dinsdag 20 maart 2012

Jayden (8) ontwricht knikkereconomie

Jayden (8) ontwricht knikkereconomie:
Minder dan een week voor aanvang van de nieuwe knikkertijd is de Nederlandse basisschooljeugd opgeschrikt door een plotselinge devaluatie van reuzen en reuzenreuzen. De onverwachte waardeval werd ingezet op basisschool De Peppel in het Groningse Roden.
Of de reuzencrisis landelijk zal worden overgenomen, kan nog niet worden voorspeld, maar deskundigen vrezen het ergste. Een totaal instorten van de markt kan niet worden uitgesloten.
Middelpunt van de ophef is de 8-jarige Jayden Mollema, een getalenteerde vijfdegroeper die afgelopen seizoen een aanzienlijk kapitaal aan supermega’s vergaarde. Terwijl het spel deze winter stil lag, startte hij een doeltreffende campagne om zijn winst tegen dumpprijzen in te ruilen tegen reuzenreuzen van zijn klasgenootjes. In strijd met alle knikkerwetten ruilde hij deze vervolgens met reuzen.
“Er heeft nooit onduidelijkheid bestaan over de koersen die we landelijk hanteren,’’ aldus Mollema. “Een supermega rode duivel is twee supermega turtles waard, die je weer voor drie pink panthers kunt inwisselen. Wat veel spelers echter vergeten, is dat deze pink panthers weer kunnen worden verhandeld voor 3 andere pink panthers, mits men er geen probleem mee heeft om over te schakelen op reuzenreuzen.”
Effect van Mollema’s woekerhandel is dat de knikkerkoersen lokaal op de helling zijn gegaan, een situatie die zich kan uitbreiden naar de rest van Nederland. “De onrust heerst”, aldus Egon Daalstra, filiaalmanager van Bart Smit Stadskanaal. “Nu al klinkt op sommige scholen de roep om de terugkeer naar de dertiggies en rolploerten.”
Speelgoedhandelaren in Nederland overwegen om leerlingen van De Peppel een noodlening van 1500 reuzen en 300 pink panthers te verstrekken om zo een stabiele markt te genereren. Daalstra: “Het vertrouwen in de markt is verdwenen. Knikkers blijven in heel Groningen in de schappen liggen en ook in Drenthe blijft de verkoop achter. Een sneeuwbaleffect dreigt en het is de vraag of of het knikkerseizoen dit voorjaar wel echt op gang zal komen. Kinderen bewaren in crisistijden hun reuzen liever dan ze op het spel te zetten. Ik voorzie dit jaar een vroege inval van de jojo en de hoepel.”


meer knikker valutas info: knikkerbaan.nl