelfs niet voor deskundigen. En wie het écht wil begrijpen, zal naast interesse en intelligentie ook het geduld en de toewijding moeten hebben die van de nieuweling een theoretisch natuurkundige maken. Een beetje zoals een meubelmaker jaren zwaluwstaarten en krukjes knutselt voordat hij aan zijn eerste hemelbed toe is.
Maar voor de KIJK-lezer die daar geen tijd voor heeft, presenteren wij Verlindes idee hierbij als IKEA-meubel. Zes losse onderdelen met een relatief simpel ontwerp, die de lezer zelf in elkaar kan passen. Compleet met cijfertjes in de tekst die verwijzen naar de andere onderdelen. Wie alles mentaal aan elkaar weet te schroeven, snapt Verlindes idee. Althans, de instapversie: zwaartekracht is niet de fundamentele natuurkracht waar hij jaren voor is aangezien, maar een verschijnsel dat de som der delen ontstijgt. Een beetje als de druk van een gas, de files op de Nederlandse wegen of de romantische stemming bij een kaarslichtdiner: wel degelijk echt, maar nergens precies aan te wijzen in de losse onderdelen waaruit het ontstaat.
Dit is het begin van een artikel uit KIJK 4/2012, in de winkel van 9 maart tot en met 5 april.
Meer informatie:
Tekst: Bruno van Wayenburg
Beeld: Mr. Pen

Nederlanders liggen wakker om werk

Nederlanders liggen wakker om werk:
Uit onderzoek onder Nederlanders blijkt dat hun baan grote invloed heeft op hun slaappatroon.
De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) onderzocht duizend Nederlanders met een betaalde baan, die gemiddeld 35 uur per week werken. Uit het onderzoek blijkt volgens slaapdeskundige en NSWO-voorzitter Hans Hamburger dat werk en slaap elkaar flink beïnvloeden.
Ruim een kwart (28 procent) van de ondervraagden ligt regelmatig wakker van het werk. Eén op de zes werkenden (16 procent) heeft vanwege het werk te weinig tijd om voldoende te slapen, 25 procent gebruikt opwekkende middelen en 3,5 procent zegt door slaperigheid tijdens het werk fouten te maken of zelfs ongevallen te veroorzaken.
Vrijwel alle werkende Nederlanders vinden gezond slapen belangrijk om hun werk goed uit te kunnen voeren. Slaap je slecht, dan functioneer je onvoldoende tijdens het werk, meent drie kwart van de werkenden.
Meer werkuren, minder slaap
Meer resultaten: mensen met een werkweek van meer dan vijftig uur slapen gemiddeld bijna een uur korter per nacht (6 uur en 50 minuten) dan mensen die minder dan dertig uur per week werken (7 uur en 45 minuten).
Men vindt gezonde slaap wel belangrijk, maar het werk gaat voor. Als een ondervraagde moet kiezen tussen een uur extra slaap of ‘s avonds een uur langer doorwerken, dan kiest de helft voor het werk.
Ruim 40 procent denkt dat ze hun werk beter doen als ze één uur per nacht langer zouden slapen. Een derde tot een kwart van de mensen werkt ‘s avonds gemiddeld tot tien uur door! En daarbij zijn dan mensen met onregelmatige werktijden of ploegendiensten niet eens meegerekend.
Avond- en ochtendtypes
Slaaptekort komt verder vooral voor bij avondtypes (18 procent van de ondervraagden). Die vallen gemiddeld bijna anderhalf uur later in slaap (rond twaalf uur ‘s nachts) dan ochtendtypes (14 procent). Op werkdagen moeten ze wel vroeg op en worden ze dus niet uitgerust wakker of verslapen ze zich.
In eerder onderzoek is vastgesteld dat de biologische klok in het brein van avondtypes te laat staat afgesteld. Die biologische klok is weerbarstig. Vaak is het gemakkelijker om werktijden aan te passen dan het ritme van de biologische klok te verschuiven.
Bron: NSWO

Ethem Onur Bilgiç

Ethem Onur Bilgiç:









Ethem Onur Bilgiç

dinsdag 27 maart 2012

Schade Fukushima erger dan gedacht | nu.nl/buitenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Schade Fukushima erger dan gedacht | nu.nl/buitenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl: In reactor 2 zijn volgens Tepco stralingswaarden gemeten van tien maal de dodelijke dosis. Daarnaast staat er een laag koelwater in de reactor van slechts zestig centimeter.
 Mensen die werkzaam zijn bij de centrale meldden ook dat er nieuwe lekken zijn ontdekt in een waterzuiveringsinstallatie, waardoor radioactief water de zee in stroomt.''

Het wachten is blijkbaar op de eerste haai die muteert tot vliegende haai.

Lekker in je vel tijdens een nucleair conflict

Lekker in je vel tijdens een nucleair conflict:
Nu de spanningen tussen Israël en Iran weer eens hoog oplopen, is het natuurlijk zaak om daardoor niet al te depri te worden. Lekker in je vel zitten tijdens een preventieve aanval op nucleaire installaties: wie wil dat nou niet? Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Gelukkig heeft het verleden ons veel geleerd over het overwinnen van nare gevoelens bij gewapende conflicten. We hoeven het wiel dus niet opnieuw uit te vinden! Hoe bleven we ons lekker voelen tijdens de Vietnamoorlog? Hoe behielden we onze innerlijke kracht toen de bom op Hirosjima viel?
De Speld spitte de archieven door en ging bij experts te rade. Vier tips om een mogelijke aanval van Israël van je af te laten glijden.
Laat je niet afleiden

Zo’n aanval is natuurlijk een ding. Het is echter niet nodig dat je ervan van de wijs raakt. Gewoon lekker doorgaan met waar je mee bezig bent. Als je al op de goede weg was, dan verandert zo’n aanval daar helemaal niets aan.
Maak een tekening

Haal de creativiteit in jezelf naar boven door middel van het maken van een tekening. Het hoeft niet mooi te zijn. Zie het als iets leuks om een keer te proberen.
Richt je huis opnieuw in

Het geluk zit niet in de dingen, maar in jezelf. Maar, zoals de Chinezen al wisten, kunnen de dingen thuis invloed hebben op je geluk. Pas volgens de leer van Feng Shui je leefomgeving zo aan dat de harmonieuze stroming van Qi (levenskracht) gestimuleerd wordt. Verplaats bijvoorbeeld een kast.
Laat je superego je niet de les lezen

Altijd is daar weer die boeman die over onze schouders meekijkt. Het lijkt nooit goed genoeg te zijn. Je kan ernaar luisteren, maar onthoud dat je ook je eigen weg kan gaan. Dat doen de grote mogendheden toch ook?

Tom Chamber "Illumination"

Tom Chamber "Illumination": Tom Chamber "Illumination"