Veel conclusies af en toe te makkelijk:
In de Nederlandse wetenschap worden af en toe voorbarige conclusies getrokken. Dit zal waarschijnlijk blijken uit een vrijblijvend rapport van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Voor het rapport is een steekproef uitgevoerd onder een wetenschapper. Deze zou zich bezighouden met onderzoeksvelden die voldoende wetenschappelijk raakvlak hebben voor gevolgtrekkingen.
“Bijna anderhalve dag hebben we een hoogleraar geobserveerd,” aldus onderzoeker Jaap de Vegt. “Tijdens de meeste colleges was het lastig de aandacht erbij te houden, maar toch krijg je zo een redelijk beeld van het niveau van de Nederlandse wetenschap.”
De Vegt: “Aan de hand van een eerste indruk wilden we globaal in kaart brengen hoe sommige conclusies tot stand komen. Volgens onze inschatting komen onderzoekers zo nu en dan te makkelijk tot een eindoordeel. Dat zou een zorgwekkende indicatie kunnen zijn dat er ergens iets niet goed gaat. Op zichzelf zou je daar heel scherpe maatregelen tegen kunnen nemen.”
Volgens Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen, zouden de uitkomsten schokkend kunnen zijn: “Het is goed denkbaar dat ik verbijsterd ben. Juist in de wetenschap zou het best belangrijk kunnen zijn dat je je stellingen op gedegen wijze onderbouwt met feiten. Dat vind ik gewoon.”
De mogelijke aanbevelingen van het rapport worden niet door iedereen omarmd. Tjeerd Veldman, natuurkundige van de Universiteit van Twente, wil misschien wel opheldering over bepaalde zaken. Volgens Veldman is het wellicht niet duidelijk hoe de werkwijze van wetenschappers verbeterd kan worden. Ook is het mogelijk dat hij het academische gehalte van het onderzoek onder de maat vindt. Veldman wilde niet reageren.
Clevers doet een oproep aan de nieuwe minister van Onderwijs voor meer onderzoeksgeld: “Dat wil zeggen: als de bevindingen uit ons onderzoek kloppen. Ze moeten niet met de overhaaste conclusie komen dat dat ook zo is.”