maandag 19 maart 2012

Hillen: troepen terugtrekken uit Limburg

Hillen: troepen terugtrekken uit Limburg:
Minister Hillen heeft aangekondigd nog voor het einde van het jaar alle troepen uit Limburg te willen terugtrekken. Volgens het kabinet is de situatie in het gebied nu zodanig verbeterd dat militaire aanwezigheid niet langer noodzakelijk is om de veiligheid van de bevolking te garanderen.
Naast het terugtrekken van in totaal zo’n 6500 troepen wil de ministerraad ook een begin maken met het terugsturen van Limburgse asielzoekers die zich op dit moment in centra in Holland bevinden. Voor de asielzoekers, die in Limburg eerder bedreigd werden omdat ze bijvoorbeeld geen zachte g hadden of niet van speenvarken hielden, is de regio nu veilig genoeg om te kunnen terugkeren.
Waarnemers in het gebied bevestigen dat de situatie inmiddels ‘gespannen, maar momenteel stabiel’ is. De heuvels ten zuiden van Venlo worden nog grotendeels gecontroleerd door PVV-aanhangers, en over het grensgebied ten oosten van Geleen hebben de centrale autoriteiten weinig controle door de aanwezigheid van lokale kartels van drugsbaronnen. Met het oog daarop overweegt minister Hillen om de komende 4 jaar nog driehonderd manschappen in Maastricht te houden om de lokale politiemacht te trainen, maar hij benadrukte dat dit ‘nadrukkelijk geen militaire missie zal zijn.’
Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft de voorgenomen plannen van de regering inmiddels scherp veroordeeld. De organisatie noemt de terugtrekking ‘prematuur, volslagen onverantwoordelijk en een voorbeeld van een totaal gebrek aan inzicht in de situatie op buiten de hoofdstad.’ Volgens hen moet er veel meer gebeuren voordat Limburg op eigen kracht verder kan. “De instanties zijn door en door corrupt. Bovendien mist het overgrote deel van de bewoners basisscholing. Als de Hollanders hen nu aan hun lot overlaten wordt het een totale chaos.”
Ook internationaal is er nog weinig steun voor de voorgenomen terugtrekking. Volgens een anonieme Amerikaanse diplomaat is de regio een ‘oververhitte frituur’, en speelt buurland België een ‘dubbelrol door op haar grondgebied onderdak te geven aan honderden radicale Limburgers’. “Nu terugtrekken zou de weg openen naar een totale destabilisatie van het subcontinent.”