maandag 5 november 2012

Ledlicht voor de evenaar

Ledlicht voor de evenaar:
De WakaWaka-lamp is een zeer efficiënte solar LED-lamp. Het Nederlandse bedrijf Off-Grid Solutions heeft deze lamp zo ontwikkeld dat hij zo efficiënt en goedkoop mogelijk is. Dat is belangrijk omdat de lamp bedoeld is voor de allerarmsten ter wereld.
Off-Grid Solutions (OGS) wilde een duurzame lichtbron betaalbaar en toegankelijk maken voor de allerarmsten. De oplossing is een LED-lampje op zonne-energie: de WakaWaka-lamp. Wat de lamp zo efficiënt maakt is de zogenoemde SunBoost3-chip van het Nederlandse technologiebedrijf Invitations. Deze chip is veel efficiënter dan elke andere chip in dezelfde prijsklasse. Door de SunBoost3 is vier of vijf uur volle zon goed voor zestien uur licht en ook op minder zonnige dagen laadt hij goed op.
Wakawaka
Het lampje kan heel handig op een petfles geplaatst worden, zoals hier te zien. WakaWaka light
WakaWaka betekent ‘helder licht’ in het Swahili. Het lampje kan op vier verschillende sterktes branden en kan een SOS-signaal afgeven. De behuizing van het lampje is van gerecycled plastic en heeft een mooi design. Het kan aan een touw worden opgehangen of op een fles worden geplaatst. Dit houdt de kosten nog lager. Ook kan hij in de hand worden gehouden en zo mensen bijlichten tijdens een wandeling in het donker. Verder is het lampje heel stevig, het kan tegen stof, warmte en water. Het enige nadeel is dat de batterij vooralsnog maar drie jaar mee gaat.
Dit is een genomineerd idee uit het project Enlightenmentz, dat lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst in het zonnetje wil zetten. De enlightenmentz of the year 2012 worden op 2 november bekend gemaakt tijdens het congres Energy 4 Next Generations II – Designing a Sustainable Future Het congres is in Science Center NEMO, waar ook een kleine tentoonstelling aan de ideeën wordt gewijd.

Voor niets gaat de zon op

Momenteel is er in veel landen niet zo veel helder licht. Op de wereld zijn 1,6 miljard mensen niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat 20 procent van de wereldbevolking als de zon ondergaat in het donker zit. In Afrika is dat zelfs 70 procent. Veel van deze mensen gebruiken olielampen die gestookt worden met kerosine.
Aan het gebruik van kerosine zitten allerlei nadelen vast. De kerosinelampen veroorzaken veel brandongelukken, wel 6 miljoen per jaar. Daarnaast zijn dampen die kerosine uitstoten net zo slecht voor je als twee pakjes sigaretten per dag. Bovendien heeft kerosine een hoge CO2-uitstoot en is de aanschaf heel duur, wel 10 tot 20 procent van mensen hun inkomen.
Wereld_bij_nacht
Veel delen op de wereld zijn ’s nachts helemaal donker. Over de hele wereld zijn 1,6 miljoen mensen niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC
Mensen kunnen direct veel geld besparen met de WakaWaka-light. Maar als je minder dan twee dollar per dag verdiend kan je het niet veroorloven om er een aan te schaffen. Daarom heeft OGS een stichting opgericht: de WakaWaka-foundation. Via de stichting krijgen twee families vijftig procent korting op een WakaWaka-lamp voor elke lamp die verkocht wordt in de Verenigde Staten of Europa. Ook heeft de stichting een educatief programma opgericht voor kinderen over het milieu, hygiëne en hun leefomgeving. Als de leerlingen dit programma voltooien krijgen hun families ook vijftig procent korting.

Meer informatie:

Lees ook: